De Apotheek opent in Utrecht: 'Vroeger dacht men dat alcohol geneest'

Bar in De Apotheek Utrecht

De Apotheek opent in Utrecht: 'Vroeger dacht men dat alcohol geneest'

Sidney Rubens opende in april De Apotheek in Utrecht. Gevestigd in een oude apotheek vlak bij station Utrecht Centraal wil de ervaren horecaondernemer met De Apotheek een toegankelijk, all day-concept neerzetten mét een eigen distilleerderij. "Het is een nieuwe uitdaging waar gasten door verrast worden.”

 

Tekst: Sylvana Hendrikse
Foto's: De Apotheek

 

‘Gebruik je fantasie nou eens’, kreeg Sidney Rubens te horen toen hij meedacht over een nieuwe invulling voor de oude apotheek in het centrum van Utrecht. Rubens adviseert wel vaker vastgoedeigenaren met horecaplannen, dus zelf een bedrijf opzetten op deze locatie was nooit het plan. Tijdens corona ontstond echter de tijd en ruimte om nieuwe ideeën te bedenken. Met het oog op de geschiedenis van het pand legde hij de link tussen horeca en medicijnen.

Garnalen per kilo bestellen

“Vroeger dacht men dat alcohol tegen van alles hielp, maar niet tegen nuchterheid!”, lacht Rubens. “Dat is de link die wij hebben gelegd.” Gasten kunnen bij De Apotheek terecht voor ontbijt, lunch, diner, zoetigheid en borrelbites. Het menu is toegankelijk en uiteenlopend, vertelt hij. De kaart sluit aan bij het 24/7 concept dat Rubens voor ogen had. De borrelhapjes zoals garnalen en kippenvleugels zijn te bestellen per (halve) pond en zelfs kilo’s voor groepen.

Het diner bevat een breed scala aan opties: van entrecote en pasta’s tot burgers en noedelsalade. Ook de drankenkaart biedt veel variatie. Gasten kunnen cocktails bestellen, gemaakt met eigen distillaten en likeuren, zoals een spicy margarita of een pornstar martini.

*De tekst gaat verder na de afbeeldingen.

De Apotheek Bar De Apotheek Distilleerderij

Distilleerderij

De ontwikkeling van de distilleerderij is momenteel nog in volle gang: hij is druk met het maken van proefstoken om het juiste smaakpalet te vinden, waarna De Apotheek workshops gaat geven vanaf september. "We dachten eerst aan bier, maar er zijn al veel lokale bierbrouwerijen, dus dat is niet meer uniek. Daarom ben ik overgegaan naar een distilleerderij; je maakt dus alcohol, een middel dat vroeger werd gezien als geneeskrachtig.”

Apothekersflessen

Het ontgaat gasten niet dat ze in een oude apotheek zitten. De zaak bevat onder andere apothekersflessen, laboratoriumopstellingen en andere apothekersattributen. “Maar ook de bekende gapertjes – hét nostalgische dropje van elke apotheker - zijn hier terug te vinden.” Verder heeft het door Rubens zelf bedachte interieur een sustainable look en hergebruikte hij verschillende elementen. “Het barblad is bekleed met marmer en graniet dat ooit eens van de gevel is gevallen. Daarbij hebben we tegels gemaakt van afval."

*De tekst gaat verder na de afbeelding.

De Apotheek Distilleerketels

Bijzondere locatie

Het is een groot pand op een bijzondere plek: in de loop naar de oude binnenstad, tussen station Utrecht Centraal en de Domtoren in. "Er heeft nooit horeca gezeten, dus dat maakt het ook interessant", vertelt Rubens. De Apotheek beschikt over drie verdiepingen. “We hebben veel ruimte, dus kunnen veel mensen kwijt. In tegenstelling tot andere plekken waar gasten niet met 25 man apart kunnen zitten, kan dat bij mij wel.” Voor hen is er een vide met aparte bar voor feestjes en partijen. “Het is een soort privéruimte, maar wel onderdeel van het geheel. Ik vraag er ook geen zaalverhuur voor, enkel een omzetgarantie.”

Het souterrain dient als opslag en distilleerderij. Op de begane grond zien gasten een grote omgekeerde distilleerketel waar een cocktailmeubel van gemaakt is. Verder heeft het pand veel zitplekken buiten: een groot bordes, de hele voorpui kan eruit en op de stoep staan ook nog rijen tafels. “Gasten genieten van uitzicht op het Moreelsepark en de Domtoren.”

*De tekst gaat verder na de afbeeldingen.

De Apotheek Cocktailmeubel De Apotheek Terras

Een nieuwe smaak van ondernemerschap

Rubens was tot begin dit jaar mede-eigenaar van restaurant Brass en hotel Brass in Utrecht, daarvoor was hij in de Domstad ook jarenlang eigenaar van het populaire pop-uprestaurant Roost aan de Singel en initiatiefnemer van Strand Oog in Al, het tegenwoordige SOIA. Verder is Rubens onder andere bekend als organisator van Uitgekookt, mede-initiatiefnemer van Wensbomen, organisator van de Utrechtse Kunstmarkt en de opera op de Maliebaan. Rubens heeft dus ruime ervaring in de horeca.

Waarom hij ooit met ondernemen begonnen is? "Omdat ik geen pannenkoeken kan bakken!", lacht hij. "Ik vind het fijn om mijn eigen dingen te doen, in plaats van dat ik dat voor iemand anders moet doen. Dat had ik heel vroeg al, misschien ook wel omdat ik uit een ondernemersfamilie kom. Daarbij vind ik het leuk een ruwe, onverwachte, bijzondere plek om te toveren naar iets bijzonders."

Rubens ziet De Apotheek als een nieuwe uitdaging, zeker omdat het geen cross-over heeft met zijn andere activiteiten. Waar hij het meest trots op is? "De bijzonderheid en veelzijdigheid die we kunnen bieden aan gasten, echt een 24/7 ervaring en óók nog in een totaal ander jasje. Mensen worden erdoor verrast; die verrassing wil ik graag doortrekken."

Artikel delen