Marèl van Disselhorst van YANO in Rotterdam wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2023

Winnaar Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2023
Tags: chef

Marèl van Disselhorst van YANO in Rotterdam wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2023

Marèl Disselhorst van restaurant YANO in Rotterdam is uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2023. Deze prestigieuze prijs voor jong gastvrijheidstalent werd dit jaar voor de 22e keer uitgereikt. Tweede werd Wouter Barneveld van restaurant Merlet* in Schoorl en de derde prijs ging naar Rens Morshuis van restaurant Aan de Poel** in Amstelveen. Ricardo Kreutz won de prijs voor de beste cocktail. De bekendmaking vond plaats op 30 oktober 2023 tijdens de lancering van editie 2024 van restaurantgids Lekker500.

De 22-jarige Marèl Disselhorst was de beste van 27 kandidaten die het afgelopen half jaar na een strenge voorselectie, theorie- en praktijkproeven en een jurybezoek streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw van Nederland. De theorie- en praktijkproeven werden afgenomen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag.

Over het prijzenpakket

Naast de titel ontving de winnaar ook de wisseltrofee (een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen), een fles Hennessy Paradis t.w.v. € 1.250 en een geldprijs van € 2.500. Verder mag zij een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Ricardo Kreutz ging naar huis met de prijs voor de beste Hennessy Cognac-cocktail en won daarmee een WSET Spirits-cursus aangeboden door Edwin Raben van Edwines School.

Presentator Winston Gerschtanowitz kondigde de winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) 2023 aan, waarna Marèl Disselhorst de prijzen uitgereikt kreeg door Bob Bron, directeur Moët Hennessy Nederland en voorzitter van Stichting Samenwerking Gastronomische 4 (G4). De uitreiking vond plaats tijdens de feestelijke lancering van Lekker500 editie 2024 bij Capital C in Amsterdam, waar de absolute top van de gastronomie aanwezig was.

'Gastheerschap is geen baan, maar een missie'

Het belang van goed gastheerschap

Voorzitter van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs Patrick van Zuiden: “In de huidige arbeidsmarkt met enorme tekorten aan gastvrouwen en gastheren is het belangrijk dat we inzien dat een goede zwarte brigade je indruk van een restaurantbezoek in belangrijke mate bepaalt. Een topper aan tafel is je coach voor een mooie culinaire belevenis. Gastheerschap is in mijn ogen dan ook geen baan, maar een missie.”

Uitslag van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

1. Marèl van Disselhorst van Yano in Rotterdam.
2. Wouter Barneveld van Merlet* in Schoorl.
3. Rens Morshuis van Aan de Poel** in Amstelveen.
4. Ricardo Kreutz van Da Vinci* in Maasbracht
5. Dennis Vinck van Chateau Neercanne* in Maastricht
6. Loeka Pietrowitsch van Basiliek* in Harderwijk
7. Demi Bakker van C'est La Vie in Den Helder
8. Jeroen Meijer van De Kromme Dissel* in Heelsum
9. Laura Hilhorst van Broederenklooster in Zutphen
10. Simone Metsemakers van De Lindenhof** in Nuenen

Gastvrijheidsprijs-Lekker500-2024-3
Alle finalisten.

Over de jury

De deelnemers werden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie, waaronder:

  • Directeur Moët Hennessy Nederland en voorzitter van de G4, Bob Bron
  • De nestor van de Nederlandse gastronomie, Cees Helder
  • Eigenaar Restaurant, Hotel & Spa Savarin en voorzitter van de commissie van NHGP, Patrick van Zuiden
  • SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef* in Texel, Nadine Mögling
  • Juryvoorzitter Edwin Raben. 

Verder maken de voorzitters van de G4 deel uit van de jury: Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants, evenals Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper, voormalig restaurateur en voormalig voorzitter van de G4 Lex Gasseling en journalist van De Telegraaf en gedelegeerd jurylid Pieter Klein Beernink. Oud-winnaars maken eveneens deel uit van de jury, deze keer waren dat Teide Schepers (2022), Max Oude Veldhuis (winnaar in 2021), Anne Marie Nijhof (2020), Tim Wellenberg (2019) en Sébastian van Zuiden (2018).

Over de NHGP

De Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs is in 1999 opgericht om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken de G4 (Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants) samen.

Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en zijn Lekker500, S.Pellegrino, Acqua Panna, House of Caviar, Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Nespresso verbonden als partner. Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.

Artikel delen