ProFri op de bres voor gefrituurde gerechten

ProFri op de bres voor gefrituurde gerechten

De vakvereniging van professionele frituurders ProFri heeft een open brief aan de vakpers geschreven om de negatieve beeldvorming rondom gefrituurde gerechten in de media onder de aandacht te brengen. 

De vakvereniging van professionele frituurders ProFri, ergert zich mateloos aan de wijze waarop de media stelselmatig gefrituurde gerechten in hun berichtgeving misbruiken bij nieuws over gezonde voeding, zo valt in een open brief aan Entree te lezen. Het afgelopen weekeinde was dit rond de berichtgeving over het zogenaamd Nationaal Preventie Akkoord opnieuw het geval.

Friet als ongezonde voeding
Volgens de het schrijven van ProFri ging het het afgelopen weekend helemaal mis. ''Een exemplarisch voorbeeld was afgelopen vrijdag de uitzending van actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Bijna een kwartier lang was een puntzak friet in beeld, vastgehouden door een persoon met overgewicht. Samen met een glas bier en een roker werd het als achtergrond gebruikt bij de berichtgeving over het Nationaal Preventie Akkoord. Ook tijdens de talkshow WNL Op Zondag op zondag werd Nederlandse friet op een soortgelijke wijze misbruikt. Het zijn geen uitzonderingen: negen van de tien keer worden friet, gefrituurde gerechten en/of hamburgers misbruikt, kennelijk met de bedoeling het thema “ongezonde voeding” te illustreren.''

''Kijk naar het voedingspatroon''
In de brief staat ook te lezen dat ''met frituren als bereidingswijze van voedsel niks mis is. Frituren is slechts één van de vele bereidingswijzen van voedsel. Frituren heeft an sich geen relatie met de vraag of voedsel vet en/of ongezond is. Met friet en gefrituurde gerechten is het net als met al het andere eten: je moet er niet teveel van nemen. Sterker: ongezond voedsel bestaat eigenlijk niet, een ongezond voedingspatroon wél. In een gezond voedingspatroon past een krokant en goed gefrituurde portie friet wekelijks uitstekend.'' Tot slot besluit de vereniging: ''ProFri en het Nederlands Frituurcentrum doen een dringend beroep op de landelijke mediamakers om creativiteit te tonen en hun nieuwsitems over welvaartsziekten eens op een andere wijze te illustreren dan met het stigmatiserende beeld van friet en andere gefrituurde gerechten''.

 

Artikel delen