Een faillissement in de horeca heeft grote gevolgen. Niet alleen voor personeel dat plotseling zonder baan komt te zitten, maar zeker ook voor de ondernemer zelf – emotioneel én financieel. In dit artikel lees je wat er anno 2025 gebeurt bij een faillissement van een horecazaak, welke stappen volgen en welke mogelijkheden er zijn om weer schuldenvrij te worden.
Als je bedrijf in financiële problemen zit en je de rekeningen niet meer kunt betalen, kan de rechtbank je horecazaak failliet verklaren. Dat gebeurt na een aanvraag van jouzelf of van een schuldeiser. Vervolgens stelt de rechtbank een curator aan. Deze curator neemt tijdelijk de controle over jouw financiën over, brengt je bezittingen in kaart en doet een voorstel aan de schuldeisers over hoe een deel van de schuld kan worden terugbetaald.
Als schuldeisers akkoord gaan met het voorstel, dan moet de rechtbank dit goedkeuren. Je betaalt de afgesproken som, waarna het faillissement wordt beëindigd en je schulden zijn afgelost.
Als schuldeisers of de rechtbank het voorstel afwijzen, dan worden je bezittingen verkocht. De opbrengst gaat naar de schuldeisers. In dit geval eindigt het faillissement ook, maar je blijft wél met de resterende schulden zitten. Schuldeisers kunnen zich in de toekomst alsnog melden.
Om te voorkomen dat je levenslang met schulden blijft zitten, bestaat er de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Sinds juli 2023 is deze regeling versoepeld en verkort:
Ben je eigenaar van een eenmanszaak of vennoot in een V.O.F.? Dan ben je privé aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. In dat geval kun je ook persoonlijk failliet worden verklaard. De curator zal dan ook jouw privéfinanciën in kaart brengen.
Sommige zaken vallen daarbij buiten de failliete boedel, zodat je kunt blijven voorzien in je levensonderhoud: