Koks van de toekomst koken met minder zout

Koks van de toekomst koken met minder zout

De Middelbare Horeca School (MHS) van het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch vindt het belangrijk dat hun koks van de toekomst bewust zijn van hoe zij lekker én gezond kunnen koken. In samenwerking met de Nierstichting en haar partners leert de horecaopleiding studenten waarom (teveel) zout ongezond is en hoe zij met minder zout toch heel smaakvol kunnen koken. Samen ontwikkelden zij een speciale leermodule ‘minder zout, meer smaak’.

Dutch Cuisine

“De leermodule ‘minder zout, meer smaak’ sluit goed aan bij de principes van Dutch Cuisine”, vindt Twan Musters, adjunct-directeur Middelbare Horeca School Koning Willem I College. “In onze opleiding staan de vijf principes van de Dutch Cuisine-filosofie centraal. Dit betekent 100% duurzaam en toekomstgericht met winst voor iedereen: producent, consument en de aarde. Studenten doen tijdens de opleiding werkervaring op in restaurants. Zo krijgen deze koks van de toekomst ook een breder toekomstperspectief.”

koks van de toekomstKoks van de toekomst

De koks van de toekomst van MHS gingen afgelopen 14 weken met elkaar de uitdaging aan om een smaakvol en zoutbewust menu met maximaal 2 gram zout te bereiden. Zij kregen onder meer inspirerende gastcolleges over alternatieve smaakmakers verzorgd door de Nierstichting en haar partners.

Proef op de som

Dinsdag 8 december was de proef op de som en bereidden de leerling-koks gebaseerd op eigen recept heerlijke gerechten op smaak met minder zout. “Verrassend hoe veel smaak je uit producten haalt, als je maar de juiste technieken gebruikt. Daardoor kun je zout makkelijk achterwegen laten. Het product is zelfs puurder en eerlijker van smaak”, aldus Sue van Erp en Michèlle Nelissen, koks van de toekomst vgan MHS.

chefs van de toekomstKennis direct in praktijk

“We willen onze studenten laten nadenken over onze voeding”, legt Twan uit. “Wat is de toekomst van ons eten? Hoe draagt voeding bij aan onze gezondheid? De intensieve samenwerking met de Nierstichting geeft onze studenten inzicht in wat de gezondheidseffecten zijn van (teveel) zoutgebruik. Door deze kennis direct aan de praktijk te verbinden, ervaren zij zelf dat de gezondere alternatieven hetzelfde smaakeffect hebben als zout. Zo stimuleren we ‘een nieuw normaal’ waar voeding een bijdrage levert als gezond medicijn voor de toekomst.”

Nierstichting Restaurant Driedaagse

De Nierstichting wil samen met partners en opleidingen deze speciale zout module verder ontwikkelen en uitrollen naar nog meer opleidingen in het hele land. De opgedane kennis gaan de studenten binnenkort in de praktijk brengen. Zo doet MHS mee aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse van 22-28 maart 2021.

Restaurants door heel Nederland serveren tijdens deze drie dagen een lunch en/of diner met aandacht voor pure ingrediënten, verse producten, rijke smaakmakers en minder zout. Mochten restaurants tegen die tijd gesloten zijn, dan kunnen restaurateurs er voor kiezen om een take away variant aan te bieden.

Op de hoogte blijven van nieuws in de horeca? Meld je aan voor de Entree nieuwsbrief.

Artikel delen