Femke Snijders van Aloha in Rotterdam: ‘Werkomstandigheden in horeca moeten beter’

femke snijders

Femke Snijders van Aloha in Rotterdam: ‘Werkomstandigheden in horeca moeten beter’

Femke Snijders is eigenaar van Aloha in Rotterdam. Ze pleit voor een beter personeelsbeleid met gezondere werkomstandigheden in de horeca. “Het moet echt anders.”

Je pleit voor gezondere werkomstandigheden in de horeca. Waarom?
“Vaak wordt er tussen het twintigste en dertigste levensjaar op grove wijze misbruik gemaakt wordt van horecamedewerkers. Het is echt een probleem. Af en toe staan ze echt onder ronduit belachelijke en belabberde omstandigheden te werken, dat ze vanwege dit destructieve karakter van de werkzaamheden ook mentaal al vroeg afscheid nemen van het vak. Op het moment dat voor die groep het perspectief en ontwikkeling ontbreekt, haken ze massaal af. Dit is een sectorprobleem. Je hoort over te weinig plekken die dit anders doen en inspirerend zijn.”

Wat zou er moeten gebeuren?
“Ik pleit ervoor om gezond werken in de horeca veel meer actief in beeld te brengen en dan zullen goede voorbeelden volgen. Ook merk ik dat veel mensen nooit functionerings- en beoordelingsgesprekken hebben gehad in hun tien of twintig jarige horecacarrière, iets wat wij wel doen. Ook zijn we dit jaar begonnen met een groeiplan waarin loyaliteit gekoppeld wordt aan beloning.”

Wat bieden jullie medewerkers? 
“Wij zijn pro-actief en bieden ze meer dan ze doorgaans elders krijgen. Ik focus op meer welvaart (salaris), welzijn (vier of vijf dagen, een weekenddag vrij, een kerstdag vrij, oud en nieuw vrij, koningsdag vrij). Daarbij 28 vakantiedagen, sportplan, fysieke APK’tjes zoals massages en cuppings, begeleiding bij stoppen met roken en een fietsplan voor medewerkers die verder weg van de zaak wonen. In ons personeelsbeleid staat het behoud van de 30 plusser centraal, die fulltime voor dit vak gekozen heeft.”

Waarom is goed personeelsbeleid zo belangrijk?
“De gevolgen van goed personeelsbeleid is dat je op volle capaciteit kan draaien, goede medewerkers hebt lopen die de missie en het product op de juiste wijze verkopen. Het langere termijneffect zal zeker in een verbetering van winst uitgedrukt worden. Maar net zoals bij alles in ALOHA volgen we de principes van de natuur: eerst zaaien, dan oogsten. Met alle publicaties over ons duurzame en toekomstgerichte werken-in-de-horeca is dit ook heel bekend geworden onder horecapersoneel.” 

 

Over Aloha in Rotterdam

Aloha is een 'low waste foodbar' en serveert gerechten en dranken die de lokale omgeving en het seizoen representeren. De gehele werkwijze van Aloha, in zowel de bar als in de keuken, draait om maximale creativiteit en radicaal anders werken om zo min mogelijk afval te maken.

IJs van vijgenbladeren, huisgemaakte limonade van rabarber, ijsthee van de vrucht van koffiebonen, miso van pompoenpitten, huisgebrouwen bier met duindoorn, bitterballen van oesterzwammen gekweekt op koffiedik, natuurwijnen, mayonaise van overgebleven espresso shots of gebakken pinda met citrusbladeren uit het restaurant. Het is een greep uit de keuze's die Aloha maakt om een totaal nieuwe stijl lokale en low-waste gerechten te presenteren

Artikel delen