Gault&Millau 2019: de ins & outs

Gault&Millau 2019: de ins & outs

Gisteren werd de nieuwe Gault&Millau restaurantgids 2019 gelanceerd. Onafhankelijke inspecteurs bezochten de restaurants afgelopen jaar anoniem en beoordeelden die op een schaal van 1-20. Restaurants die 12 punten of hoger scoren, staan in de gids. Daarnaast werden er 15 awards uitgereikt. Lees hier de ins en outs.

*Dit zijn de zes restaurants met de meeste punten:
19,5 punten  Inter Scaldes - Kruiningen
19,5 punten De Librije - Zwolle
19 punten De Leest - Vaassen
18,5 punten Ciel Bleu - Amsterdam
18,5 punten Spectrum -Amsterdam
18,5 punten Tribeca - Heeze

*In de restaurantgids zijn dit jaar 200 nieuwe restaurants opgenomen. Dit zijn er enkele van:
16 punten Smink - Wolvega
14 punten Orangerie de Pol - Doetinchem 
13 punten WT Urban Kitchen - Utrecht
13,5 punten Café Cliche - Amsterdam
13 punten Bij Erik - Leidschendam

*Er werden gisteren 15 awards uitgereikt. Dit zijn de winnaars:
1. Chef van het jaar: Onno Kokmeijer (Ciel Blue, Amsterdam)
2. Jonge Topchef van het jaar: Jim de Jong (Restaurant De Jong, Rotterdam)
3. Ontdekking van het jaar: Mike Cornelissen (Rijnzicht, Doornenburg)
4. Groentechef van het jaar: Chris Naylor (Restaurant Vermeer, Amsterdam)
5. Bistronoom van het jaar: Dennis de Haan (Restaurant de Haan, Groningen 
6. Ambachtsman van het jaar: Paul Hartering (Restaurant Gebr. Hartering, Amsterdam)
7. Aziatisch restaurant van het jaar: Mei Wah, Eindhoven (Taks Yuen)
8. Prijs - Plezier van het jaar: Huisje James, Ugchelen (Heine Ruitenbeek & Inge Scholten)
9. Patissier van het jaar: Yurii Ivanov (Restaurant Wiesen, Eindhoven)
10. Dé Nieuwkomer van het jaar: 212, Amsterdam (Richard van Oostenbrugge & Thomas Groot)
11. Gastvrouw van het jaar: Marleen Brouwer (De Loohoeve, Schoonloo)
12. Sommelier van het jaar: Koen van der Plas (Interscaldes, Kruiningen)
13. Wijnkaart van het jaar: Bottles, Sas van Gent (Jens en Bart Hoogstad)
14. Terras van het jaar: Kasteel Engelenburg, Brummen  (Johan & Carin Agricola)
15. Cocktailbar van het jaar: Tales & Spirits, Amsterdam (Boudewijn Mesritz & Lydia Soedadi)

Klik hier voor alle juryrapporten per winnaar (scroll naar beneden in dat bericht).

Zestiende gids
Het is de zestiende gids van GaultMillau, dit jaar met een nieuw team onder leiding van Godfried van der Lugt. De vernieuwde Gault&Millau Nederland gids 2019 is uitgevoerd in kleiner, handzamer formaat en blijft het gehele jaar door in de boekhandel beschikbaar. De gids wordt aangevuld door de Gault&Millau website en een gratis te downloaden app. Hij bevat meer dan 700 adressen, waaronder ruim 200 nieuwe ontdekkingen; nieuwe restaurants, maar ook bestaande restaurants die voor het eerst in de gids staan.

Culinaire wereldtop
"De Nederlandse gastronomie is volwassen en kan zich anno 2019 meten met de culinaire wereldtop. Het is onze missie om de Nederlandse gastronomie uit te lichten en liefhebbers van kwaliteit op het bord, met betrouwbare, onafhankelijke informatie de weg te wijzen naar de beste zaken die Nederland te bieden heeft. Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z'n allen koesteren en belonen", aldus Godfried van der Lugt.

Artikel delen