Hoe wordt sherry gemaakt, welke soorten zijn er en hoe serveer je het?

Glas sherry
Tags: wijn

Hoe wordt sherry gemaakt, welke soorten zijn er en hoe serveer je het?

Welke wijnen zijn een verrijking voor iedere kaart? Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur van het culinaire platform FavorFlav, zocht het uit en kwam met de meest onbegrepen, maar tevens ongelofelijk bijzondere wijn: sherry. Onbekend maakt onbemind!

Tekst: Sharon van Lokhorst | FavorFlav.com

Het imago

Voor iedereen die bij het woord ‘sherry’ onmiddellijk wil stoppen met lezen: lees verder! Gasten die zeggen dat ze geen sherry lusten, zeggen eigenlijk net zoiets als: ‘Ik lust geen groente’. Er zijn zó veel verschillende smaken, dat er altijd wel een sherry te vinden is die jouw gasten lekker vinden. Toch wordt sherry niet standaard verkocht in de horeca, omdat er vaak nog een oubollig imago aan kleeft. Dat is jammer, want sherry is zeer breed inzetbaar. Zo werkt het uitstekend als aperitief, maar kun je het ook prima schenken bij een heleboel gerechten

'De frisse, droge Fino en Manzanilla danken er de notige en ziltige geuren en smaken aan'

Hoe wordt sherry gemaakt?

Simpel gezegd is sherry versterkte wijn uit de zogenaamde sherry-driehoek in het zuidwesten van het Spaanse Andalusië, tussen de steden Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María. De mysterieuze rijping in gestapelde vaten, het zogenaamde solera-systeem, is opvallend. In die vaten wordt wijn uit verschillende jaargangen jarenlang geblend. Bovenin zit de jongste en onderin een mengsel van de oudste wijn. Binnenin zo’n vat, dat voor driekwart is gevuld, gebeurt iets bijzonders. Er groeit een donzige gistdeken in, flor genaamd, die de wijn afsluit van zuurstof. De frisse, droge Fino en Manzanilla danken er de notige en ziltige geuren en smaken aan. Kijk, dat is nog eens een leuke anekdote om aan gasten te vertellen!

*Tekst gaat verder onder de foto.

Sherry-2

Welke soorten sherry zijn er?

Sherry is een paraplubegrip waaronder verschillende typen vallen: van kruidig beendroog met ziltige amandeltonen (Fino en Manzanilla, gemaakt van de palomino-druif), tot stroperig en intens zoet met chocola en rozijnen (gemaakt van de druiven pedro ximénez en moscatel). Ook droog zijn de aromatische Amontillado, de complexe Palo Cortado en de krachtige Oloroso. Dan heb je nog verschillende zoete blendsherry’s, zoals Pale, Medium en Cream. Afhankelijk van de stijl heeft sherry een alcoholpercentage tussen de 15% en 22%.

Sherry-foodpairing

Sherry is de enige wijn die niet van slag raakt door pikante en pittige gerechten. Bij hete curry’s, kruidige tajines, olijven en ja zelfs bij borrelnoten - de horrorsnack bij iedere andere wijn! – staat sherry z’n mannetje. Logisch dus dat er een internationale gastronomische competitie is, de tweejaarlijkse Copa Jerez, waarbij chefs en sommeliers uit verschillende landen strijden om de mooiste sherry-spijscombinaties

Suggesties voor het serveren van sherry

Overtuigd van de kracht van sherry? Serveer je gasten dan eens een van deze knetterende combinaties.

  • Fino en Manzanilla: lekker bij nootjes en olijven, Jamón Ibérico de Bellota, haring, schaal- en schelpdieren (oesters!), sushi en gefrituurde vis. 15% alcohol, serveren op 5°C - 7°C.
  • Oloroso: lekker bij stoofschotels, lamsrack, paddenstoelen, een kaasplankje met munster, manchego en oudere comté. 17-22% alcohol, serveren op 12°C - 16°C.
  • PX: lekker bij vanille-ijs, chocolademousse en blauwschimmelkaas. 17-18% alcohol, serveren op 12°C - 14°C.

3 tips

1. Bewaar sherry altijd verticaal. Zo blijft het wijnoppervlak zo klein mogelijk, waardoor contact met zuurstof tot een minimum wordt beperkt.

2. Serveer sherry niet uit een traditioneel sherryglaasje, maar uit een ruim witte wijnglas. Hierin krijgen aroma’s alle ruimte.

3. Alle sherry’s, van droog tot zoet, zijn een uitstekend ingrediënt voor in cocktails. Experimenteer hiermee en maak je gasten bekend met deze categorie!

Artikel delen