Alma Bistro, Breda: nieuwe zaak van sterchef Wouter van Laarhoven en Malou Hagenaars

Wouter van Laarhoven en Malou Hagenaars Alma Bistro Breda

Alma Bistro, Breda: nieuwe zaak van sterchef Wouter van Laarhoven en Malou Hagenaars

Alma Bistro opende op 5 juli in Breda. Het nieuwe restaurant is gevestigd in het monumentale pand ‘den Bonten Osch’ en biedt plaats aan veertig gasten. Het pand telt twee verdiepingen, heeft een open keuken, een bar en een binnentuin. Eigenaren zijn sterchef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars. Dit is de derde horecazaak van het ondernemerspaar.

Personen openingsfoto: Wouter van Laarhoven en Malou Hagenaars
Foto's: Pieter D'Hoop

Het menu

De menukaart laat duidelijk de signatuur van Wouter van Laarhoven zien. Hij vertelt hierover: “Alma Bistro is een gastronomische bistro zonder drempels, maar met ambitie en zit voor wat betreft niveau tussen de bodega en het sterrenrestaurant in. We koken ambachtelijk met kwalitatief hoogwaardige en verse producten en dat uit zich in gerechten met rijke, pure smaken, lekkere sauzen en niet te veel poespas op het bord.”

De à-la-carte-kaart is tijdens de lunch en het diner beschikbaar en bevat gerechten als marbré, langoustines, Bresse-kip, op de graat gebakken tarbot en op de huid gebakken zeebaars. Daarnaast is er een aanvullende lunchkaart beschikbaar met luxe salades en gerechten als steak tartare en okonomiyaki. Van Laarhoven: “Chef van de bistro is Paul Ruiten, hij werkte onder meer bij restaurant Vista* in Willemstad en De Blauwe Camer in Oosterhout. De afgelopen maanden heeft hij in de keuken van Alma Fine Dining* ervaring opgedaan. Paul zal in Alma Bistro koken volgens de Alma-principes.”

*De tekst gaat verder onder de foto.

Gerecht-Alma-Bistro-Breda-gebakken-Tarbot-Pieter-DHoop
Op de graat gebakken Tarbot van Alma Bistro Breda. Foto: Pieter D'Hoop

Interieur en design

Op de begane grond bevinden zich de restaurantruimte en de bar, ook is hier een ruimte voor private dining. Uniek is de zogenaamde ‘verticale keuken’. Via de open vide hebben gasten vanaf beneden zicht op de keuken die zich op de bovenverdieping bevindt. Malou Hagenaars: “Het pand is met respect voor de historische waarde gerenoveerd en ingericht. Strakke moderne elementen vormen een mooi contrast met de eeuwenoude houten balken. Tafels en wanden zijn voorzien van microtopping en voor de afwerking van de bar en de wasmeubels in de toiletten is open travertin gebruikt."

"Daarnaast is walnotenhout gebruikt voor de stoelen en voor een deel van de tafelbladen. Voor het interieurontwerp hebben we weer gekozen voor ZOUT Ontwerphuis uit Oisterwijk en zij hebben gezorgd voor een harmonieus samenspel tussen de 18e eeuw en het heden. We zijn ook erg blij met de binnentuin, die is voorzien van prachtig meubilair van Borek en die een onverwachte oase is achter de drukke winkelstraat.”

*De tekst gaat verder onder de foto's.

Interieur-Alma-Bistro-Breda-Fotograaf-Pieter-DHoop-1 Interieur-Alma-Bistro-Breda-Fotograaf-Pieter-DHoop-2

Het team

Als bedrijfsleider en maître-sommelier is Jasper Verhagen aangetrokken, die ervaring heeft bij onder meer opgedaan bij Inter Scaldes in Kruiningen en Amarone* in Rotterdam. Zijn rechterhand is assistent-sommelier Ynze Peters, die overkomt van het Rotterdamse The Millèn*. Hagenaars: “We zijn er fier op dat we een sterk team in de keuken en aan de voorkant hebben kunnen samenstellen. Daarnaast zijn we een door SBB erkend leerbedrijf, dat is ook iets om trots op te zijn.”

Wijnkaart en cocktails

Op de wijnkaart van Alma Bistro staan ruim tweehonderd wijnen en dat aantal wordt nog uitgebreid. De gast kan kiezen uit minimaal twaalf open wijnen, waaronder wijnen uit de Bourgogne. Champagneliefhebbers hebben de keuze uit drie champagnes per glas, waaronder Laurent-Perrier Brut Rosé en Ruinart Blanc de Blancs. Naast het wijn- en champagne-assortiment worden er ook cocktails gemaakt, zowel met als zonder alcohol.

DE EIGENAREN

Van Laarhoven kookte het voormalige restaurant De Molen in Kaatsheuvel naar een Michelinster. Vervolgens zette hij restaurant Wynwood in Eindhoven op de kaart, waar hij samenwerkte met restaurantmanager Hagenaars. Samen openden ze in 2019 Alma Bodega en Alma Fine Dining in Oisterwijk. In 2021 werd de bodega door Michelin bekroond met een Bib Gourmand en in 2022 ontving het fine-dining-restaurant een Michelinster. Eveneens in 2022 werd Hagenaars door Michelin onderscheiden met de Sommelier Award. In juli 2024 opende het paar Alma Bistro in Breda.

Artikel delen