Chef-kok en eigenaar van Restaurant Kasteel Heemstede* in Houten, Ollie Schuiling (38), is op 20 november geslaagd voor zijn SVH Meesterproef. Daarmee mag hij zich de 155ste SVH Meesterkok van Nederland noemen.
De Meesterproef werd afgenomen door SVH Meesterkoks Erik van Loo (Parkheuvel**, Rotterdam), Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve**, Waalre) en SVH-secretaris Hanneke Westland. Zij beoordeelden Schuiling onder andere op zijn bedrijfspresentatie, een à la carte lunch, twee vaktechnische opdrachten en een volledig menu. Met name zijn tortellini met truffel, paddenstoelen en sherry werd door de commissie bestempeld als voorbeeld van zijn vakmanschap.
“Ollie heeft een grote prestatie neergezet met zijn team,” aldus de commissie. “We proefden sublieme smaken, sterke vaktechnieken en de invloed van zijn leermeesters.”
De ambitie om Meesterkok te worden ontstond al vroeg. Op advies van zijn moeder begon Schuiling aan de koksopleiding. Via de Cas Spijkers Academie deed hij ervaring op bij FG Restaurant** in Rotterdam en De Leest*** in Vaassen. Later volgden internationale stages bij onder meer La Vie*** in Duitsland en Schloss Schauenstein*** in Zwitserland.
In 2019 opende hij Restaurant Kasteel Heemstede, gevestigd in het gelijknamige rijksmonument. Na zes jaar ondernemerschap besloot hij het hoogst haalbare na te streven: de titel SVH Meesterkok. “Veel van mijn oude leermeesters zijn SVH Meesterkoks,” zegt hij daarover. “Zij leerden mij het vak én het ondernemerschap. Nu is het mijn tijd om kennis door te geven en een voorbeeld te zijn voor de volgende generatie.”
Met zijn benoeming telt Nederland inmiddels ruim 300 SVH Meesters, verdeeld over zes titels, waaronder Meestergastheer, Meesterkok en Meesterhorecaondernemer. De SVH Meestertitel geldt als de hoogste erkenning binnen de Nederlandse horeca. Sinds 1980 wordt de titel toegekend aan vakmensen die uitblinken in hun discipline en bijdragen aan de professionalisering van het horecavak.