Vakantiepark Mölke in Zuna bestaat al 50 jaar en blijft doorontwikkelen

Molke zuna

Vakantiepark Mölke in Zuna bestaat al 50 jaar en blijft doorontwikkelen

Vakantieparken zijn volop in ontwikkeling. Een mooi voorbeeld daarvan is vakantiepark Mölke in het Overijsselse Zuna. Het bedrijf van de familie Van de Maat bestaat al bijna vijftig jaar, maar vernieuwt continu. Nu met o.a. wellness-huisjes, yoga, een streekwinkel en een lokaal ontbijt. En dat alles in een festivalsfeer. Tijdens de laatste editie van de Entree Awards won het park in de categorie Best Holiday Concept. We spreken over het nieuwe concept ‘slow living’ met mede-eigenaar Rutger van der Maat.

Tekst: Iris Kranenburg
Foto's: Marieke Dijkhof en Dick Ruumpol

Wat is het nieuwe concept?

“Alles draait hier nu om ‘slow living aan de Regge’. Slow Living is een levensstijl waarbij je in deze drukke wereld toch tijd hebt voor jezelf en naasten. Mölke activeert je om de eerste stapjes te zetten naar slow living tijdens een (korte) vakantie. Het motto is: in here it's always sunday.”

Wat doen jullie om ‘slow living’ te activeren?

“Mölke activeert families en individuen in het doen van een gezamenlijk of individuele activiteit in de ochtend: ontbijten met lokale producten bezorgd aan het huisje en de omgeving verkennen met elektrische buggy's, fluisterbootjes, sup-planken, green scooters of elektrische bakfietsen. Door gezamenlijk activiteiten te ondernemen, zo veel mogelijk in de natuur, en te genieten van de kleine standaard momenten op een dag (zoals het ontbijt en het diner) wil Mölke zorgen dat deze actieve en trage vakantiemomenten bijdragen aan een relaxter bestaan na de vakantie. Ook nieuw: alles is te boeken en te reserveren via de Mölke App.”

'Alles draait hier nu om ‘slow living aan de Regge’'

Dit alles gebeurt in een festivalsfeer. Kun je daar iets over zeggen?

“Ons concept wordt vertaald naar festivallisering door vakantiewoningen, waaronder boomhutten en wellness-vakantiehuizen, en glamping-structuren. En door vakantiewoningen aan de randen aan te leggen met natuurlijke kleuren en elementen. De festivalsfeer creëren we ook met meerdere foodspots en fijne en diverse hang-outs om te genieten van het moment. Livemuziek tijdens het diner en singer-songwriters bij het kampvuur en bijpassende activiteiten voor iedereen, bijvoorbeeld yoga tijdens de zonsopkomst en de kidsclub tussen 9 en 12. Ook kun je films kijken onder de sterren.” 

Molke

Jullie willen ‘natuur inclusief’ te ondernemen. Hoe doe je dat?

“Door een duurzame samenwerking met partners uit de festivalbranche (ontstaan door corona), lokale overheden (Waterschap Overijssel, Landschap Overijssel) en bedrijven (cateraar, architecten) is er een plan ontstaan: Natuurpark Mölke. Daarmee hebben we oog voor inheemse beplanting, waterbesparing/afvoer, duurzame materialen en door oog te hebben voor kenmerkende Twentse en Sallandse landschapselementen: zichtlijnen en het essen landschap bijvoorbeeld.” 

Over Mölke

Het park is al bijna vijftig jaar een familiebedrijf. In 1973 begonnen Gerrit en Fenna van de Maat aan hun eigen camping in Zuna. In 1981 kwamen Bert en Ria van de Maat aan het roer. Zij bouwden de toenmalige camping uit. Ook de derde generatie Van de Maat, Rutger (zie afbeelding linksonder) en Denise, werkt al een aantal jaren in het bedrijf.  Rutger van de Maat: “Het park is altijd een voorloper geweest. Het ontwikkelde de eerste binnenspeeltuin van Nederland, introduceerde het all-inclusive concept voor vakantieparken en is de laatste jaren een voorloper in het bijzonder overnachten met boomhutten, hooibergen, wellness vakantiehuizen en bijzondere glamping structuren.” 

Molke_verkleind (7) Molke_verkleind (6)
Molke Molke
Molke Molke
Artikel delen