Mats Blankestein wint Commis Challenge voor Bocuse d’Or 2026

Mats-Blankestein-wint-Commis-Challenge
Tags: chef

Mats Blankestein wint Commis Challenge voor Bocuse d’Or 2026

Tijdens de intensieve Commis Challenge, georganiseerd door Bocuse d’Or Nederland, is de 19-jarige Mats Blankestein als winnaar uit de bus gekomen. Hij zal als commis samenwerken met Jet Loos (Restaurant Flore**, Amsterdam), die Nederland vertegenwoordigt tijdens de Europese finale van de Bocuse d’Or in 2026.

Een test van talent én karakter

De wedstrijd vond plaats in restaurant FG – François Geurds**, het innovatieve domein van SVH Meesterkok François Geurds in Rotterdam. Vier jonge keukentalenten gingen de strijd aan onder hoge druk. Niet alleen hun technische vaardigheden werden op de proef gesteld, maar ook hun stressbestendigheid, improvisatievermogen en professionele houding.

Naast Mats Blankestein deden ook Sebastiaan Daams, Stef Dekker en Enzo Vercruijsse mee. Uiteindelijk wist Mats zich te onderscheiden door zijn constante focus, kalmte en verfijnde uitvoering.

Een veelbelovende samenwerking

“Mats liet indrukwekkende technische precisie zien en bleef koel onder druk – kwaliteiten die essentieel zijn in de Bocuse d’Or”, zegt coach Arjan Speelman (Ciel Bleu**). Jet Loos, die eerder dit jaar de Nederlandse finale won, kijkt uit naar de samenwerking: “Hij is de ideale teamgenoot in deze prestigieuze competitie.”

Tegelijkertijd moedigt ze de andere deelnemers aan om zich te blijven ontwikkelen: “Wedstrijden als deze verrijken je carrière én je netwerk.”

Opdracht en beloning

De opdracht voor de deelnemers: vier creatieve tartelettes maken met makreel en verplichte ingrediënten, gevolgd door een gesprek over ambitie en visie met Jet Loos en Arjan Speelman. De uitdaging werd mogelijk gemaakt dankzij partners als Koppert Cress en Rungis.

Mats wint naast zijn plek in het team een jaar lang rijden in een Kia Picanto (gesponsord door Kia De Beer Rotterdam) en een diner voor twee bij FG – François Geurds**.

Over Mats Blankestein

Mats werkt als leerlingkok bij Restaurant Norra en deed eerder ervaring op bij Le Nord, waar hij zijn passie voor gastronomie ontdekte. In 2024 was hij al succesvol als commis in de Nederlandse Bocuse d’Or finale, waar hij samen met Jos van der Noll tweede werd en de prijs voor ‘beste vleesgerecht’ won.

Over Bocuse d’Or Nederland

De stichting Bocuse d’Or Nederland zet zich in om het koksambacht, de Nederlandse gastronomie en duurzame productontwikkeling te promoten via deelname aan de internationale Bocuse d’Or wedstrijden. Met steun van diverse partners organiseert de stichting de nationale selecties en bereidt zij Team Netherlands voor op het Europese en mondiale podium.
Artikel delen