De Nieuwe Garde Horeca Groep van Brian Steevens, Désirée Stroes, Sebastiaan van Geel en Rens Groters opent begin juli zijn vierde zaak in Utrecht: wine & seafoodbar Maresia. Het nieuwe mediterrane restaurant, met de focus op vis en vega(n) gerechten, biedt gasten een waar strandgevoel. De dagelijkse leiding is in handen van Casper van Roon en Liv Sprunken, de inrichting is verzorgd door King Kongs.
Tekst: Roy Timmerman
In het voormalige pand van Stan & Co in het centrum van Utrecht, wanen gasten zich vanaf begin juli in het Middellandse Zeegebied, vertelt mede-eigenaar Brian Steevens van de Nieuwe Garde Horeca Groep. De nieuwe wine & seafoodbar Maresia biedt een keur aan visgerechten; van zeebaars in zoutkorst, kreeft, zee-egel en coquilles tot langoustines van de barbecue.
“We richten ons volledig op vis en zeevruchten, we serveren bewust geen vlees. Naast de vis bieden we ook veel mooie vega(n) gerechten. We zagen ruimte in Utrecht voor een goed visrestaurant. We geloven heel erg in focus, dat je iets kiest waar je in uit kunt blinken.”
Maresia krijgt twee gedeeltes, legt Steevens uit. “We voeren ook twee verschillende menukaarten. Je komt binnen in de wijnbar, een lichte, zanderige omgeving waar je direct het strandgevoel ervaart. Hier kunnen gasten terecht voor bites, mezzes en kleine visgerechten, onder het genot van een goed glas wijn. Met een zachte overgang loop je vervolgens als het ware de zee in, naar het visrestaurant, waar je in een donkerblauwe oase belandt.”
Hier kunnen gasten de mooiste vissen eten. “To share or not to share”, zeggen we altijd. “Die keuze mogen onze gasten zelf maken. Maar het restaurant is mediterraans geïnspireerd, daar zijn ze gewend om samen te eten en de tafel vol te zetten. Je krijgt invloeden van Portugal tot Spanje, Italië, maar ook Noord-Afrika en Libanon. Die landen ga je terugvinden op de menu- en wijnkaart.”
Ze hadden vooraf een duidelijk beeld van de zaak, zegt Steevens. “Je start op het strand en eindigt in de oceaan. Het was voor designbureau King Kongs een uitdaging om te maken wat wij in ons hoofd hadden, maar het eindresultaat is precies wat we wilden (zie groen kader).”
De dagelijkse leiding is in handen van Casper van Roon en Liv Sprunken. “We werken graag met participanten”, zegt Steevens. “Veelal mensen die bij ons hebben gewerkt en die dan gezamenlijk de zaken gaan draaien. Wij ondersteunen ze vanuit de Nieuwe Garde Horeca Groep, dat varieert van daadwerkelijk meedraaien in het restaurant tot administratie en inkoop.” Maresia is zeven dagen per week open voor lunch en diner, op donderdag, vrijdag en zaterdag draait er ’s avonds een dj.
*Tekst gaat verder onder de foto.
Voor de Nieuwe Garde Horeca Groep is Maresia het vierde restaurant in Utrecht, na Sevilla (Spaanse tapasbar), Osteria Emilia (Italiaans shared dining) en het recent geopende Léo Léo (Franse bistro). “Mijn compagnon Sebastiaan heeft gekscherend wel eens geroepen dat we vijf restaurants in vijf jaar tijd zouden openen. We zijn nu 2,5 jaar verder, dus we hebben nog even voor nummer vijf”, lacht Steevens.
Nee, ze gaan zich eerst richten op de opening van Maresia en het verder doorontwikkelen van de andere drie zaken. Maar toch… “Als er een mooie kans voorbijkomt, gaan we daar met veel plezier en interesse naar kijken.”
Martijn Gosen van designbureau King Kongs: “We vertaalden bij Maresia het gevoel van zomerse siësta naar nachtelijke kustclub. De zandkleurige gevel met olijf- en citrusbomen vertraagt al je pas; binnen lopen zachte aardetinten door in afgeronde muren en een organische bar waar planten tussen het glaswerk groeien."
"Halverwege het restaurant breekt een rij boogdoorgangen het perspectief: hierachter verandert de vloer van strandbeige naar diep azuur – alsof je de zee inloopt. In die overgang staat een dj-booth die op de vroege avond het volume opschroeft en het restaurant een lekkere club vibe geeft. Verderop voel je je letterlijk ‘onder water’: een organisch gevormde bank volgt de wand, waar koraal- en schelpvormen in textiel subtiel worden aangelicht."
"Vanaf hier kijk je de open keuken in. Wat Maresia vooral laat zien, is hoe design de gastvrijheidsbeleving kan verdiepen zonder de functionaliteit te verliezen.”