Noah Wynants van De Librije in top 3 beste jonge chef ter wereld
Elke twee jaar zoekt de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition naar de meest veelbelovende jonge chef ter wereld. Noah Wynants, senior souschef bij De Librije*, behaalde gisteravond met zijn vegan Dutch ‘Rendang’ een plek in de top 3 én won de Acqua Panna Connection in Gastronomy Award. Indonesische chef Ardy Ferguson werd door de vakjury verkozen tot winnaar van de competitie en Beste Young Chef 2025.
Foto's: Norbert Adam Kiss & Pieter. D Hoop
Over Noah Wynants
Noah Wynants (28) studeerde aan de hotelschool in België. Na een eerste stage bij de Groene Lantaarn** stapt hij in 2015, amper 17 jaar oud, als stagiair de keuken van De Librije*** binnen. En daar, in het meest bekroonde restaurant van Nederland, ontwikkelde hij zich tot de chef die hij nu is. In de afgelopen tien jaar tijd werkte Wynants zich op van stagiair tot senior souschef onder leiding van gerenommeerde chefs Nelson Tanate en Jonnie Boer, die eerder dit jaar onverwacht kwam te overlijden.
“Deze hele competitie was echt een fantastische ervaring. Ik begon deze hele competitie zonder verwachtingen, maar als je dan zo ver komt is het toch wel even balen. Je staat toch wel echt op een wereldfinale. Als je dan bij de laatste drie van de wereld eindigt én nog de award krijgt die gekozen wordt door alle mentors. Dat zijn toch niet de minste… Poh! Ja, ik ben wel trots ja.”
De finales
De competitie werd tot het eind een zenuwslopende nek-aan-nek-race. Wynants werd geprezen om zijn plantaardige gerecht, waarmee hij liet proeven wat er allemaal mogelijk is met Nederlandse producten. Zijn Dutch ‘Rendang’ is een verfijnde rendang van aubergine en shiitakes. Wynants gebruikt voor het gerecht onverwachte ingrediënten van eigen bodem, zoals hazelnoten en passievruchten. Iedere deelnemer aan de competitie werd begeleid door een mentor. Nelson Tanate, headchef van De Librije, was voor zowel de regionale finales als de wereldwijde finale in Milaan de rechterhand van Wynants.
De winnaars
Indonesische chef Ardy Ferguson werd door de vakjury verkozen tot winnaar van de competitie en Beste Young Chef 2025. De jury prees hem en zijn signature dish ‘Archipelago Celebration’ om de uitzonderlijke technische precisie, een onderscheidende creatieve visie en de diepe persoonlijke betekenis van het gerecht.
Naast de titel Best Young Chef werden tijdens deze internationale finale drie thematische awards uitgereikt aan de deelnemende chefs. Wynants ontving daarbij de Acqua Panna Connection in Gastronomy Award voor zijn gerecht dat door alle mentors uit de competitie werd beschreven als een samensmelting van culinaire tradities en een moderne visie. De Fine Dining Lovers Food for Thought Award ging naar Amerikaan Nicolás A. López. En de S.Pellegrino Social Responsibility Award werd uitgereikt aan de Zuid-Afrikaanse chef Zanté Neethling.
Meer dan een wedstrijd
Jeremy Chan, jurylid van de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition en medeoprichter van het baanbrekende tweesterrenrestaurant Ikoyi in Londen ziet tijdens de finales ook vooral het grotere doel van de competitie: ‘De toekomst van onze industrie ligt niet in het behouden van de status quo; het ligt in handen van deze jonge chefs. Zij kunnen de grenzen verleggen. Niet alleen qua smaken en technieken, maar ook met idealen als duurzaamheid, ethische sourcing van ingrediënten en inclusiviteit. Het is inspirerend om de kans te krijgen om dat te mogen ondersteunen.’
Nederland op culinaire wereldkaart
“Nederland is eigenlijk helemaal niet een competitief land in de culinaire wereld. We proberen wel mee te doen, maar weten meestal het allerhoogste podium niet te halen. De afgelopen vijftien jaar is Nederland zo ontzettend gegroeid als culinair land. Dat we dit hebben kunnen neerzetten en dat ook nog eens met lokale producten en leveranciers. Is echt te gek. Hiermee zetten we Nederland toch weer internationaal op de kaart,” aldus Nelson Tanate.
S. Pellegrino Young Chef Academy Competition
De S.Pellegrino Young Chef Academy is een internationaal initiatief dat culinaire talenten uitdaagt om hun gastronomische grenzen te verkennen. De deelnemende chefs – allemaal 30 jaar of jonger – ontwikkelen tijdens de competitie ieder een eigen signature gerecht waarmee ze op één bord hun culinaire visie samen laten komen. Uit meer dan 4000 ingezonden gerechten selecteerde de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition dit jaar de meest veelbelovende recepturen. De gekozen chefs kookten in 15 regionale finales voor een plek in de finales, waarna 15 chefs streden voor de grote titel Best Young Chef.
Aanmelden voor de volgende editie van S.Pellegrino Young Chef Academy Competition kan vanaf begin 2026. Houdt de Instagram van S.Pellegrino Young Chef Academy Competition in de gaten voor meer informatie.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen