7x de beste nieuwe restaurants in Groningen

Nieuwe restaurants Groningen

7x de beste nieuwe restaurants in Groningen

In Groningen openden er de afgelopen tijd een heleboel nieuwe veelbelovende horecazaken. Van een klassiek Frans fine dining-restaurant tot een Amerikaanse diner die rechtstreeks uit de jaren 70 lijkt te komen: dit zijn de acht beste nieuwe restaurants in Groningen die een bezoek waard zijn. 

Tekst: Madelief de Weerd

1. Blumé

In Hotel Halbert aan de Oude Boteringestraat in Groningen opende fine dining-restaurant Blumé. Eigenaren zijn hoteliers Marloes Hemmel en Jan Akkermans en executive-chef Henrice Dijks. De zaak heeft ruimte voor 36 gasten en bij mooi weer kun je ook dineren in de binnentuin. De keuken is modern Frans en er wordt met de seizoenen meegekookt. Blumé hanteert een tastingmenu van drie tot zeven gangen met vis-, vlees- en groentegerechten. 


2. CICCI’S

Dineren op z’n Venetiaans: dat doe je bij CICCI’S aan de Hoge der A in Groningen. Het is de tweede zaak van Maeyke en Sebastiaan Schokker die eerder Bellami’s Bar à Manger openden aan de Grote Kromme Elleboog in Groningen. Het interieur doet denken aan een feestelijk Venetiaans carnaval en op het menu staan kleine Venetiaans-Italiaanse gerechten. Als aperitivo start je met de cicchetti: olijven, crostini neri en pikante salami. Daarna heb je een ruime keuze uit gerechten op het à-la-cartemenu: van ravioli met gorgonzola en gegratineerde oesters met spinazie tot een soes gevuld met een crème van Parmezaanse kaas.

3. Niemeijer

Aan de Akerkstraat in Groningen opent het ‘bistronomische’ restaurant Niemeijer naar verwachting in juni 2023. Ondernemers zijn Jannick en Leonie Niemeijer. Het koppel deed in het verleden ervaring op bij verschillende sterrenzaken in Nederland. Hun droom van een eigen restaurant komt dit jaar eindelijk uit. Niemeijer krijgt een bar met acht zitplaatsen die overloopt in een open keuken. Rondom de keuken komen de andere tafels. Op het menu zullen typisch Groningse streekgerechten komen te staan, zoals de Groningse eierbal en krentjebrij.

4. Naud

Het ondernemersstel Kasper Lich en Tess Haarsma veranderden Brasserie Midi in Groningen dit jaar in het nieuwe restaurant Naud. Het interieur, de naam en het logo staken ze in een nieuw jasje. Ook het menu is anders en vervangt de traditionele voor-hoofd-na-gerechten voor gerechten die allemaal even groot zijn. Hierdoor bestel je - als je dat wilt - twee voorgerechten of deel je meerdere gerechten met het tafelgezelschap.


5. Cilinder bar

Eigenlijk is het geen restaurant, maar hij mocht niet ontbreken in dit rijtje. Aan de Oosterstraat in Groningen vind je namelijk Cilinder Bar: dé plek voor goede cocktails en vegan hapjes. Het is de nieuwste aanwinst van de eigenaren van cocktailbar The Stockroom en jeu-de-boules-bar BOEL in Groningen. Naast de cocktails proef je hier ook natuurwijnen, craftbieren en bijzondere ciders. De vegan bites die te bestellen zijn, verzorgt Snackwerk: het zusje van vegan restaurant Achterwerk dat in hetzelfde pand zit als Cilinder Bar. Wil je voor of na het diner nog even borrelen dan is Cilinder Bar the place to be!


6. Café Groninger Museum

Café Groninger Museum is het nieuwe museumcafé aan het Museumeiland in Groningen. Kunstenaar en ontwerper Maarten Baas verzorgde een compleet nieuw interieur voor het café met als inspiratie zijn eigen huiskamer. De zaak kreeg een eclectische uitstraling, waarbij de kunstenaar verschillende stijlen toepaste. Café Groninger Museum is van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor zowel museumbezoekers als gasten van buitenaf. Op de menukaart staan Italiaanse gerechten met Portugese invloeden.

7. Restaurant Graansilo

Maripaan Groep opende aan de Griffeweg in Groningen Restaurant Graansilo. De horecagroep toverde de oude graansilo om tot een prachtige horecazaak die ook genomineerd was voor de Entree Awards 2022 in de categorie ‘Best New Dine & Drink Concept <150 guests’. Opvallend is de grote open keuken en de glazen serre met uitzicht op het Winschoterdiep en in de verte het Forum Groningen en de Martinitoren. Op de kaart staan biercocktails en diverse bier-spijscombinaties.

Entree Awards 2022_Graansilo_Onbekend_1 220405---restaurant-graansilo-1_51984013053_o (1)
Artikel delen