Verras je gasten: 13 kleurrijke desserts met een wow-factor
Ruim baan voor het dessert! Laat je inspireren en verras je gasten met deze 13 heerlijke en kleurrijke desserts. Van cheesecake tot panna cotta en van champagnesabayon tot koffiecocktail – met als bonus het nieuwe dessert van sterrenchef Jozua Jaring (Ratatouille Food & Wine* in Haarlem). Experimenteer met deze gevarieerde nagerechten!
Foto’s: Arjan Smalen
Foodstyling: Marlies Janse (styledbyME)
Chef: Evert te Pas
1. Genieten voor iedereen
Romige desserts die iedereen kan mee-eten? Met Flora Professional maak je ze eenvoudig. De alternatieven voor boter, room en roomkaas zijn gebruiksvriendelijk, leveren altijd een stabiel resultaat en zijn vrij van veelvoorkomende allergenen. Zo verminderen ze de complexiteit in de keuken. Voor dit lactosevrije nagerecht is een kruim van Flora’s alternatief voor roomboter gecombineerd met hazelnoten en speculaaskruiden. De mousse is bereid met Flora Professional Koken & Opkloppen 31% vet en Violife Creamy Original en afgewerkt met vijgen, dadels, duindoornbessen, een saus van rood fruit, vene cress en gebrande hazelnoten.
De tekst gaat verder na de afbeelding.

2. Warme winterse smaken
Laat je verleiden door de Patisserie du Chef® Speculoos Bavarois: een luxueus dessert met een romige speculoosmousse, afgewisseld met luchtige amandel- en lepelbiscuit en een krokante chocolade-pralinébodem. Garneer dit met gebrande macadamianoten, gedroogde merengue als kruim, koekkruim en framboos. Bovenop ligt cranberry met mint. Elke hap combineert warme, winterse smaken met een zijdezachte textuur. Perfect als sfeervolle afsluiter op de kaart of als ster op elk dessertbuffet. Een dessert dat áltijd in de smaak valt.
Tekst gaat verder na de afbeelding van Vandemoortele Professional

3. Altijd goed, altijd lekker
MILRAM Food-Service Benelux maakte vorig jaar haar entree in de Nederlandse horeca. Het assortiment? Een enorm scala zuivelproducten – met onder andere (lactosevrije) slagroom - voor (chef)koks. Het merk biedt constante kwaliteit, is makkelijk in gebruik en betaalbaar. Voor deze gerechten laat de chef de veelzijdigheid van de kant-en-klare producten zien, zoals de lactosevrije panna cotta en crème brûlée. De panna cotta is gemakkelijk te bereiden door deze zachtjes te koken en op te laten stijven in de koelkast. Garneer vervolgens met vers fruit. De crème brûlée is gemixt met pepernoten, met daarbij een compote van duindoornbessen en cranberrybessen, wat kruidnoten en geroosterde amandelen.
De tekst gaat verder na de afbeelding.
.png?width=462&height=700&name=Milram-Desser%20%C2%A9Arjan%20Smalen%20foodstyling%2c%20Marlies%20Janse%20(styledbyME).png)
4. Rijk en fluweelzacht
Dit jaar presenteert Affligem wederom een exclusieve limited edition die de smaakpapillen van bierliefhebbers prikkelt: De Affligem VI Donker Deluxe. Hier komen zorgvuldig geselecteerde cacao en bekroond Affligem bier samen. De Affligem VI Donker Deluxe is tot stand gekomen in samenwerking met hofleverancier en meester-chocolatier Mary. Het biedt een rijk en fluweelzacht bier (8.5%), gebrouwen met geroosterde mouten en verrijkt met een vleugje luxe cacao. Verwacht verfijnde smaaktonen van chocolade en karamel, die mooi samengaan met de warme kersen, vanille-ijs, chocoladesaus en de geroosterde amandelen.
Tekst gaat verder na de afbeelding.
.png?width=462&height=700&name=Heineken_Afligem-Dessert%20%C2%A9Arjan%20Smalen%20foodstyling%2c%20Marlies%20Janse%20(styledbyME).png)
5. Intense smaakboom
Sterrenchef Jozua Jaring (Ratatouille Food&Wine* in Haarlem) is ambassadeur van koffiemerk Lavazza. Hij nam tijdens deze fotoshoot kort de keuken over voor zijn nieuwe dessert dat hij sinds half oktober in zijn restaurant serveert. Jaring presenteert een flan gemaakt met flespompoen, waar de koffie Flor de Oro in is verwerkt.Daarbij een licht gekarameliseerde pompoenmelasse; pindakaas-roomijs met sereh, limoenblad en rode peper (in pinda-vorm gepresenteerd) en hazelnoot. Valrhona Oabika chocolade, cremeux van kalamansi, hazelnootstukjes en een pompoencrème. Een intense smaakbom, net als de koffie.
De tekst gaat verder na de afbeelding.
.png?width=462&height=700&name=Lavazza-Dessert%20%C2%A9Arjan%20Smalen%20foodstyling%2c%20Marlies%20Janse%20(styledbyME).png)
6. Ode aan de nordics
Dit verfijnde dessert is een ode aan de Nordics: puur, fris en harmonieus. De basis vormt een luchtige vanillemousse gemaakt met de biologische Arla Pro-room, die zorgt voor een zijdezachte textuur en volle smaak. Daarbij een frambozen-ijsbonbon met framboospoeder, huisgemaakt vanille-ijs van Arla Pro, cranberrycompote, vers fruit, atsina cress, krokante meringuetoefjes en eetbare bloemetjes: een stijlvolle balans tussen frisheid, romigheid en natuurlijke eenvoud. Het pure en frisse van Arla Pro biologische room proef je terug in dit feestelijke dessert.
De tekst gaat verder na de afbeelding.
.png?width=462&height=700&name=Arla-Dessert-%C2%A9Arjan%20Smalen%20foodstyling%2c%20Marlies%20Janse%20(styledbyME).png)
7. Stijlvolle afsluiter
Sluit je diner af met een klassieker die altijd indruk maakt: de Espresso Martini. Deze iconische cocktail is hét alternatief voor een dessert - of als de perfecte pairing met chocolade. Romig, krachtig en verleidelijk in één glas. Maak ‘m zoals het hoort: met Kahlúa en Absolut Vodka. Zo geef je gasten die perfecte kick aan het eind van de avond – een stijlvolle afsluiter die ze niet snel vergeten. Serveer de cocktail bijvoorbeeld met kleine brownies, gegarneerd met pistachekruim en noga, smaken die perfect bij het drankje passen.
Recept
- 50ml vodka
- 25ml kahlua
- 50ml espresso (dubbele)
- 15ml vanilla syrup
- Snufje zout
Shake in een cocktailshaker met ijs. Gebruik een dubbele zeef en schenk uit in een voorgekoeld Espresso Martini-glas. Garneer met drie koffiebonen.
De tekst gaat verder na de afbeelding.
.png?width=462&height=700&name=PernodRichard-dessert%20%C2%A9Arjan%20Smalen%20foodstyling%2c%20Marlies%20Janse%20(styledbyME).png)
8. Dubai Cheesecake-bar
Met de dessertbasissen van Debic maak je in een handomdraai indrukwekkende klassiekers zoals cheesecake, panna cotta, crème brûlée en tiramisu. Ze besparen je kostbare tijd, zonder in te leveren op kwaliteit of smaak. Speciaal voor deze shoot heeft de chef de Debic Cheesecake als basis gebruikt om dit heerlijke dessert te maken, waarna je naar smaak kunt variëren. Hier is gekozen voor een variant op de Dubai-reep, door de cheesecake af te maken met pistachekruim en pure chocolade. Als garnering zijn voor de smaak en kleur granaatappeltjes, vene cress en een eetbare goudspray gebruikt.
De tekst gaat verder na de afbeelding.
.png?width=462&height=700&name=Debic-Friesland-Campina%C2%A9Arjan%20Smalen%20foodstyling%2c%20Marlies%20Janse%20(styledbyME).png)
9. Tropisch fruit
Deze friszoete dessertwijn is een snoepje op zich. Combineert erg goed met fruitige nagerechten (citroentaart, apfelstrudel, tarte tatin), maar ook met hartige delicatessen als foie gras en Roquefort. De Château de Diusse Pacherenc du Vic-Bilh is dus breed inzetbaar. Er valt veel tropisch en rijp fruit in te ontdekken: meloen, peer, ananas, abrikoos en citrus. Daarnaast wat honing, iets karamel en verfijnd hout. Voor dit dessert zijn stoofpeertjes in de Chateau de Diusse gegaard. Deze zijn in waaiervorm gesneden en daarna afgebakken als een tarte tatin met karamel. Garneer met een trosje druiven of blokjes Roquefort – en een glas dessertwijn uiteraard.
