Nieuwe restaurants Breda: 13 hotspots die je wilt zien
De afgelopen maanden openden veel nieuwe restaurants in Breda. Van een Italiaanse hotspot tot een zaak van een sterrenchef. Hieronder staan dertien nieuwe horecazaken die de moeite waard zijn om te bezoeken + tips voor goede etablissementen die al even in Breda zijn gevestigd.
1. Ciao Ciccio - opent binnenkort
Ciao Ciccio ligt in de Veemarktstraat, vlak om de hoek van Ciao Belli in het centrum van Breda. Eigenaar is Patrick van Asch, die verschillende horecazaken in Breda en omgeving heeft, waaronder Ciao Belli, Café Bruxelles, New Maddox en De Fazant. Ciao Ciccio heeft een pasta-concept, met een snellere formule: verse, betaalbare pasta’s in een hoogwaardige setting.
De doelgroep? Iedereen die zin heeft in een goed bord Italiaans eten zonder uitgebreide zit. Het interieur is kleurrijk en levendig, geïnspireerd op de Amalfi-kust met geel-blauwe accenten en er is een centrale lange tafel met een aanschuifconcept dat uitnodigt tot eten en andere gasten ontmoeten. Dit alles in een knusse setting.

Artimpressie: Horeca Sfeermakers
2. Luther - augustus/september 2025
In de Wilhelminastraat in het centrum van Breda ligt Luther. Het restaurant staat onder leiding van eigenaren Demi van Loo en Remy Kruitwagen, die het voormalige restaurant Hemels omvormden met een nieuwe en frisse blik. De keuken werkt met seizoensproducten en dagverse ingrediënten, gericht op verfijnde klassiekers met een creatieve touch.
Gerechten als rundercarpaccio met truffelcrème, paling op brioche of een steenovenbroodje met fetaspread, gegrilde courgette en pistache staan op de kaart. Er is keuze tussen lunchgerechten, volledige diners, een borrel en verrassingsmenu’s. Ook is er een uitgebreide wijnselectie. Het interieur is warm, modern en uitnodigend, met een groene binnentuin die rust brengt midden in de stad.
3. Inti Gastrobar - mei 2025
INTI Gastrobar zit aan de Haagweg, net buiten het centrum. De zaak is opgezet door chef-kok Jesse Rietveld en Jerome Court. Rietveld werkte in meerdere sterrenzaken waaronder De Librije*** in Zwolle. Met INTI Gastrobar zet het duo een Aziatisch fusion-concept neer.
De stijl mixt fine dining met gedeelde gerechten en tasting menu’s; op vrijdag en zaterdag kun je kiezen voor een 4-, 5- of 6-gangen all-in ervaring met bijpassende wijnen. Verwacht gerechten met invloeden uit Japan, Thailand, Indonesië en Vietnam. Het interieur straalt minimalisme met warme kleuren uit, met Aziatische elementen.
4. Kamome Ramen - mei 2025
Kamome Ramen ligt aan de Boschstraat, in het hart van Breda. Eigenaar is de familie Chen, die eerder sushi-restaurant Asuka runde in Oosterhout. De keuken focust op authentieke Japanse ramen, met huisgemaakte noedels en bouillons die minimaal acht uur trekken.
Op het menu staan onder andere Chicken Cha Shiu Miso Ramen en de Ebi-Kara Ramen, naast gyoza's en Aziatische bieren. De sfeer is ontspannen met een minimalistisch Japandi-interieur van hout.
5. Restaurant Chocolat (is verhuisd) - mei 2025
Restaurant Chocolat is recent verhuisd naar een nieuwe locatie, in het stijlvolle complex Chassé Botanique. Het fine dining-restaurant van chef-kok en eigenaar Dorus Clement combineert de internationale keuken met Franse en Oosterse invloeden: denk aan hoender en kreeft met truffel en orzo of zwezerik met suikerbrood en peer.
