Sterrenchef Syrco Bakker opent 2 nieuwe restaurants in Sluis en Bali

Syrco Bakker

Sterrenchef Syrco Bakker opent 2 nieuwe restaurants in Sluis en Bali

Tweesterrenchef Syrco Bakker opent deze herfst een nieuw restaurant in Ubud in Indonesië. Vanuit Bali zal hij tegelijkertijd het renovatieproject opvolgen van een monumentaal pand in de gemeente Sluis. Daar plant hij binnen anderhalf à twee jaar de opening van een kleinschalig gastronomisch restaurant en een atelier met bakkerij en boerderijwinkel, waar mensen kunnen ontbijten en lunchen.

Foto: Projected by M

Op zaterdag 29 april trekt Bakker voor de laatste keer het koksvest aan bij Pure C in Cadzand. Hij kondigde zijn vertrek bij het tweesterrenrestaurant aan in december, en liet toen al weten dat hij verder wilde op eigen benen, als ondernemer en chef. Wat hij ging doen, bleef een goed bewaard geheim, tot vandaag. De plannen van de topchef staan nu helemaal op punt, en die zijn tweeledig.

Over Syrco BASÈ in Bali, Indonesië

In juni verhuist Bakker met zijn gezin naar Bali. De keuze voor Indonesië is niet toevallig: Bakkers opa komt uit Java en zijn oma uit Sumatra. Als kind groeide de chef op met de smaken van de Indonesische keuken. In het bekende stadje Ubud in Bali wordt op dit ogenblik een volledig nieuw restaurant opgebouwd, dat Syrco BASÈ zal heten.

De naam BASÈ

BASÈ is een Balinees woord en heeft twee betekenissen: kruiden en taal. Twee begrippen die allebei met de tong te maken hebben: dankzij de tong kan een mens spreken en ook de smaak van eten en kruiden proeven. In het Engels betekent BASE fundering of basis. Met andere woorden: Bakker keert terug naar zijn wortels en zal die verder laten groeien in de vruchtbare Balinese grond.

Het concept

Syrco BASÈ is een volledig op zichzelf staand project met een eigen identiteit en maakt geen deel uit van een resort of hotel. Bakker zal in Indonesië dezelfde filosofie hanteren als hij al deed in Zeeland. Hij wil zich voor zijn gerechten laten leiden door de samenwerking met lokale vissers, boeren en producenten. Vanzelfsprekend bepalen de natuur en de seizoenen zijn gerechten. Het restaurant komt rond een centrale tuin en combineert de Balinese architectuur met een moderne bouwstijl. Heel consequent werd ook voor de constructie en het ontwerp gekozen voor lokale partners.

'De natuur en seizoenen bepalen de gerechten'

Gasten kiezen uit verschillende concepten:

 • Fine dining-restaurant
  Een fine dining-restaurant met uitzicht op de tuin, met een vast menu. Hier komen vier grote eilanden zodat de gasten het keukengebeuren van nabij kunnen volgen. Het aperitief en de koffie worden geserveerd in de lounge, een verdieping hoger.
 • Foodbar
  Een foodbar, waar bartenders en koks alles à la carte bereiden, direct in het zicht van de gasten.
 • Chef's table
  Wie exclusiever wil gaan, kan terecht bij de chef’s table, waar tot veertien gasten door Bakker zullen worden meegenomen in een bijzondere totaalbeleving. 
 • Shop
  In een shop krijgen de samenwerkingen met lokale ambachtslui, brouwers of boeren een plek. Wie aanschuift bij Syrco BASÈ zal kunnen genieten van de signatuurgerechten van de chef, gecombineerd met lokale Balinese producten, maar evengoed met klassieke Indonesische smaken die de chef terugbrengen naar zijn jeugd.

Bakker zal de zomer en vroege herfst benutten om het nieuwe restaurant van nabij mee vorm te geven. De opening van Syrco BASÈ is voorzien in november.

Over het restaurant in Sluis, Nederland

Belgische en Nederlandse fans van Bakkers verfijnde keuken moeten geen schrik hebben: zijn terugkeer naar de Zeeuwse regio is verzekerd. Hij is van plan om nieuw leven in een monumentaal pand te blazen. De renovatie zal grondig gebeuren en daarom zeker anderhalf jaar duren. Daarna opent de topchef er een kleinschalig toprestaurant. Zijn toekomstige vrouw en mede-eigenaar Charlotte Pillen zal daar de rol van maître op zich nemen.

Bakker wil niet alleen inzetten op de topgastronomie, hij wil daarnaast ook bijdragen aan de leefbaarheid van de omgeving, en daarbij de lokale producenten in de kijker zetten. Dat zal gebeuren in een atelier met bakkerij en boerderijwinkel, waar gasten overdag kunnen ontbijten, lunchen of aperitieven. Lokale inwoners kunnen daar terecht voor hun dagelijkse boodschappen en de plek zal ook dienen als een educatieve ontmoetingsplaats.

Artikel delen