Column Gerard Molenaar: Dat eerste glas!

Column Gerard Molenaar: Dat eerste glas!

De heropening van de terrassen is bijna een feit en wat hebben we er naar uitgezien. Straks op een mooie lentedag kan iedere horecaondernemer weer doen wat diep in zijn hart zijn levensbestemming is: gasten een fantastische beleving geven.

En bij die beleving hoort op een mooie zomerdag natuurlijk een heerlijk glas bier met bijpassende bites. Lang geleden betekende dat, dat op ieder tafeltje en pils werd geserveerd, maar die tijd ligt lang achter ons.

Wat hebben we prachtige bierkaarten tegenwoordig en wat is er een keuze voor mensen die even wat minder alcohol willen drinken in de volle zon. Voor ieder moment van de dag is er tegenwoordig wel een bier. En belangrijker nog: een smaakvol bier. Ook als dit weinig alcohol bevat. Hoe voelt dat? Straks, bij de heropening van de terrassen voor het eerst weer met een dienblad naar buiten lopen en contact hebben met je gasten? Het gesprek aangaan en een mooi bier adviseren als de gast een vraag heeft over de, hopelijk, uitgebreide bierkaart?

En waarmee verwennen we onze gasten? Een scala aan mooie smaakvolle biertypen biedt je de mogelijkheid iedere gast het bier van zijn of haar smaak te serveren. Neem bijvoorbeeld de aromatische, bijna sappige New England ipa of een uitgesproken West Coast ipa met die heerlijke citrusaroma's. Zo verfrissend! Een prachtige Duitse Hefeweizen? Of toch een verfrissend, maar inmiddels misschien wel wat traditioneel witbier?

En dan heb je je troefkaart nog niet getrokken. Want misschien heb je prachtige friszure bieren op de kaart staan, zoals een Gose of een mooie gelaagde oude Geuze of Kriek. Natuurlijk kan je ook een mooie pilsner serveren. Je hebt ze van grote en kleine brouwerijen. Ook hier geldt: voor elk wat wils. Op het terras drinken we toch vaak blonde bieren omdat die de associatie met fris en dorstlessend oproepen. Ik drink zelf graag de zware bieren in de winter, maar wie zegt dat je zomergasten er ook zo over denken?

Zorg dat je gasten afhankelijk van het moment van de dag een advies krijgen waar ze gelukkig van worden. Dan komen ze zeker terug. Train je personeel om de gasten een goed bieradvies te geven. De boekjes van BierTalent zijn een goed hulpmiddel. Maar je kan ook een biersommelier vragen je personeel en avond te trainen voorafgaand aan de heropening. Het was een lange, stille winter. Maar nu is bijna zover. Nog even en we heffen dat eerste glas. Wat zal dat goed smaken! Op een prachtige zomer en op een glorieus herstel van onze mooie horeca. Proost!

Gerard Molenaar is biersommelier, schrijft voor Entree over bier en verzorgt maandelijks deze rubriek. Hij is ook betrokken bij de verkiezing Huisbier van het Jaar en de jurering van Entree Bierspecialist in de Horeca.

heropening van de terrassen

Tags: 
Artikel delen