Soenil Bahadoer: "Balen, ik was zó in vorm"

Soenil Bahadoer: "Balen, ik was zó in vorm"

Voor Soenil Bahadoer zou 2020 een topjaar worden. De Lindehof** bestaat 25 jaar, hij is GaultMillau chef van het jaar en bracht een bijzonder kookboek uit. Dat hij nu zijn zaak weer voor minimaal 4 weken moet sluiten, tempert de feestvreugde. "We waren nét weer aan het knallen."

Soenil BahadoerTekst: Carolien Dircken
Beeld: Tony Perez

Gisteren werd opnieuw een lockdown voor de horeca aangekondigd. Wat was jouw eerste reactie?

"Ik baal enorm. We waren net weer helemaal terug: tot en met januari zat De Lindehof al volgeboekt voor lunch én diner. Ik was zó in vorm en al die aandacht voor het kookboek, de GaultMillau-benoeming en het jubileum zorgde voor nog meer succes. We waren echt iets aan het neerzetten. Mijn personeel voelt zich verslagen: ook zij waren aan het knallen. Maar we zagen het al aankomen. De nieuwe kaart met amuses was net klaar en ik zei vrijdag al: bestel maar niet teveel. We moeten het per dag bekijken."

Snap je dat er gekozen is voor deze maatregelen?

"We hebben te maken met een gevaarlijke ziekte en natuurlijk moeten we iets doen. Ik vind dat de regering veel duidelijker moet zijn en strenger moet optreden tegen mensen die zich niet aan de maatregelen houden. Maar wat ik niet snap is dat het kabinet alle horeca over één kam scheert. Wij deden alles netjes op reservering, en met maximaal vier personen aan een tafel. Ik had gehoopt dat we in elk geval voor lunch open konden blijven. Maar helaas, het is niet anders. Ik had het trouwens wel logischer gevonden als de horeca meteen op slot was gegaan: vandaag zitten waarschijnlijk alle zaken ramvol. Wat gaan we daar over tien dagen van terugzien in de grafieken?"

Wat ga je nu doen? Bezorgen? Laten afhalen?

"Nee, ik wil met De Lindehof geen afhaal gaan bieden. Mensen moeten mijn gerechten proeven, zoals ik ze bereid. Gasten kunnen wel met mijn boek aan de slag tijdens de lockdown: ze zitten toch vooral thuis, dus daar ga ik misschien wel iets mee verzinnen. En als we op 1 november nog niet open kunnen, dan wil ik ook wel weer met mijn moeder gaan koken en afhaal gaan bieden. Soulfood zoals roti en bami."

Wat betekent dit voor de Lindehof, een sluiting van nog eens minimaal vier weken?

"De Lindehof gaat niet zomaar ten onder. Dan kennen ze mij nog niet, haha. We hebben genoeg vet op de botten en ik ben blij met de steunpakketten voor personeel en de tegemoetkomingen voor vaste lasten. Maar het moet natuurlijk geen jaren gaan duren."

Welk perpectief bied jij jezelf?

"Ik heb gezien hoe blij iedereen was toen we na de vorige lockdown weer open gingen en ik krijg zoveel steun en lieve berichtjes: ik heb er alle vertrouwen in dat mensen ons ook na deze periode weer weten te vinden. Gasten zijn trouw. En ik hoop dat het volgend jaar in maart een keer is afgelopen met dit virus. Dan gaan we dit jubileumjaar nog eens opnieuw dubbel zo hard vieren."

 

Tags: 
Artikel delen