Château Neercanne verrast met D’Artagnan Rosé du Brut

Tags: bier

Château Neercanne verrast met D’Artagnan Rosé du Brut

Château Neercanne introduceerde vorig jaar het met Zuyd Craft ontwikkelde Bière du Brut D’Artagnan. Onlangs werd de nieuwe jaargang geïntroduceerd (gebotteld in 2021) maar de verrassing was het seizoensbier Rosé du Brut.

Château Neercanne haalt veel ingrediënten uit de eigen groenten- en kruidentuin en verder vooral bij lokale en regionale producenten. Een van de toeleveranciers waarmee Neercanne al jaren samenwerkt is Edith Boënne uit het Belgische Riemst, niet ver van Maastricht. Ze is inmiddels gepensioneerd, maar blijft Neercanne fruit leveren. En dat (in dit geval rode) fruit speelt een mooie rol in D’Artagnan Rosé du Brut, het prachtige huisbier van Neercanne voor het zomerseizoen.

Samenwerken

Bas Jacobs van Zuyd Craft (Maastricht) en chef de cuisine Raymond Remmen van L’Auberge Neercanne, het lunchrestaurant, introduceerden de nieuwe jaargang van D’Artagnan Bière du Brut én het nieuwe seizoensbier Rosé du Brut met een bezoek aan Edith Boënne en een proeverij bij de Auberge. Bij Edith Boënne werd de rijkdom van rood fruit onder de aandacht gebrachte met een proeverij van 12 rassen aardbeien. In de Rosé du Brut zijn aardbeien en frambozen uit de tuin van Boënne verwerkt.

Boenne aardbeien

Bas Jacob over de samenwerking: "We houden allebei van ambacht, van crafty dingen, van een verhaal, van lokale grondstoffen en van samenwerken."

"Combineren met bier is een heel uitdagend iets. Je wilt proberen het spannend te houden.”

Droog en complex fruitig

De aardbeien en frambozen zijn aan het eind van de vergisting toegevoegd, zodat de vluchtige aroma’s behouden blijven. Omdat het bier ver is uitvergist resteert er geen zoetheid maar er blijft wel een zeer droog, maar qua geur en smaak complex fruitig bier over. Zeer geschikt als aperitief bijvoorbeeld.

Edith

Edith Boënne. Achter haar Chef de Cuisine Raymond Remmen.

Diversiteit belangrijk

Raymond Remmen is blij dat er mensen zijn zoals Boëmme, die de passie hebben om zoveel verschillende rassen te verbouwen. "Zelf heb ik bij Neercanne ook 21 soorten tomaten in de tuin. Het zijn allemaal tomaten, maar ze hebben ieder hun unieke eigenschappen, eigen smaak, eigen kleur, eigen uiterlijk, een eigen vorm en dat heb je niet alleen bij aardbeien en tomaten, maar ook bij courgettes, aubergines, noem het allemaal maar op. Het is wel belangrijk dat we weer kijken naar diversiteit van verschillende producten. We denken dat we heel veel diversiteit hebben doordat we overal van de wereld onze producten kunnen halen. Daardoor vergeten we eigenlijk goed te kijken naar de producten die van hier komen en hoeveel diversiteit we hier eigenlijk hebben. Ik vind het belangrijk dat we dat kunnen Laten zien."

toast

Geen verspilling

Remmen liet in de tuin van Boëmme in Riemst ook zien dat L'Auberge niet aan voedselverspilling doet. Van oud brood en restgroenten maakte hij een toastje van krokant gebakken brood en mole, een gefermenteerd product van groene groente.

Een cakeje van zwarte olijf met een crème van groente en fruit uit eigen tuin, gegarneerd met Amsterdamse ui en gefermenteerde paprika en blad van olijvenkruid, was een ander gerecht waarmee Remmen liet zien dat producten uit eigen tuin een belangrijke plek innemen bij Neercanne.

Bas Jacob

Bas Jacob introduceert Rosé du Brut in de tuin van Neercanne.

Combineren met bier

“Combineren met bier is lastig”, zegt Remmen. Soms wil je contrasteren, soms versterken of verlengen. Het is een heel uitdagend iets. Je wilt proberen het spannend te houden.”

In de gerechten die Remmen maakte bij de presentatie was bitter de constante, omdat hij in de combinaties met bieren van Zuyd Craft "met de bitters mee wilde gaan". Dat pakte bijvoorbeeld heel goed uit bij de Mosa IPL van Zuyd Craft, die vergezeld ging van een gazpacho van groene groentes. De combinatie maakte de 'IPA' (ondergistend gebrouwen, dus een India Pale Lager) milder en accentueerde meer de zoetere mouttonen. “Ik vind overigens dat mensen bitter meer moeten leren waarderen”, zegt Remmen.

Buikspek
Remmen serveerde bij de quadrupel Saga 10 van Zuyd Craft buikspek met eikenbladsla, rucola, een crème van peterselie, knoflook en XO-kaas.

Rosé du Brut

Aangekomen op Neercanne stond er een flan van asperge en kaantjes van gerookte aardappelen, frambozen uit eigen tuin en een dressing op basis van framboos en rozenolie klaar. Bij de introductie van de D’Artagnan Rosé du Brut, even later in de tuin van het kasteel, presenteerde Remmen bij het bier een crème van fetakaas met daarop gepofte rode biet.

Flan

Flan van asperge en kaantjes van gerookte aardappelen, frambozen uit eigen tuin en een dressing op basis van framboos en rozenolie

Bas Jacob gaf nog wat meer toelichting bij de Rosé du Brut. “We hebben dit bier gebrouwen met twee biergisten, de gist die we voor onze Jura en Saga gebruiken en een saisongist. De derde gist is een champagnegist (pinot noir).” Dit resulteert in een mooi rood gekleurd brut bier met vineuze aroma’s, droog door de verre uitvergisting, maar ook complex fruitig door de pinot noir gist. “Het is geen bewaarbier, maar een mooi zomerbier met 8,5% alcohol.”

Artagnan 2020-2021

Cognac

Vervolgens was het tijd om de edities D’Artagnan 2020 en 2021 naast elkaar te proeven op het terras van L’Auberge, een unieke plek in de Nederlandse horeca. Gasten genieten er van een prachtig uitzicht op het meanderende riviertje de Jeker en op de St. Pietersberg.

De D’Artagnan 2020, vorig jaar geïntroduceerd, heeft een flinke smaakontwikkeling ondergaan en wordt nu gekenmerkt door cognactonen. Remmen serveerde er een langoustine met kropsla, kreeft en tzatziki crème van gepekelde komkommer bij. Een mooie combinatie waarbij het cognackarakter van de D’Artagnan 2020 naar de achtergrond verdween. Tegelijk met de 2020 werd ook de nieuwe D’Artagnan Bière du Brut 2021 geserveerd. Droog, fris en behoorlijk alcoholisch. De receptuur voor beide bieren is gelijk, maar doordat hier bier is gemaakt met lokale ingrediënten uit twee verschillende oogstjaren is een smaakverschil mogelijk.

saga

Zoete afsluiting

Als laatste bier kwam de quadrupel Saga 10 van Zuyd Craft op tafel, het meest recent toegevoegde bier aan de core range van Zuyd Craft. Jacob: “Het is een vrij zoete quadrupel en dat is een bewuste keuze. Onze andere bieren hebben veel hoppige tonen en met deze quadrupel gaan we een andere richting uit. Een amberkleurig bier met dominerende mouttonen. Alcoholisch en complex kruidig. Je proeft karamel en kandij en in het aroma heb je het snoepachtige, banaankarakter uit de gist. We hebben steranijs, kardemom en kaneel toegevoegd. Een quadrupel met flink wat body doordat het bier niet helemaal is uitvergist. De alcohol zorgt voor nog meer body.”

Remmen serveerde er buikspek met eikenbladsla, rucola, een crème van peterselie, knoflook en XO-kaas bij. Een mooie afsluiting van een middag die liet zien hoe bier ook op culinair hoog niveau een rol kan spelen, met als verbinding lokale en regionale ingrediënten.

De D’Artagnanbieren zijn verkrijgbaar bij Château Neercanne en bij Zuyd Craft. Er worden vijf jaargangen gemaakt.

Neercanne uitzicht

Uitzicht vanaf Neercanne.

chateau Neercanne

Tekst: Gerard Molenaar

Artikel delen