De tekst gaat verder na de afbeelding van Delta Wines.
.png?width=462&height=700&name=Deltawines-dessert%C2%A9Arjan%20Smalen%20foodstyling%2c%20Marlies%20Janse%20(styledbyME).png)
10. Mexicaanse cheesecake
Philadelphia is een must-have in elke professionele keuken. Deze roomkaas is geliefd om zijn romige textuur en milde smaak, ideaal voor hartige en zoete creaties. Van dessert tot borrel, Philadelphia past overal bij. Verkrijgbaar in diverse varianten, zodat je altijd een passende optie vindt.
Neem bijvoorbeeld deze sopapilla, een Mexicaanse cheesecake met honing, kaneel en suiker, met een kruim van bastogne en atsina cress erop. De roomkaas zorgt voor een luchtige, frisse structuur. Kortom: laat je inspireren en experimenteer!
De tekst gaat verder na de afbeelding.
.png?width=462&height=700&name=Mondelez-dessert%20%C2%A9Arjan%20Smalen%20foodstyling%2c%20Marlies%20Janse%20(styledbyME).png)
11. Feestelijke Sabayon
Een vintage champagne, licht en glanzend, met wervelende belletjes. De neus is fris en expressief, subtiel brioche-achtig en exotisch. Een evenwichtige en lichte afdronk, met frisse, pittige smaken. Proef de Veuve Pelletier van Makro, die zich kan meten met veel grote merken! Serveer op ongeveer negen graden, bijvoorbeeld als aperitief, of gebruik ‘m als onderdeel van een feestelijk dessert. De chef maakte met de Veuve Pelletier een champagnesabayon, met onderin verse mango. Garneer met granaatappelpitjes, asina cress en serveer er uiteraard een glas Veuve Pelletier bij!
De tekst gaat verder na de afbeelding.
.png?width=462&height=700&name=Makro-Desser%20%C2%A9Arjan%20Smalen%20foodstyling%2c%20Marlies%20Janse%20(styledbyME).png)
12. Elegant citrusdessert
Met Alsa Dessert Mixen creëer je in een handomdraai een dessert. Snel, efficiënt én verfijnd: in deze compositie komen citroenmousse en panna cotta met limoen samen tot een elegant geheel. Door de dessertbasis in siliconenmatjes te laten opstijven, ontstaat een mooie vorm. De afwerking met kaki, rode vruchtencoulis, frambozenkruim en limoenzest zorgt voor een gebalanceerde combinatie van zoet, zuur en textuur. Door de constante kwaliteit en creatieve vrijheid van Alsa serveer je moeiteloos een dessert dat indruk maakt, keer op keer.
De tekst gaat verder na de afbeelding van Oetker Professional.
.png?width=462&height=700&name=Dr.%20Oetker-Dessert-%20%C2%A9Arjan%20Smalen%20foodstyling%2c%20Marlies%20Janse%20(styledbyME).png)
13. Baileys Grand Affogato
Baileys Original Irish Cream, één van de aangenaamste verwennerijen in het leven, is een zoete mix van fijne Ierse whiskey en spiritualiën, Ierse zuivelroom en intensieve chocolade- en vanillesmaken. Heerlijk voor bij het dessert, of áls dessert. Bijvoorbeeld deze Baileys Freakshake, opgebouwd met een bolletje chocolade-ijs in Baileys. Daarbovenop een plankje van bladerdeeg met suiker en kaneel, met versieringen zoals spekkoek, brownie, mango en aalbes. Garneer met een kleurrijk eetbaar bloemetje en een schijfje dragonfruit.
.png?width=462&height=700&name=Diageo_Baileys-dessert%20%C2%A9Arjan%20Smalen%20foodstyling%2c%20Marlies%20Janse%20(styledbyME).png)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen