advertorial

Met vegan gebak maakt Willem-Pie Bakery in Amsterdam de wereld een stukje mooier

Upfield

Met vegan gebak maakt Willem-Pie Bakery in Amsterdam de wereld een stukje mooier

Aan de rand van Amsterdam vind je bakkerij Willem-Pie, een vegan bakkerij die nieuwe maatstaven zet voor traditioneel gebak. De bakkerij is in 2017 opgericht door Willemijn van Wenum, een niet-zo-traditionele bakker met een achtergrond in bestuurs- en organisatiewetenschappen. Inmiddels weet Willemijn alles over heerlijk gebak, dat niet alleen vegan is maar vaak ook allergeenvrij, dankzij de hulp van Violife

Meer over Violife

Violife, onderdeel van Violife Professional en Upfield, heeft diverse alternatieven voor kaas, boter, room en ijs – allemaal gemaakt om heerlijke gerechten in de professionale keuken te bereiden.

Ontdekt alle producten van Violife Professional hier!

Willemijn ‘haalde een papiertje’ omdat ze niet wist wat ze wilde worden. Wel wist ze dat ze hier voor haar 30ste een knoop over zou doorhakken. Op haar 29ste kreeg ze een burn-out na jaren bij een accountancy kantoor te hebben gewerkt. “Taarten bakken was in deze periode een vorm van therapie voor mij en omdat ik net vegan was geworden begon ik recepten uit mijn kinderkookboeken te veganizen.”

Haar dertigste verjaardag was het punt dat alles samenkwam. “Ik dacht als ik het nu niet doe, doe ik het nooit!” Ze zei haar baan op, schreef zich in bij de KvK en kreeg haar eerste klus bij een grote cateraar. “In die tijd huurde ik een keukentje waar ik tot ’s avonds laat bakte om vervolgens ’s ochtends met de fiets alles naar de cateringlocaties te brengen.”

*De tekst gaat onder de foto's verder.

Willemijn van Wenum_Upfield
Willemijn van Wenum (Bakkerij Willem-Pie) en Vegan New York cheezzz-cake

Lekker gebak

Inmiddels liggen haar taarten en gebak bij verschillende groothandels (groot en klein), cateringbedrijven zoals Albron, Vermaat en Vitam en horecaketens zoals Anne&Max, Bagels & Beans, Coffee Company en STACH. Vaak zelfs niet als de vegan optie maar gewoon als ‘lekker gebak’. Willem-Pie focust zich namelijk niet op vegans – “die komen toch wel” – maar wil juist toegankelijk zijn voor iedereen om zo de stap naar meer plantaardig makkelijker te maken. “Zo maak je de wereld een stukje mooier met taart.”

Willemijn kenmerkt zich door haar vooruitstrevendheid. Ze heeft geen traditionele banketbakkers in dienst omdat zij vastzitten in oude denkwijzen van ‘bloem, eieren en boter’. In plaats daarvan leert zij een nieuwe generatie bakkers de kunst van het vegan bakken, met een focus op creativiteit en smaak. 

*De tekst gaat onder de foto's verder.

Upfield_ Willem-Pie_2 Upfield_ Willem-Pie_3


Bladerdeegschelpjes met Violife Creamy en vers fruit (links) en Creamy Frosting (rechts)

Klimaatimpact

In haar verrukkelijke creaties maakt Willemijn gebruik van Violife. Zoals Violife Creamy voor haar red velvet taart, vanwege de perfecte smaakbalans die dit roomkaasalternatief biedt ten opzichte van de zoete chocoladetaart. Ook Flora en Blue Band Roombeter worden veel ingezet, zoals bij de appelkruimeltaart waar goedkopere margarine-alternatieven simpelweg niet aan de standaarden voldoen. “Zonder kan je het deeg van onze appelkruimeltaart namelijk niet goed uitrollen.” Deze producten sluiten ook goed aan bij de missie van Willem-Pie om de wereld een stukje mooier te maken met taart. Zo heeft Violife Creamy een 60% lagere klimaatimpact ten opzichte van dezelfde hoeveelheid zuivel roomkaas*.

Transformatie

De vegan markt heeft sinds de start van Willem-Pie een enorme transformatie doorgemaakt. “Toen ik begon had je vooral veel raw vegan producten, ik wilde echt lekkere taarten op de markt zetten die smaakten zoals je gewend bent van taart met eieren en boter.”

Wat begon als een niche is nu een bloeiende industrie met een breed scala aan aanbod, zelfs in de supermarkt zien we dit nu. Willemijn roept daarom iedere bakker op om er zelf ook eens mee te experimenteren. “Het is makkelijker dan je denkt en anders kan ik les komen geven.” Bananen zijn bijvoorbeeld een goed bindmiddel en aquafaba is een uitstekende eivervanger. “Google eens een vegan recept en ga het maken, of check de Violife Professional website voor receptinspiratie.”

Upfield_ Willem-Pie_4
Raw mango-lime cheezzz-cake
*LCA in 2022 uitgevoerd door Quantis voor Violife Creamy Original vergeleken met zuivelroomkaas in Europa.
Artikel delen