De cocktail margarita is fris, stoer en je kunt er eindeloos mee variëren

Margarita tequilacocktails

De cocktail margarita is fris, stoer en je kunt er eindeloos mee variëren

De margarita is de bekendste en meest gedronken tequilacocktail ter wereld. Er doen verschillende verhalen over de creatie van deze legendarische cocktail de ronde, maar wat wél zeker is dat de margarita fris, stoer, eenvoudig te shaken en verslavend lekker is. En je kunt er eindeloos mee variëren.

Tekst: Ingmar Voerman
Openingsfoto: Cucupeño Margarita (links) en Colima’s Margarita (beide van cocktailbar Colima in Amsterdam)

Ruig, fris en fruitig

De margarita temt de ruige smaak van blanco tequila met het frisse van vers limoensap en zoete, rijke sinaasappeltonen van triple sec (sinaasappellikeur, de meest gebruikte is Cointreau).

Het klassieke recept zit aan de zure kant van het smaakspectrum, waardoor het toevoegen van 5 ml suiker-of agavesiroop vaak geen overbodige luxe is. Door de margarita cocktail te nippen over de zoutrand van het glas kan de smaak nog iets versterkt worden door de cocktailgarnering en zo een nieuwe dimensie krijgen. Zorg wel dat deze extra smaak niet overheerst en geef gasten de mogelijkheid de cocktail ook zonder zoutrand te proeven.

*Tekst gaat verder onder het grijze kader en de foto's

Margarita cocktail recept

Ingrediënten:

  • 60 ml Blanco tequila (100% agave)
  • 30 ml Triple Sec
  • 30 ml Limoensap
  • Evt 5 ml agave- of suikersiroop

Glas: Margarita
Garnering: Zoutrand en limoen

Werkwijze: Schenk alle ingrediënten in een shaker. Vul de shaker met veel ijs en shake ongeveer tien seconden. Fine strain de margarita in een voorgekoeld margaritaglas (met zoutrand).

Garnering: Je kunt de helft van het glas garneren met een zoutrand, zodat de drinker kan kiezen of de margarita met of zonder zoutrand gedronken wordt. Een limoenwiel, partje of schil op de rand van het glas vrolijkt de cocktail ook goed op.

Margarita_Cocktail_Tequila_Garnering

Variëren met de margarita!

Variatie 0,5: ijskoud

De frozen margarita is vaak de enige margarita die mensen kennen - en wanneer goed gemaakt met verse ingrediënten - superlekker en verfrissend. Je hebt hiervoor nodig: een blender, een goede schep crushed ijs, 45 ml tequila, 15 ml suikersiroop, 22,5 ml triple sec en 22,5 ml vers limoensap. Blenden maar en uitschenken in een margaritaglas met een rietje.

Variatie 1: Tequila

Een Margarita mag alleen zo heten als de basis tequila is. En bij voorkeur altijd blanco 100% agavetequila (zonder houtrijping). Een reposado tequila met houtrijping geeft een zachtere margarita met iets minder pit. De tequila kun je infusen of fat washen met alles wat je maar kan bedenken, van Mexicaanse pepers tot eucalyptus en salie. De tequila (deels) vervangen voor agavebroertje mezcal (of achterneef sotol) levert zeker een interessante, licht-rokerige twist op.

Varatie 2: Triple Sec

Allereerst kun je spelen met verschillende merken triple sec of Orange Curaçao. Ga je voor oud en vertrouwd Cointreau, ga je voor Cointreau blood orange of de knappe Pierre Ferrand Orange Curaçao (nu ook verkrijgbaar met yuzu-smaak)?

Wereldberoemd is ook de Tommy’s Margarita, uitgevonden door Julio Bernejo van Tommy’s Mexican Restaurant in San Francisco, waar het agavekarakter van de tequila extra wordt benadrukt door triple sec te vervangen voor agavesiroop.

Variatie 3: Citrus

Limoensap is essentieel voor de margarita. Limoensap helemaal weglaten uit de margarita cocktail is dan ook niet aan te raden. Door de hoeveelheid limoensap te halveren en aan te vullen met sap van yuzu, clementines, grapefruit of bloedsinaasappel krijgt je margarita net een ander, fruitiger karakter.

Variatie 4: Cocktail garnering

Mocht je ervoor kiezen je margarita een zoutrand te geven als garnering, speel dan eens met het zout. Kies voor gerookt zout, zout gemengd met spannende pepers of barbecue-kruidenmixen. Een limoenschijf, partje of schil gevouwen op de rand van het glas, kun je op allerlei manieren bewerken, bijvoorbeeld door dit te branden met suikers (karamelliseren).

*Tekst gaat verder onder het groene kader

Sabiorita – Botanero Rotterdam

Margarita_Sabiorita

In cocktailbar Botanero in Rotterdam vliegen cocktails met agave spirits je letterlijk om de oren, en hier maken margarita’s een populair onderdeel van. Gloednieuw op de kaart is de kruidig-fruitige Sabiorita, bedacht door Romek ‘Pollo’ Patrzalek.

Ingrediënten:

  • 32 ml Salie infused Arette tequila
  • 5 ml Tio Pepe sherry
  • 18 ml sinaasappel infused wodka
  • 5 ml Sotoleros Bienvenido Fernández
  • 3 dashes Saline solution (8% zout)
  • 30 ml Limoen sherbet

Werkwijze: Shake de cocktail stevig met ijs en fine strain in een tumblerglas gevuld met ijs. Garneer met een blaadje salie.

Zo is de margarita ontstaan. Toch?

Volgens cocktailhistoricus David Wondrich is de margarita ontwikkeld vanuit de Daisy (Spaanse vertaling: margarita). De Daisy is een cocktailcategorie bestaande uit een spirit (meestal gin, brandy of rum), citrusfruit, sinaasappellikeur en soda. In het Café Royal cocktailboek (1937) verscheen een cocktailrecept genaamd The Piscador, bestaande uit tequila met een dash triple sec en citroen- of limoensap.

Er is ook nog het verhaal van de distributeur van een groot wereldwijd tequilamerk in Californië, die eind jaren 30 van vorige eeuw samen met een bartender in Los Angeles de cocktail bedacht en vernoemde naar zijn vrouw Margaret (Spaanse vertaling: Margarita). Hij bracht het drankje groots onder de aandacht door zijn advertentiecampagne ‘Margarita, more than a girl’s name’.

De margarita zoals we hem nu kennen heeft meestal een zoutrand, wat ons brengt naar nog een beoogde uitvinder van deze cocktail: bartender Danny Herrera, eind jaren 40 nabij Tijuana in Mexico. Hij maakte voor een actrice genaamd Marjorie (Spaanse vertaling: Margarita) een margarita cocktail mét zoutrand.

Dan is er nog het verhaal van een Texaanse socialite genaamd Margarita Sames die de cocktail zou hebben bedacht tijdens haar kerstvakantie in de Mexicaanse stad Acapulco in 1948. Als je uitgaat van deze uitvinding bestaat de margarita precies 75 jaar. Alle reden voor de meest gebruikte triple sec van de wereld, Cointreau, om dit groots te vieren. De eerste geschreven sporen van de margarita zijn te vinden in het Amerikaanse mannenblad Esquire in 1953. De kop van het artikel: ‘She’s from Mexico, and her name is the Margarita cocktail.’

Artikel delen