Mexicaans taqueria én fine dining-restaurant Tako opent in Den Haag

Tako - Den Haag - Header

Mexicaans taqueria én fine dining-restaurant Tako opent in Den Haag

Benjamin van der Giezen, Amin Helal en Amir Omarzai openen in juni met Cenza van Dam het Mexicaanse restaurant Tako in Den Haag. Op het menu staan niet alleen streetfood-gerechten zoals taco’s, maar ook Mexicaanse high-end gerechten. Wij spraken met Benjamin van der Giezen, die met zijn compagnons ook eigenaar is van Yuzu Dining in Den Haag en Yuzu Dining Bar in Amsterdam.

Tekst: Sanne Lafleur

Jullie gaan een nieuwe zaak in Den Haag openen, wat kunnen we verwachten?

“Tako wordt een modern Mexicaans restaurant in Den Haag. We merkten dat Mexico als land hartstikke populair is en dat taco’s in Amsterdam inmiddels mainstream geworden zijn. Voor Den Haag zagen we hier een markt in. Echter beperkt de Mexicaanse keuken zich niet alleen tot taco’s. Naast streetfood heb je namelijk in Mexico ook veel zaken in het hogere segment. Hier gaan we bij Tako een leuke mix van maken.

Onze chef Amir Omarzai kent de keuken goed. Recent zijn Amir Cenza en Irvin van den Hout naar Mexico gegaan om inspiratie op te doen. Met deze ervaring vers in het geheugen gaat Cenza zich bezig houden met de voorkant en Irvin met de keuken van Tako. In de zomer hebben we een groot terras met de hele dag zon en hopen we te scoren met taco’s en cocktails. In de winter moeten we inkrimpen en komt er op het menu een verfijnder aanbod bij. Het interieur is gemaakt door Hubert Crijns Architects en zal bestaan uit veel hout, natuursteen en warme pastel kleuren.” 

 

*De tekst gaat verder onder de foto

26 - Tako - Den Haag

Hoe zijn jullie aan de locatie gekomen?

“Met ons restaurant Yuzu Dining zijn we vijf jaar geleden via de woningbouwvereniging terecht gekomen in een voormalige garage aan de Bierkade, een opkomend gedeelte van Den Haag. In de afgelopen jaren hebben we een goede verhouding opgebouwd met onze verhuurder. Dus toen deze locatie op vijftig meter afstand van Yuzu Dining vrijkwam, waren we er als de kippen bij.

Leuk om weten is dat het water van de Bierkade vroeger werd gebruikt om bier te importeren vanuit Delft en Leiden. Jaren geleden wilde de gemeente van Den Haag op deze plek een Avenue Culinair maken. Toentertijd is daar veel geld in gestoken, maar tien jaar geleden kwam dat idee tot stilstand. Op eigen houtje, zonder steun van de overheid is er de afgelopen jaren vanzelf horeca gevestigd. Sinds vorig jaar kunnen we eindelijk spreken van een Avenue Culinair: er zitten inmiddels vijf á zes gevestigde bedrijven. Voor ons is het fijn dat er een extra restaurant bijkomt. Nu is er een leuke strip waar gasten niet puur voor één zaak komen, maar voor de locatie en vervolgens ergens neerstrijken.” 

*De tekst gaat verder onder de foto
25 - Tako - Den Haag

Hoe gaat het met de twee locaties van Yuzu? 

“Vijf jaar geleden zijn we begonnen met Yuzu Dining in Den Haag: een moderne, op vis georiënteerde izakaya. Na een half jaar draaien moesten we dicht door corona. Dat was een valse start, maar we hebben ons hoofd boven water weten te houden en inmiddels staat het als een huis.

Ruim een jaar geleden zijn we begonnen met yakitori-bar Yuzu Dining Bar aan de Kerkstraat in Amsterdam. Daar serveren we spiesjes van de Robata grill met binchotan houtskool. Dat is een speciaal soort houtskool waarvan de verbrandingsgraad veel hoger is, waardoor er een mooie smaak afkomt. Met de yakitori-bar lopen we voor. We zien dat yakitori-restaurants in Londen en New York echt al een begrip zijn en dat zijn we nu in Amsterdam ook voor elkaar aan het boksen. Onze chef geeft ook workshops voor het maken van yakitori en sinds een half jaar solliciteren ook Japanners om bij ons in de keuken te werken. Dat is een groot compliment.

Het managen van meerdere zaken is wel pittig, zeker omdat er tussen de vestigingen van Yuzu vijftig kilometer afstand zit. Gelukkig ondernemen we met z’n drieën, waardoor we alles mooi kunnen verdelen. De chef kan pendelen tussen de zaken. Hij heeft jongens aangenomen die de keuken kunnen waarborgen als hij zelf niet fysiek aanwezig is. Dat doet hij hartstikke goed, dat is onze kracht.”

'Onze droom is om in een havenstad van België een zaak te openen'

Welke toekomstplannen hebben jullie, komen er meer zaken?

“Naast Tako en de vestigingen van Yuzu verkopen we onze eigen merchandise. Zo verkopen we Yuzu bier, sake en binnenkort ook wodka. Dat verkopen we ook aan andere restaurants en strandtenten. Daar zijn wij erg druk mee. Daarnaast willen we in de toekomst het concept van Yuzu Dining in Den Haag ook hebben in Amsterdam en Yuzu Dining Bar in Amsterdam ook in Den Haag. We zijn nu in deze twee steden operatief, maar het is onze droom om in een havenstad van België ook een zaak te openen. Maar dichterbij huis, Rotterdam bijvoorbeeld, zou ook hartstikke gaaf zijn.”

24 - Tako - Den Haag
Artikel delen