Gijsbregt Brouwer: 'In NY zetten toonzettende zaken de bar centraal'

Gijsbregt
Tags: design

Gijsbregt Brouwer: 'In NY zetten toonzettende zaken de bar centraal'

Nog nooit werd er zo veel geschreven en gesproken over horeca als nu. Gijsbregt Brouwer pikt er elke maand iets uit, zodat jij als horecaprofessional een hapje mee kan prikken. Toen Gijsbregt in New York was viel hem op hoe toonzettende zaken de bar centraal zetten.

Foto's: Noah Frecks, Minu Han, Sam Keller en Marc Weinberg

 

 

What’s cooking?

Toen ik recent door Orchard Street wandelde in Lower East Side, een van de wijken in New York City die overladen is met ‘hippe’ eet- en drinkgelegenheden, viel mij iets op: elke zaak die mijn aandacht trok had een prominente bar. Niet in de zin van groot, maar in de zin van niet te missen, perfect ontworpen en als centraal onderdeel van de zaak. De bar vormde de zaak, zogezegd.

Panorama Room mvv Noah Fecks
Panorama Room

Hoe zit de vork in de steel?

De bar is letterlijk de barrière tussen het bedienend personeel en de gast. Het is een klassiek element in elke kroeg.

Maar er zijn ontwikkelingen. Wat mij opviel in New York is dat de bar van ‘los’ element bedoeld om drank te overhandigen verworden is tot ‘centraal’ element, onderdeel van de hele zaak. Als eyecatcher, maar meer nog: het is de basis van modern ontworpen horeca, de verbinding in de ruimte voor verpozing. Ook zien we dat bar en restaurant steeds meer met elkaar verweven worden tot een horecavorm: de restobar, populair in Parijs, Londen en ook steeds vaker gesignaleerd in Nederland (Amore en La Petite Soeur in Rotterdam). Verder zien we meer opvallende bars in fast casual- en fine dining- restaurants.

Una Pizza Napoletana mvv Marc Weinberg (1)
Una Pizza Napoletana

Wie staan er achter de potten en pannen?

In Orchard Street vielen drie zaken op: de modern-frisse Reception Bar, de klassieke marmeren bij Una Pizza Napoletana en het kleurrijke, opvallend uitgelichte Dudley’s. Maar ook de Panorama Room bovenin hotel Graduate Roosevelt Island sprong in het oog: roze marmer met een gigantisch kunstwerk boven de bar. In Nederland zien we de bar als klassiek center piece bij Ruby Rose in Utrecht en – met letterlijke verwijzing naar New York – bij Larette in Amsterdam.

Dudleys mvv Sam Keller
Dudleys

Een hapje mee prikken?

De bar centraal is niet nieuw en de ribbels of latjes op de bar voelen alweer bijna passé. Dus als horecaondernemer gaat het erom een stap verder te denken. De bar moet niet ontworpen worden om op te vallen, maar om onderdeel te worden van de hele zaak. Dan voelt de gast zich er écht thuis en zullen cocktails, wijn, bier, fris en huisgemaakte limonades rijkelijk vloeien.

Reception Bar mvv Minu Han
Reception Bar
Artikel delen