Heavens Hotel en The Saint Restaurant openen de deuren in de Grote Kerk in Hoorn

Heavens Hotel - hotelkamer

Heavens Hotel en The Saint Restaurant openen de deuren in de Grote Kerk in Hoorn

Na een verbouwing van bijna 3 jaar, is het 4-sterren boetiekhotel Heavens Hotel Hoorn en Restaurant The Saint geopend in De Grote Kerk in Hoorn. Binnen de karakteristieke contouren van dit rijksmonument uit 1883 wanen gasten zich in het unieke en hedendaagse design op historische bodem. Bekijk meer foto's van het hotel en restaurant onderaan dit bericht. 

Het hotel heeft 43 kamers, waarvan 15 suites, variërend van 20 tot 39 m2, omgeven met kerkelijke details. Het hotel grenst aan De Hoornse Straatjes, zeven wat smallere winkelstraten in het historische hart met restaurants, uitgaansgelegenheden, kledingwinkels, kapsalons en een scharrelslager. “Die vermarkten als de Hoornse Negen Straatjes zou heel passend zijn”, zegt Van de Merwe, General Manager van Dutchen, de Operator van Heavens Hotel.

Heavens Hotel & The Saint - buitenkant

Rijke historie terug te zien in het interieur

De architecten van Hylkema Erfgoed uit Utrecht - specifiek opgeleid in de omgang met monumentaal vastgoed – zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, het Haarlemse Hinabaay voor de interieurs. “Hoorn is een warme, levendige stad met een rijke historie in de Gouden Eeuw. Dat gevoel willen we terug laten komen in de kamers door een rijkelijke aankleding en sprekende, sfeervolle kleuren”, aldus van de Merwe.

Elke hotelkamer is uniek en beschikt over een rijk kleurenpalet; van terra, honey, clay en aubergine tot rich blue, gecombineerd met goud, hout, en steen. Warme kleuren en zachte materialen komen samen in het originele decor vol siermetselwerk, pilaren, boogvormige kozijnen, kerkramen en glas-in-lood.

Heavens Hotel - hotelkamer 1 Heavens Hotel - hotelkamer 2

The Saint Food & Wine

Op de begane grond bevindt zich restaurant The Saint van Judith Vijfvinkel en compagnons Kevin van Leen Frank Wiese. Het restaurant beschikt over 230 zitplaatsen binnen en buiten op het terras. De karakteristieke kerkelijke details zijn ook in het gehele restaurant terug te vinden zoals togen, glas-in-lood, nisjes en grote bogen.

Het was de uitdaging voor Heineken Interieur Deisgn om de sereniteit van de kerk te handhaven, de rust te bewaren in het ontwerp maar toch een eigentijdse sfeer neer te zetten. Daarbij kreeg het hotel een paar elementen cadeau zoals het monumentale metselwerk en de sierlijke gietijzeren ornamenten; die zijn omarmd en geaccentueerd. De materialen die zijn toegevoegd zijn ingetogen en warm, passend bij de allure van de kerk.

The Saint Restaurant - binnenkomst

Zodra de schuifdeuren naar het restaurant openen zie je in het hart van de kerk de imposante bar staan, direct onder de glazen vide met doorzicht naar de houten tongewelven in de nok. Vanuit elke hoek van het restaurant heb je zicht op de bar, ook vanuit de hotelkamers en rondgang op de bovenliggende verdiepingen. In het restaurant is een open keuken gesitueerd. De keuken en het personeel zijn hierdoor onderdeel van de beleving.

The Saint Restaurant - interieur The Saint Restaurant - interieur 1

Franse keuken met West-Friese allure

Onder leiding van chefkok Christian Hooiveld, kookt de keukenbrigade volgens de Franse traditie, met een West-Friese twist. De geboren Horinees werkte onder andere als chef bij Brasserie van Baerle in Amsterdam. Christian: “Geweldig dat ik de traditie van een Franse brasserie bij The Saint voort mag zetten, die had Hoorn nog niet. Denk aan Franse klassiekers, zoals een steak tartare of boeuf bourguignon. In onze gerechten verwerken we veelal ingrediënten van lokale ondernemers. Dat geeft veel vrijheid om onze gasten steeds opnieuw te verrassen.”

Met de geboorteregio van de chef centraal is er veel te ontdekken en wil hij gasten meenemen op een ontdekkingsreis door West-Friesland door gebruik te maken van smaken en producten uit de streek, zoals de eeuwenoude delicatesse de Hoornsche broeder, een plat krentenbrood met een rijke vulling van suiker en kaneel. Al jaren doorkruist Christiaan Hooiveld de regio om inkopen te doen bij agrarische ondernemers voor hoogwaardige ingrediënten en heeft dit vertaald in een uitgebreide veganistische lunchkaart. Ook zijn de handen ineengeslagen met lokale partners als Midiwines voor een rijke selectie aan Franse wijnen en de welbekende Hoornse Patisserie, Spataro.

Een karakteristieke locatie voor events

Apart van het restaurant bevindt zicht een zaal met een eigen ingang aan het Kerkplein. De ruimte biedt plaats voor een gezelschap tot 130 en biedt locatie voor een huwelijk, privé diner of vergadering.

The Saint Restaurant - interieur 2 The Saint Restaurant - interieur 3
The Saint Restaurant - interieur 4 The Saint Restaurant - interieur 5
Heavens Hotel - hotelkamer Heavens Hotel en The Saint Restaurant - Kerk
Artikel delen