Gastcolumn Ivo Thijssen: Vijfstappenplan voor een betere bierbeleving

Ivo Thijssen
Tags: bier

Gastcolumn Ivo Thijssen: Vijfstappenplan voor een betere bierbeleving

Tijdens het trainen van horecaondernemers en bierliefhebbers hebben wij het vaak over bierbeleving. Volgens Van Dale is beleving ‘de manier waarop je iets ervaart of interpreteert’. Beleving is dan ook lastig te vangen, omdat dit voor iedereen anders is. Het is de kunst om als horecaprofessional te achterhalen wat jouw gasten belangrijk vinden en daarop in te spelen.

Je hoeft geen biersommelier of Certified Cicerone te zijn om een goede bierbeleving te verzorgen; een goede beleving begint bij jezelf. Met ons vijfstappenplan kun je gemakkelijk een betere bierbeleving voor jouw gasten verzorgen.

1. Passie en enthousiasme

Alles begint met passie voor het product en je enthousiasme als je ermee werkt. Een beetje aandacht maakt alles mooier. Vertel met passie over bier en neem de gast mee in je assortiment. Jouw ervaringen en gevoel zijn hierbij belangrijk. Laat gasten proeven. Praat met ze over bier en zorg voor een gezellige sfeer.

‘Vertel met passie over bier en neem de gast mee in je assortiment'

2. De wil om te leren

Leren kost tijd! Een horecamedewerker moet basiskennis hebben van het hele assortiment. Brouwerijen leveren deze kennis door websites, apps als Biermaster en trainingen. De medewerker moet bereid zijn moeite te doen om deze kennis tot zich te nemen, stimuleer dit ook als ondernemer.

3. Kennis opdoen

Een aantal tips om kennis op te doen:

 • Bezoek een brouwerij voor inspiratie, proef dicht bij de bron
 • Koop bierboeken
 • Volg een online bieropleiding
 • Bezoek de websites en online tools van brouwerijen
 • Proef je bierkaart met collega’s - uit een fles gaan zes proefglazen
 • Lees de etiketten tijdens het proeven

4. Vaardigheden ontwikkelen

Het belangrijkste is kennis combineren met de juiste vaardigheden:

 • Organiseer minimaal twee keer per jaar een training om de vaardigheden te trainen van jouw collega’s (leveranciers willen altijd meedenken als hun product er ook bij gebaat is)
 • Kijk goed naar ervaren collega’s en gebruik hun kennis en kunde
 • Leer adviseren en ga met gasten op zoek naar het bier dat goed past bij hun smaak. Daag jezelf uit!
 • Doe mee met een lokale biertapwedstrijd
 • Film een vaardigheid met je telefoon, stuur hem in de groepsapp en daag collega’s uit 

5 Groeien en innoveren

Blijf groeien in kennis en vaardigheden, je raakt in ons vak nooit uitgeleerd. Heb je het gevoel dat je veel kennis en vaardigheden bezit, help je collega’s naar hetzelfde niveau te tillen en word leermeester. Door anderen te helpen groeit je eigen kennis ook verder. Wat betreft innovatie: koop vaak nieuw bier in. Dit houdt je gasten, medewerkers en jezelf scherp.

Succes en als je samen wilt leren laat het me weten!

pasfoto-Ivo Thijssen

Ivo Thijssen is bierexpert, ondernemer, trainer en Certified Cicerone. Hij is deauteur van het ‘Bierboek met schuim’, dat in juni verscheen. info@ivothijssen.nl

Artikel delen