Het interieur klopt met de naam: warme chocoladebruine tinten, luxe meubels en een serre met tropisch groen zorgen voor een intieme sfeer.

6. Omi - april 2025
Omi bevindt zich aan de Sint Annastraat, een charmant straatje met plekjes vol lokale ondernemers. Eigenaresse Nynke van Kampen opende Omi als ode aan haar oma; een warme, huiselijke setting met veel vintage spullen. De keuken richt zich op simpele, maar smaakvolle gerechten: huisgemaakte cakes, klassieke appeltaart en goed gezette koffie.
Omi is voor mensen die even willen ontsnappen aan de drukte van de stad. De zaak heeft plek voor twaalf gasten, wat het erg intiem maakt. Het interieur voelt als een nostalgische huiskamer: vintage servies, zachte pasteltinten en houten tafels zorgen voor een uitnodigende sfeer waarin je je meteen thuis voelt.
7. Locals Coffee Bar - april 2025
Locals Coffee Bar bevindt zich aan de Ginnekenstraat in het bruisende stadsdeel Ginneken. Eigenaren zijn Rachel en Shenol Pishori, bekend van de specialty coffee-branderij in Tilburg. Het concept draait om huisgeroosterde bonen uit onder andere El Salvador, Guatemala en India, gecombineerd met zelfgemaakte taartjes en lunchgerechten zoals de Holi Smokey Naan of de Tango Taco’s.
De bar richt zich op koffieliefhebbers en mensen die op zoek zijn naar een toegankelijke lunchplek. Het interieur voelt huiselijk en stijlvol, met houten elementen, knusse zithoeken, een relaxte huiskamersfeer en een winkeltje waar je de eigen bonen kunt kopen.
8. SesaMo - maart 2025
SesaMo bevindt zich aan de Ginnekenweg. Eigenaren Mo Jarwa en Cecile van Winckel combineren Midden-Oosterse smaken met vega(n) gerechten. Op de kaart staan mezze zoals Makdous (ingelegde mini-aubergine met rode peper en walnoten) en Ful (tuinbonen met tahinisaus en granaatappelpitjes), aangevuld met bijpassende wijnen en speciaalbieren.
Ideaal voor liefhebbers van een smaakvolle, plantaardige keuken op een toegankelijke plek. Het interieur is licht en elegant, met Arabische details, houten etails en een intieme sfeer.
9. Bistro Poland - maart 2025
Bistro Poland is gelegen aan de Lange Brugstraat, in een pand waar decennialang lunchroom 'The Chaplin' zat. Het restaurant is een initiatief van de drie broers Paweł, Piotr en Krzysztof Lachendro, die hun Poolse roots combineren met hun culinaire ambitie. Op de kaart staat modern, Pools comfort-food: denk aan pierogi (gevulde dumplings) en schapenkaas (Oscypek) geserveerd met veenbessen, en een assortiment Poolse bieren zoals Tyskie en Żywiec.
10. Markt 28 - maart 2025
Markt 28 bevindt zich aan Haven 5 waar vroeger Lawaaipapegaai zat. De eigenaar is Juanito Ooms, die na het succes van zijn eerste vestiging in Zundert nu ook in Breda een filiaal van zijn lunch- en koffiebar heeft geopend. Het concept is gericht op ontbijt, lunch en borrel met streekproducten en seizoensgebonden gerechten zoals een yoghurtbowl met fruit, truffelroerei op briochebrood, clubsandwiches, salades en pokebowls.
11. Madame Simit - februari 2025
Op de hoek van de Lange Brugstraat en de Nieuwstraat, midden in het centrum van Breda, ligt Madame Simit. Deze ontbijt- en lunchzaak brengt een vleugje Turkse flair naar de stad. De zaak wordt gerund door Açelya Kanal samen met haar moeder Zeynep Akdemir.
