Horecaondernemer Herman Hell: 'Werken met zzp'ers is niet slim en niet realistisch'

Herman Hell

Horecaondernemer Herman Hell: 'Werken met zzp'ers is niet slim en niet realistisch'

Herman Hell is eigenaar van Hells Kitchen Horeca Groep (o.a. bekend van Het Zalmhuis, Grace en NRC in Rotterdam). Daarnaast is hij columnist voor Entree Magazine. Zijn nieuwste bijdrage gaat over werken met zzp'ers in je horeca-team. 

Het zzp-avontuur lonkt! De nieuwste cijfers van het CBS liegen er niet om: het aantal jongeren tot 25 jaar dat als zzp’er door het leven gaat, steeg het eerste kwartaal van 2023 met 12,6% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De oorzaak is niet zo ingewikkeld: onzekerheid tijdens de coronapandemie en de arbeidskrapte erna drijft jongeren blijkbaar richting flexibel werk, de bijbehorende vrijheid en het aantrekkelijker loon. En wij als horecaondernemers doken massaal de onlineplatforms op om die zzp’ers te strikken.

Spelen met vuur

Voor deze groep jongeren is een horecabaan dé manier om een leuk studentenleven te financieren. Ze sparen niet voor een verre toekomst, maar willen gewoon een volle bankrekening om leuk te leven. En geef ze eens ongelijk! Als ze nu al weten dat de horeca geen langetermijnoptie is, waarom zouden ze dan niet kiezen voor vrijheid, het eigen-baasgevoel en een (schijnbaar) hoger uurloon?

Punt is dat ze dénken dat het zzp-bestaan financieel aantrekkelijk(er) is. Ze zien niet dat ze een enorm risico nemen, want dat ogenschijnlijk hogere uurloon betekent: géén pensioenopbouw, géén verzekeringen, géén bescherming bij arbeidsongeschiktheid. Het is spelen met vuur.

Dure zzp-constructie

Als horecaondernemers zijn we blij met deze groep jongeren. We hebben ze hard nodig, zeker nu het terrasseizoen van start gaat. Dat klopt. Maar blij met de handen betekent niet dat we ook blij zijn met de dure zzp-constructie. Immers, het prijsniveau in de horeca is niet gebaseerd op de inzet van zzp’ers. En gasten nog meer vragen voor hun hapje en drankje?

‘Veel zzp’ers in dienst maakt een gezonde bedrijfsvoering onmogelijk’

Te veel zzp’ers in je team maakt een gezonde, reguliere bedrijfsvoering simpelweg onmogelijk. Tenzij je een cateringbedrijf of evenementenorganisatie runt, zou je er niet voor moeten kiezen. Het is niet duurzaam en niet realistisch.

Het tij keert

Gelukkig keert het tij. Het personeelstekort neemt af. En de eerste zzp’ers die in loondienst willen komen, melden zich al. Nu is het zaak de horeca-cao aantrekkelijk te maken voor een groep jongeren voor wie de toekomst niet in de horeca ligt. Op die manier kunnen we concurreren met het zelfstandige-zonder-pensioen-principe.

Laat het in loondienst werken in de horeca interessanter worden dan het risicovolle zzp-bestaan. Geef jongeren tot 25 jaar de keuze om niet mee te doen met pensioenopbouw en andere regelingen, zodat zij - die daarvoor kiezen - netto meer overhouden. Een horeca-cao meer afgestemd op de verschillende behoeftes, daar worden we allemaal beter van: werknemer én werkgever.

Artikel delen