De aangeklede borrel: een dagdeel waar je meer marge uit kunt halen

De aangeklede borrel: een dagdeel waar je meer marge uit kunt halen

Nog nooit werd er zo veel geschreven en gesproken over horeca als nu. Gijsbregt Brouwer pikt er elke maand iets uit, zodat jij als horecaprofessional een vorkje mee kan prikken. Dit keer: meer marge met de aangeklede borrel.

 

Foto's: o.a. Roxanne Wilm 

What’s cooking?

Het borrelmoment is terug van nooit weggeweest. Maar de coronajaren hebben de borrel meer body gegeven. Er is bijvoorbeeld meer vraag naar (natuur)wijnen, speciaalbieren, spritzen en andere mixers. Ook op het gebied van de borrelbites is er veel nieuws, waaronder originele hapjes, die snel te bereiden en gemakkelijk met één hand te snacken zijn.

Marseille_Rotterdam

Café Marseille in Rotterdam

Hoe zit de vork in de steel?

Onze culinaire borrelcultuur is de cultuur van de bitterbal. In het zuiden van Europa zijn ze meer gedistingeerd. Apéro (Frankrijk), aperitivo (Italië) of petisco (Portugal): er is praktisch elke dag een borrel, net na het werk en bedoeld om de eetlust op te wekken, voordat er later op de avond gedineerd wordt. Deze borrelmomenten bevatten twee elementen: aperitiefdrankjes en kleine, handzame bites. Denk aan drankjes als de typische apéro-mixers met Zuid-Europese roots, zoals Aperol spritz, kir of de portonic. En wat de hapjes betreft, gaat het vaak om simpele, hartige snacks zoals olijven, nootjes, chips of sardines uit blik, maar soms ook luxer en ingewikkelder: paté en croûte en kleine glaasjes of bordjes met salades of bites in de vorm van tapas.

Wie staan er achter de potten en pannen?

De aangeklede borrel vraagt wat creativiteit en is op dit moment erg populair. Vooral trendy bars en cafés, zoals Café Marseille in Rotterdam of VRR in Amsterdam, pakken dit op, maar ook de meer klassieke mediterrane zaken als Bar Bellota in Utrecht of Tapisco in Den Haag serveren de borrel op deze manier.

VRR_Amsterdam_RoxanneWilm
VRR in Amsterdam

Een vorkje mee prikken?

Zie de aangeklede borrel als een dagdeel waar je meer marge uit kunt halen. Het zal ‘het aan tafel eten’ wel wat verdringen, maar dat is niet erg want daar had je misschien toch het personeel niet voor. De kleine hapjes en frisse drankjes zijn vooraf goed te bereiden, dus als het druk wordt in de zaak of op het terras, kun je ze snel en makkelijk uitserveren. Ze zijn origineel en voegen waarde toe voor de gast (ten opzichte van bier en bitterballen) en daarmee is de aangeklede mediterrane borrel heel geschikt voor betere marges en minder stress in de borrelspits.

Artikel delen