De keuken draait om een mix van Turkse en Nederlandse invloeden met gerechten als de klassieke simit met beleg (ringvormige broodjes, vaak met sesamzaadjes), warme gözleme met spinazie of kaas (gözleme is gemaakt van dun uitgerold brooddeeg en wordt gebakken op een hete plaat) en tosti’s. Ook zijn er matcha's en koffiespecials. Madame Simit richt zich op een breed publiek dat houdt van een ontspannen lunch of ontbijt.
12. Kej Caban - januari 2025
Aan de historische straat, de Oude Vest in het centrum van Breda, opende een Mexicaans fine dining-restaurant: Kej Caban. Eigenaren Lisa de Bruijn en Hector Carranza zetten in op beleving, zowel in de sfeer als in het eten. Het menu bestaat uit een chef’s keuzemenu van drie, vier of vijf gangen waarin huisgemaakte tortilla’s en Mexicaanse kruiden de boventoon voeren. Hierbij serveren ze mezcal en natuurwijnen. Op zondag kun je er ook terecht voor lunch. Het interieur bevat aardse tinten, wat sfeer geeft aan een intieme avond en je doet denken aan Mexico.
13. DILEMMA - januari 2025
Aan de Nieuwe Haagdijk zit DILEMMA, in een charmant pand met zicht op de winkelstraat. Na een start als cateringbedrijf werd het in januari 2025 ook een plek voor ontbijt, brunch, lunch, taartjes en koffies, ook voor take away. De kookstijl is informeel en seizoensgebonden met huisgemaakte taarten, vers gebakken focaccia's en diverse koffies en matcha's.
Het interieur combineert een moderne Italiaanse sfeer met huiselijke accenten; hout, metaal en warm licht. Ook hebben ze een creatieve, seizoensgebonden catering (zowel voor bedrijven als privé), kan je hun gerechten laten bezorgen en organiseren ze privédiners en -lunches in hun studio. Ook leuk: de pastaworkshops, waarbij je als een echte nonna pasta's leert maken.
3 tips voor restaurants in Breda
Naast alle nieuwe horecazaken zijn er ook veel goede restaurants die al even in Breda zitten. Wij tippen hieronder drie uitschieters!
1. The Streetfood club
Na The Streetfood Club in Utrecht openden ondernemers Wes Schreutelkamp, Joost Bergsteijn, Wichert van Rijn en Sippien Baarsma een nieuwe locatie in het Grand Theatre Breda. De zaak won in 2022 een Entree Award in categorie ‘Best New Dine & Drink concept >150 guests'.
Het restaurant heeft een grote bar met cocktailstations en een dj-booth. Er zijn twee balkons waar gasten op kunnen dineren en een goed uitzicht hebben op de zaal. De inrichting is uitbundig, uitgesproken en kleurrijk: van metershoge palmen tot kroonluchters en muurschilderingen.

2. De Beyerd
Mikel en Orson de Jongh namen het speciaalbiercafé De Beyerd over van hun vader. Van oudsher heeft het familiebedrijf altijd de functie van café gehad. Sinds 1992 is het uitgebreid met een bier- specialiteitenrestaurant en in 2004 met een eigen huisbrouwerij.
De zaak heeft veel unieke bieren met bijpassende gerechten die deels worden bereid met bier. Drie hoefijzers klassiek, Dirk urtyp pilsener en Beyerd heffe weisse zijn een greep uit het grote aanbod. De eigen bieren zijn natuurlijk ook op de kaart te vinden.

3. Restaurant Wolfslaar*
Restaurant Wolfslaar* is het enige restaurant in Breda met een Michelinster. De zaak is gevestigd in het oude koetshuis van een groot landgoed aan de grens van Breda. Chef-kok van Wolfslaar is Maarten Camps, die inmiddels al ruim vijfentwintig jaar werkzaam is bij het restaurant.
Wolfslaar heeft een signatuurmenu waarbij de gast kiest uit vijf, zes, zeven of acht gangen. Alle gerechten worden samengesteld met kruiden uit eigen tuin en duurzame ingrediënten. Jelle van Ravenstein is de sommelier.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen