Brouwer Roel Wagemans van Florijn: thuiskomen tussen de ketels
Na een brouwerscarrière die hem van Australië tot Amsterdam bracht, streek Roel Wagemans neer in Nijmegen. In een voormalig bankgebouw op Mariënburg brouwt hij de bieren van Brouwerij Florijn. “Ik hoef geen vijfjarenplan. Als het maar goed voelt.”
Openingsfoto: Roel Wagemans
Tekst: Gerard Molenaar
Van Australië naar Nijmegen
Voor brouwer Roel Wagemans voelt het als thuiskomen bij de Nijmeegse brouwerij Florijn. “Ik ben opgeleid in het buitenland. In Australië heb ik in een paar brouwerijen gewerkt. Daarna kwam ik terug naar Nederland en toen kwam ik bij Jopen terecht. Daar heb ik bijna twee jaar gewerkt. Daarna ben ik naar naar ’t IJ in Amsterdam gegaan. Vijf jaar later zijn we met een paar jongens, onder wie Robert Uyleman, Het Uiltje begonnen.
“Later werd Uiltje overgenomen door Swinkels Family Brewers. Dan merk je dat de dynamiek verandert. Dingen veranderen altijd, hè? Dat hoeft niet verkeerd te zijn hoor. Zeker niet als het gaat om de groei van het bedrijf en professionalisering. Maar voor mij was het tijd om verder te kijken.
Eerst kwam ik bij een project in Eindhoven terecht, maar dat is helaas niet van de grond gekomen. Vervolgens tipte een oud-collega mij over een brouwerij in Nijmegen. Ik woon zelf in Haarlem, dus ik zei: dat gaat hem niet worden. Maar er was een stemmetje dat zei: Roel, ga toch maar even praten. Want ik kom van origine uit deze omgeving. Toen ik hier binnenkwam, was het nog beton en grijs. Maar ik zag de contouren. En ik voelde het meteen: hier kan iets moois ontstaan.”
Ambachtelijk werken
Sindsdien is hij de vaste brouwer van Brouwerij Florijn. De brouwinstallatie was bij aanvang nog niet klaar, dus de eerste bieren werden tijdelijk elders gebrouwen. Nu draait de installatie, gebouwd met hulp van de Rotterdamse brouwer Peter Rouwen, op volle toeren.
“Het is een manueel systeem, niet computergestuurd. Je werkt met schakelaars, pompen en slangen. Dat maakt het arbeidsintensief, maar ook ambachtelijk.” Na anderhalf jaar brouwen op deze installatie, werd onlangs een groot succes geboekt: een medaille bij de Dutch beer Challenge. “Dat was Ducaat #1, ons eerste barrel aged bier. Het is een blend van een quadrupel en een imperial milk stout, gerijpt op Jamaicaans rumvat. Echt een mooie, zachte blend. Heel bijzonder.”
*De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Traditie en avontuur
Florijn brouwt voornamelijk voor de eigen horecazaken in en rond het Mariënburgplein. Dat biedt rust en zekerheid in de afzet, maar betekent ook dat de brouwerij een breed publiek moet bedienen. “We hebben een vaste core range met een witbier, blond, tripel en een New England IPA. Die laatste is populair: hoppig, maar zonder de harde bitterheid. Voor veel mensen toegankelijk,” vertelt Wagemans.
Daarnaast is er ruimte voor seizoensbieren en specials. “Voor de zomer heb ik een licht bovengistend bier gebrouwen. Die mag je officieel geen Kölsch noemen, maar daar ligt wel de inspiratie. We hebben een lente- en herfstbier. Ik probeer altijd iets verrassends uit de hoge hoed te toveren, maar ik luister ook naar wat mensen willen drinken. Ik zeg altijd: geef aan wat je zoekt, dan probeer ik het te maken.”
Beginnende bierdrinkers willen we verrassen met instapbieren zoals de blond. Die is toegankelijk, net als de wit. De tripel is wat steviger, en de IPA is hoppig maar niet bitter. Voor de liefhebbers maken we specials en barrel aged bieren.
Barrel aging met een medaille
Wagemans heeft een duidelijke voorliefde voor het stevigere werk. “Ik maak met liefde een witbier of blond, maar mijn hart ligt bij barrel aged bieren. Dat is avontuur. Je kunt het niet helemaal sturen.” Het eerste vatgerijpte bier van Florijn was dus meteen een bronzen medaille waard bij de Dutch Beer Challenge.
“We waren daar natuurlijk hartstikke trots op.. We hebben nu ook een Ducaat #2 — een pure imperial stout op American brandy. En ik heb nu een tripel liggen op een bourbonvat van Jim Beam. We hebben ook een Portugees brandyvat. De inhoud varieert: stout, tripel of andere stijlen die zich goed lenen voor houtrijping. Dat zijn de bieren waar je als brouwer echt iets speciaals mee kunt maken. Geen oplage die je maandenlang doordraait, maar unieke batches.”
*De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.


Eigen afzetkanaal
Een groot voordeel van Florijn is de directe koppeling met de horeca. “We brouwen hier echt voor onze eigen zaken. Mensen kunnen de bieren alleen hier drinken. Dat maakt het exclusief. Op fles doen we alleen het hoogstnodige, bijvoorbeeld voor de barrel aged specials of als cadeautje.”
Toch brengt dat ook uitdagingen met zich mee. “In de horeca denkt men soms: het is op, bestel maar bij. Maar zo werkt dat niet met bier. Ik moet zes weken vooruit plannen. Zeker met specials is dat spannend. Soms is een batch in een paar dagen weg. Zeker als het weer ineens omslaat en iedereen witbier wil.”
Het bottleneck zit in de capaciteit. “Ik heb maar een beperkt aantal tanks. Hoe meer soorten je maakt, hoe moeilijker het wordt om alles op voorraad te houden. De core range probeer ik altijd paraat te hebben. Maar specials zijn echt seizoens- en gelegenheidsbieren. Wat je vandaag drinkt, kan volgende week alweer weg zijn.”
Thuiskomen
Voor Wagemans voelt Florijn als thuiskomen. “Ik ben redelijk gevoelsmens. Geen strategische planner. Maar ik word blij van Nijmegen en van dit bedrijf. Het is een mooi project met bevlogen mensen.” Dat de brouwerij kleinschalig is, ziet hij als een voordeel. “We zijn klein genoeg om flexibel te zijn en groot genoeg om serieus bier te maken.”
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen