Biercolumn: de oer-Hollandse bock moet weer gevierd worden

Bockbieren

Biercolumn: de oer-Hollandse bock moet weer gevierd worden

"Ik ben blij met de vernieuwde aandacht voor bockbier. De afgelopen tien jaar werd Nederland overspoeld door nieuwe brouwerijen en tegelijkertijd verrijkt met nieuwe en opgefriste traditionele bierstijlen. In die golf dreigde ons oude, vertrouwde bockbier kopje onder te gaan." Gerard is biersommelier, schrijft voor Entree over bier en verzorgt maandelijks deze rubriek.

Tekst: Gerard Molenaar

Aandacht voor bockbier

De afgelopen tien jaar werd Nederland overspoeld door nieuwe brouwerijen en tegelijkertijd verrijkt met nieuwe en opgefriste traditionele bierstijlen. In die golf dreigde ons oude, vertrouwde bockbier kopje onder te gaan. Niet dat het bockbier verdween, maar de spotlights draaiden langzaam maar zeker weg van bockbier, ooit ons enige landelijk verkrijgbare speciaalbier. Het legendarische bockbierfestival verdween van het toneel en sommige brouwers vulden hun bockbier plots alleen nog op fust af.

Bockbiertraditie

Al veel langer geleden werd de min of meer afgesproken introductiedatum, de eerste maandag van oktober, losgelaten en brachten brouwers hun bockbier steeds vroeger op de markt. Dit jaar zag ik op 2 september - een warme, zomerse dag - de vakkenvullers van een lokale AH-vestiging de schappen met bockbier vullen. Absurd.

Gelukkig maakt een groep bierliefhebbers zich al langere tijd druk om de schijnbare teloorgang van de bockbiertraditie en dat is niet zonder gevolg gebleven. Zo is de kans flink toegenomen dat er volgend jaar weer een bockbierfestival gaat plaatsvinden. Anderzijds zijn er ook landelijk weer meer activiteiten rondom bockbier gesignaleerd. StiBON organiseerde onlangs bij de Gooische Bierbrouwerij een masterclass over bockbier. Een prachtig initiatief, omdat het de aandacht voor bockbier levend houdt.

'Als horecaprof kun je dan het echte bockbierverhaal vertellen aan je gasten'

Bockbierboek

Het belangrijkst is wat mij betreft het onlangs verschenen Bockbierboek, dat helemaal is gewijd aan ‘ons’ bockbier. Het is de verdienste van de auteurs Marco Daane, Rick Kempen en Roel Mulder. Een uitgebreide recensie is te vinden op de website van Entree. Wie wil weten wat het verband is tussen Einbeck, München en Nederlands bockbier, mag dit boek niet missen. Als horecaprof kun je dan het echte bockbierverhaal vertellen aan je gasten.

 

Bockbier-Boek-Biercolumn-Gerard

Ons bockbier is uniek qua smaakprofiel omdat de Nederlandse brouwers uiteindelijk een eigen draai hebben gegeven aan de bockbieren die in de 19de eeuw vanuit Duitsland naar Nederland kwamen. In de decennia dat pils in Nederland de dienst uitmaakte, was voor de mensen die weleens iets anders wilden bockbier het enige lichtpuntje.

Maar zoals alles, is ook het smaakprofiel van ‘ons’ bockbier aan invloeden onderhevig – denk aan al die nieuwe brouwerijen – en dat maakt bockbier blijvend interessant. Leuk om iets te organiseren in je horecazaak, bijvoorbeeld in combinatie met eten.

Jaarlijkse bockbier verkiezing

En dan is er nog de jaarlijkse verkiezing ‘Het lekkerste Bockbier van Nederland’, die sinds 2001 wordt georganiseerd. Let op, niet het beste, maar het lekkerste bockbier volgens het proefpanel. Ook wedstrijden als deze dragen bij aan de instandhouding van de Nederlandse bockbiercultuur. In de categorie tot 7% won Jopen Bokbier, bij de zwaardere bockbieren Belvedere Bock van brouwerij De Gekroonde Merlet. Leuk ook dat naast Jopen een voor mij en veel anderen onbekende brouwerij als De Gekroonde Merlet (opgericht in 2021) uit Heemstede winnaar is. Dat is het mooie als er zoveel brouwerijen zijn: je kan verrast worden. Leve de Nederlandse bockbiercultuur!

Columnfoto Gerard Molenaar-Fotograaf-Pim-Ras
Gerard Molenaar
Artikel delen