Gijsbregt Brouwer: 'Biercocktail michelada is in opkomst'

gijsbregt fileert

Gijsbregt Brouwer: 'Biercocktail michelada is in opkomst'

Nog nooit werd er zo veel geschreven en gesproken over horeca als nu. Gijsbregt Brouwer pikt er elke maand iets uit, zodat jij als horecaprofessional een hapje mee kan prikken. Deze maand praat Gijsbregt je bij over michelada’s, chelada’s en andere biercocktails.

What’s cooking?

Michelada’s zijn Mexicaanse biercocktails. Er zijn duizend-eneen recepten, maar de basis bestaat uit pils, veel ijs, limoensap en (tomatensap gemixt met) pittige smaakmakers. De michelada gaat in een groot glas, waarvan de rand eerst is ingesmeerd met chamoy (een Mexicaanse saus) en daarna gedipt in een tajinpoeder (een Mexicaanse kruidenmix). Er is een hartige versie ‘con clamato’ wat zo veel betekent als met ‘mosselvocht’ en een frisse versie: de chelada zonder de hartige en pittige smaakmakers en met zout op de rand, net als bij een margarita.

Hoe zit de vork in de steel?

Complex qua bereiding en ook nog eens qua smaak, hoor ik je denken. Dat klopt, zeker de michelada con clamato is een ‘acquired taste’. De chelada daarentegen is prima geschikt voor elk palet. Alle drie de biercocktails zijn laag in alcohol en zien er geweldig uit. De basisvariant is al een feestje om te zien. Een geweldige ervaring om te drinken én om te delen op sociale media. 

Daarbij is er in Mexico en aan de westkust in de Verenigde Staten een heuse rage om de michelada’s zo extreem mogelijk ‘aan te kleden’. Op de rand van het grote glas komen hele kunstwerken: garnalen, sla, olijven, watermeloen, mango en zelfs hele pepers. 

Biercocktail
Michelada (biercocktail) van Mercure


Wie staan er achter de potten en pannen?

De opkomst van de michelada is goed nieuws voor de Mexicaanse lichte pilsners, zoals Corona, Modelo en Sol. In de VS zie je daarbij ook speciale micheladaglazen, aardewerken schaaltjes om de glazen in te dippen en mixen voor sauzen en sappen als smaakmakers en dips. In Nederland is het nog rustig op het michelada-front. Elke goede bartender kan hem voor je maken en veel Mexicaanse restaurants hebben een versie op de kaart. In Rotterdam zag ik hem bij Botanero en bij Sabor Sabor.

Een hapje mee prikken?

Alcohol met een lager percentage is een trend. Drankjes die beleving met zich meebrengen ook en overdag drinken - zeker met mooi weer - wordt prominenter. De michelada voldoet aan die drie ontwikkelingen en biedt de ondernemer een mooie marge.

Artikel delen