Entree Awards 2022: Mölke in Zuna wint Best New Holiday Concept

Mölke Zuna

Entree Awards 2022: Mölke in Zuna wint Best New Holiday Concept

In de categorie 'Best New Holiday Concept', waarbij de jury nieuwe/vernieuwde vakantieparken beoordeelt, is Mölke in Zuna  benoemd tot winnaar tijdens de Entree Awards 2022. Het bedrijf van de familie Van de Maat bestaat al bijna vijftig jaar, maar vernieuwt continu. De jury was onder de indruk van het nieuwe concept van de derde generatie (Rutger en Denise van de Maat) en het veelzijdige aanbod rondom het thema 'slow living'.

Foto in de header: Ming Chao

De categorie Best New Holiday Concept wordt mogelijk gemaakt door: ABN AMRO.

Het juryrapport

Ondernemerschap

Mölke scoort op ondernemerschap enorm hoog. Het vakantiepark is opgericht door opa en oma Van de Maat. Zij zijn op jonge leeftijd overleden waardoor hun kinderen het park al op 17-jarige leeftijd over hebben genomen. Nu hebben de zoon en de dochter van hen het weer overgenomen. Je voelt bij Denise en Rutger de bevlogenheid en dat het ondernemerschap ze met de paplepel is ingegoten, maar wel op hun eigen manier. Ze durven van het park een eigen moderne versie te maken.  

Interieur & Design

Er is heel goed nagedacht over het concept ‘slow living’. Dit proberen ze overal in door te voeren, maar wel met een jonge, festivalachtige sfeer. Langzaamaan zijn ze alle huisjes aan het vervangen. Het ziet er supergezellig uit.  

De jaarhuurders hebben een heel plan gekregen hoe ze kunnen verduurzamen en hoe ze hun huisjes kunnen laten aansluiten bij de look&feel van het park. De ondernemers betrekken dus de huurders echt bij het concept. Hierdoor creëren ze ook een hele diverse groep.

Sfeer & Service

Ze hebben daarnaast ook over kleine dingen nagedacht die de jury aansprak. De speeltuinen voor de kinderen zijn bijvoorbeeld aangelegd op een manier waardoor ze altijd in het zicht zijn van de horecagelegenheden. Zodat de ouders op het terras kunnen zitten als de kinderen aan het spelen zijn. Eindelijk ook een vakantiepark dat voor de ouders echt een uitje is. Zo kan je er bijvoorbeeld ook cocktails drinken.  

Verder heb je bij Mölke van alles wat, afhankelijk van het budget en wat je wil besteden. Ook hadden zij de eerste elektrische bootjes van Nederland, waar je - ook als je geen gast bent op het park - een bootje kunt huren. Je kunt dan over die prachtige rivier varen, vissen en in de zomer ook zwemmen. Daarnaast hebben ze hele mooie speeltuinen. Deze zijn uit Zweden gehaald, aangezien ze daar vooruitstrevend zijn op het gebied van speelplaatsen.     

Food & Beverage

Het vaste restaurant ziet er prachtig uit, heel sfeervol en elk personeelslid begroet de gasten. Ook hebben ze een grote winkel waar lokale producten zoals kaas en wijn worden verkocht. Het grappige aan de winkel is dat het vroeger de slaapkamer van de kinderen was. In de zomer hebben ze op het terrein ook een erg lekker pop-uprestaurant. Overall ziet het er gewoon fantastisch uit; supermooie natuur en mooie tenten (van de tentenbouwer van Lowlands). De winnaar!

Molke_verkleind-1
Molke_verkleind (5)-1-1 Entree Awards 2022_Mölke_Dick Ruumpol Fotografie_3

Meer over Mölke

Vakantieparken zijn volop in ontwikkeling. Een mooi voorbeeld daarvan is vakantiepark Mölke in het Overijsselse Zuna. Het bedrijf van de familie Van de Maat bestaat al bijna vijftig jaar, maar vernieuwt continu. Nu met o.a. wellness-huisjes, yoga, een streekwinkel en een lokaal ontbijt. En dat alles in een festivalsfeer. Het nieuwe concept ‘slow living’ komt uit de koker van mede-eigenaren Rutger en Denise van de Maat.

Slow Living is een levensstijl waarbij je in deze drukke wereld toch tijd hebt voor jezelf en naasten. Mölke activeert je om de eerste stapjes te zetten naar slow living tijdens een (korte) vakantie. 

Relaxter bestaan

Mölke activeert gasten in het doen van een gezamenlijk of individuele activiteit in de ochtend: ontbijten met lokale producten bezorgd aan het huisje en de omgeving verkennen met elektrische buggy's, fluisterbootjes, sup-planken, green scooters of elektrische bakfietsen. Ook nieuw: alles is te boeken en te reserveren via de Mölke App.

Festivallisering

Het concept wordt vertaald naar festivallisering door vakantiewoningen, waaronder boomhutten en wellness-vakantiehuizen, en glamping-structuren. Rutger van de Maat: "De festivalsfeer creëren we ook met meerdere foodspots en fijne en diverse hang-outs om te genieten van het moment. Livemuziek tijdens het diner en singer-songwriters bij het kampvuur en bijpassende activiteiten voor iedereen, bijvoorbeeld yoga tijdens de zonsopkomst en de kidsclub tussen 9 en 12. Ook kun je films kijken onder de sterren."

Natuurpark Mölke

Door een duurzame samenwerking met partners uit de festivalbranche (ontstaan door corona), lokale overheden (Waterschap Overijssel, Landschap Overijssel) en bedrijven (cateraar, architecten) is er een plan ontstaan: Natuurpark Mölke. "Daarmee hebben we oog voor inheemse beplanting, waterbesparing/afvoer, duurzame materialen en door oog te hebben voor kenmerkende Twentse en Sallandse landschapselementen: zichtlijnen en het essen landschap bijvoorbeeld", aldus Van de Maat.

Molke_verkleind (1)-1 Entree Awards 2022_Mölke_Marieke Dijkhof_2

Categorie 'Best New Holiday Concept'

Vakantieparken ontwikkelen zich volop. Het gaat zowel om parken van individuele ondernemers als om parken van grote spelers. We zien daarmee een nieuwe generatie vakantieparken met oog voor aspecten zoals design, duurzaamheid en/of f&b. Welk bedrijf brengt de volgende stap om de gast van nu te trekken het best tot uitvoering? Gelet wordt op o.a. uitvoering, originaliteit, duurzaamheid en de toekomstbestendigheid. 

Juryleden: Gijsbregt Brouwer en Nina Pierson . 

Bekijk hier alle winnaars van de Entree Awards 2022

1. Winnaar in de categorie 'Best New Hotel < 50 Rooms'
2. Winnaar in de categorie 'Best New Hotel 50+ Rooms'
3. Winnaar in de categorie 'Best New Restaurant Design'
4. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept <150 Guests'
5. Winnaar in de categorie 'Best New Dine & Drink Concept 150+ Guests'
6. Winnaar in de categorie 'Best New Restobar'
7. Winnaar in de categorie 'Best New Cocktailbar'
8. Winnaar in de categorie 'Best New Nightlife Venue'
9. Winnaar in de categorie 'Best New Green Fine Dining'
10. Winnaar in de categorie 'Best New Holiday Concept'
11. Winnaar in de categorie 'Best New Café'
12. Winnaar in de categorie 'Horecaondernemer van het Jaar'
13. Winnaar in de categorie 'Best Bartender'

Artikel delen