Nieuwe restaurants Leiden: deze 5 zaken openden afgelopen tijd hun deuren

5 nieuwe horecazaken in Leiden

Nieuwe restaurants Leiden: deze 5 zaken openden afgelopen tijd hun deuren

Afgelopen jaar openden verschillende nieuwe restaurants in Leiden hun deuren voor gasten. Wij lichten er in dit artikel vijf uit. Van lunchroom tot rooftopbar met playground. Lees het allemaal hieronder in het overzicht.

Tekst: Lisa van Dorrestein

1. Zirkus – december 2022

Zirkus in Leiden is een pop-up restaurant van Alexander van Nimwegen. Wie bij Zirkus langs wil komen moet goed zoeken, de ingang zit namelijk goed verstopt. Je vindt het restaurant op de twee bovenste etages van het voormalige V&D gebouw in de Maarsmansteeg. Gasten kunnen bij Zirkus aanschuiven voor lunch of diner in het rooftoprestaurant. Tijdens de lunch worden diverse soepen, salades en broodjes geserveerd. Voor diner staan er voor- en hoofdgerechten zoals beef tataki, zeebaars, soep en diverse vegetarische gerechten op de kaart. Ook voor zoetigheden als gebak en ijs kun je bij Zirkus aanschuiven.

Gasten kunnen er niet alleen eten, maar ook spelletjes spelen. Een etage onder het restaurant is de playground, ook wel de spielplatz genoemnd, te vinden. Dit is een plek waar gasten jeu-de-boule en bordspellen kunnen spelen. Zirkus wil met de spielplatz echt een indoorfestival gevoel geven. Ook deze etage krijgt een eigen keuken waar je hapjes en drankjes kan bestellen. Zirkus is van woensdag tot en met zondag van 11:00 tot 00:00 geopend. De spielplatz is iedere dag van 18:00 tot 00:00 geopend, behalve op zondag, dan is het gesloten.

2. The Grenare - januari 2023

The Grenare is een urban bistro bar in het centrum van leiden. Op 1 januari van dit jaar opende de zaak haar deuren aan de Stille Rijn. Rogier Rustige is de eigenaar. De bar is iedere dag vanaf 12:00 geopend en sluit van maandag tot en met donderdag om 01:00, vrijdag en zaterdag om 02:00 en zondag om 22:00.

Voor lunch staan er onder andere broodjes op de kaart met bijvoorbeeld pulled chicken of beenhaam. Gerechten zoals kalfssukade, kipburger, thaise soep of zalm taco’s staan op de kaart van het diner. Als afsluiter kun je ook nog kiezen voor zoete en hartige desserts. Voor wie nog gezellig wil borrelen op het terras, aan de bar of in het restaurant is er keuze uit verschillende borrelhapjes.

3. Coffee & Brunchbar Floor's - december 2022

Irene Cazemier is eigenaar van Coffee & Brunchbar Floor’s. Eind 2022 opende de zaak aan de Doezastraat in Leiden haar deuren. Gasten kunnen bij de brunchbar terecht voor een menu waarvan alle gerechten volledig glutenvrij zijn.

Het glutenvrije menu van de brunchbar is een concept dat Cazemier invoerde naar aanleiding van de glutenallergie van haar dochter Floor. In 2018 bleek dat Floor leidt aan de auto-immuunziekte coeliakie, een diagnose waarbij het lichaam overgevoelig is voor gluten. Met het menu hopen Cazemier en haar man het voor anderen makkelijker te maken om zonder zorgen buiten de deur te eten.

Als je aanschuift bij Floor’s kun je kiezen voor een ontbijt met keuze uit onder andere huisgemaakte granola, pantosti of avocado toast. Voor wie niet kan kiezen staat er de ‘Keuzestress Breakfast Plan' op het menu: een selectie van verschillende gerechten van het ontbijtmenu. Je kunt als gast ook kiezen voor gerechten van het all-day lunch/brunch menu met broodjes zoals: caprese toast, carpaccio toast en pulled chicken wrap. De broodjes zijn eveneens ook te bestellen als salade. Voor wie zin heeft in een kop koffie/thee met gebak is er keuze uit verschillende zoetigheden zoals boterkoek of een huisgemaakt warm chocoladetaartje.

 

4. Tootje - januari 2023

Voor wie er trek heeft of zin heeft in een hapje of drankje kan bij Tootje in Leiden binnenlopen. Eigenaresse Caresse Spapens opende in januari dit jaar de deuren van haar coffee- en lunchroom aan de Haarlemmerstraat in Leiden.

De lunchroom serveert ontbijt en lunch en serveert naast belegde broodjes, met onder andere caprese of avocado, ook verschillende soorten yoghurts. Met keuze uit smaken als speculoos caramel, nutella of bastognes blueberry. Daarbij kun je bij Tootje ook terecht voor een drankje to go, een verfrissende limonade of smoothie. Voor de zoetekauw staat er standaard appeltaart op het menu en varieert het iedere dag welk ander gebak je kunt bestellen.

 

5. The Fat Pelican - januari 2023

Eind januari dit jaar opende The Fat Pelican haar deuren aan de Pelikaanstraat in Leiden, waar het restaurant deels haar naam aan heeft te danken. Het is een plek waar je als gast aan kunt schuiven voor een hapje, drankje, borrel, lunch en diner. Met op het menu verschillende belegde broodjes, bieren, borrelhapjes, burgers en verschillende kip,- vis- en vegetarische gerechten.

The Fat Pelican is ontstaan uit een samenwerking tussen twee Leidse horecagroepen. Rebel Horeca Groep, onder andere bekend van Einstein, Freddy’s en de Bruine Boon, heeft de handen ineengeslagen met de Dutch Pub Group. De Leidenaar zal die vooral kennen van Scotts, de Vergulde Kruik en de Duke of Oz.

Welk restaurant opent er in september 2023 in Leiden? Lees verder in het kader onder deze afbeelding!

Café Visscher in Leiden - september 2023

De Rotterdamse chef Arie Visscher, die zijn sporen verdiende in onder meer de sterrenkeukens van Joelia in Rotterdam en De Librije in Zwolle, opent in september zijn eerste eigen zaak: Café Visscher. Dit doet hij samen met Singha Witteman, Paul Herman en Theor Verplancke. Het restaurant huist aan de Stationsweg in Leiden, op de plek waar Van Buuren te vinden was.

Gasten kunnen bij Café Visscher brunchen, lunchen, dineren en borrelen. Too Many Agencies is verantwoordelijk voor het design. Je vindt er straks kristallen kroonluchters in de serre, een grote bar met hotelachtige uitstraling. "Café Visscher krijgt het gevoel van een moderne, kosmopolitische bistro. Rijk en luxe, maar door de warme kleuren bijzonder uitnodigend."

Artikel delen