Dit is waarom Verdejo op elke wijnkaart moet staan

Verdejo
Tags: wijn drank

Dit is waarom Verdejo op elke wijnkaart moet staan

Het terrasseizoen is in volle gang! Dat betekent dat gasten weer behoefte hebben aan een lekkere frisse wijn. Rosé blijft populair, maar heb je Verdejo al op de kaart staan? Een perfecte wijn voor warme dagen en een echte allemansvriend.

Tekst: Sharon van Lokhorst

Onlangs vroeg ik aan een aantal top-sommeliers welke wijnen nou echte allemansvrienden zijn. Zowel Isabel van Bueren, als Julian Cleton en Maaike Kauffman, noemden Verdejo. En laat dit nou net een heerlijke frisse terraswijn zijn!

Verdejo of sauvignon blanc?

Gasten die van frisse witte wijn houden, drinken graag Sauvignon Blanc. Wil je ze eens wat anders adviseren, wat past binnen hun smaakvoorkeur? Dan is Verdejo een prachtig alternatief. Net zo stuivend, groen grassig, met wat frisse grapefruit en citroen. Wat Verdejo naast z’n frisheid kenmerkt, is een typisch bittertje op het eind. En die combinatie maakt het zo’n aantrekkelijke wijn. Vooral op het terras. Dan is zo’n ongecompliceerde dorstlesser heerlijk om zo te drinken, of bij vis en salades. Precies waar veel gasten met mooi weer zin in hebben.

Verdejo uit Rueda

Verdejo (spreek uit berdeggo) is de belangrijkste druif van de Spaanse wijnregio Rueda. Dit zonnige gebied, zo’n 170 kilometer ten noordwesten van Madrid, ligt op een enorme vlakte van zo’n 600 tot 800 meter hoog. Met eindeloze vergezichten, warme dagen en behoorlijk koude nachten. "Negen maanden winter en drie maanden hel", verzuchten de Spanjaarden over het klimaat hier. Lang koud en dan, pats-boem: snikheet. Verdejo, de druif, blijft er tamelijk nuchter onder. Die gedijt prima in dit klimaat.

'Uit Rueda komt vrijwel alleen maar knisperend wit'

Uit Rueda komt vrijwel alleen maar knisperend wit. De meeste Verdejo’s worden jong gedronken, of met een beetje houtrijping. Wat je kunt verwachten van een Verdejo die houtrijping heeft gehad? Een wat krachtigere en ‘dikkere’ wijn. Eerder rokerig dan fris, maar wel nog met van die fijne zuren.

Populariteit Verdejo

Met de kracht en de populariteit van Verdejo is het opvallend dat we deze wijn niet al jaren drinken. De reden: Verdejo is niet altijd zo’n feestnummer geweest. Integendeel. Rueda was lange tijd een gebied van futloze sherry-achtige wijnen; de gelijknamige druif oxideert namelijk al als je er naar kijkt. Contact met zuurstof en zonlicht tijdens pluk, wijn maken op traditionele wijze; het zorgde allemaal voor slappe en oxidatieve wijn. Maar in de jaren negentig zag men het licht. Nachtelijk oogsten en nieuwe wijnmaak-technieken (rvs tanks in plaats van luchtdoorlatende vaten) zorgden voor een totaal andere stijl in wijn. Grijze muis Verdejo veranderde plots in Assepoester. Vol karakter, structuur én met het kenmerkende grapefruitbittertje op het eind de echte ster van het bal. Viva Verdejo!

Wat eten bij verdejo?

What grows together, goes together! Los van witvis en salades past Verdejo ook heel goed bij tapas. Zoals gefrituurde inktvisringen: daar snijdt de frisse wijn soepeltjes doorheen. Of denk aan een schaal fritto misto (gefrituurde visjes). Een bordje met allerlei soorten vis in een krokant jasje, met een knisperend frisse witte wijn erbij: onweerstaanbaar! De zure tonen uit deze Spaanse schone passen ook goed bij gerechten waar een zuurtje in terugkomt. Staan er gerechten op de kaart waarin citroen is verwerkt? Dan is Verdejo de perfecte wijn om hierbij te schenken. De op eikenhout gerijpte Verdejo’s passen beter bij romige gerechten.

Tips

Zet eens een Verdejo als huiswijn op de kaart. Omdat zoveel mensen deze wijn kunnen waarderen, is het daar uitermate geschikt voor. Let wel op: Verdejo laat lang niet altijd zien wat het kan, dus laat je goed adviseren door je wijnimporteur. Betaal liever een paar euro’s meer en ontdek de weergaloze potentie van deze intrigerende druif!

Artikel delen