Ken je klassiekers

Ken je klassiekers

De laatste tijd zie ik het best vaak: enthousiaste bartenders die in een hippe bar de meest ingewikkelde cocktails in elkaar draaien, met allerlei exotische drankjes die ze op hun reizen hebben ontdekt. Op zich leuk: het levert de zaak waarvoor ze werken vaak een Instagram-waardige signatuurcocktail op, waar gasten misschien op afkomen. Maar vraag je zo’n bartender om een klassieke cocktail op de juiste manier te maken, dan lukt hem dat vaak niet.

Door: Tess Posthumus

Dat is jammer. De cocktailcultuur is nog relatief nieuw in Nederland: de meeste gasten kennen daarom hooguit een aantal klassiekers. Waarom slaan zoveel bars die dan over om een soort wiel opnieuw uit te vinden met moeilijke mixen? Met cocktails die er misschien mooi uitzien, maar qua smaak vaak geen meerwaarde hebben? Ik begrijp dat bartenders het geweldig vinden om iets te creëren, dat maakt het vak zo leuk. Maar dat kun je ook doen met bestaande en bekende cocktails: juist door je de klassiekers goed eigen te maken, kun je als bar het verschil maken.

Vergelijk het met een ster(ren)restaurant dat een deconstructed reconstructed egg benedict op de kaart zet: met de juiste kennis van het basisrecept kun je er iets bijzonders mee doen, er een eigen draai aan geven. Precies zo dat je gasten snappen wat je ermee hebt gedaan, omdat ze het basisrecept kennen. Dat is de kunst, ook bij cocktails. Daarnaast is het net als bij het maken van goede pasta: dat is moeilijker met 3 ingrediënten dan met 100. Met 3 elementen moeten de smaken elkaar namelijk versterken en precies in balans zijn. Mix je er 100, dan verwateren de afzonderlijke smaken en verlies je juist datgene wat het recept zo mooi maakt. De moeilijkheid zit ’m dus juist vaak in de eenvoud.

Klassiekers op de kaart hebben staan, heeft bovendien als groot voordeel dat je gasten bij de hand kunt nemen. Je kunt ze laten ontdekken welke smaken ze echt lekker vinden, ze wat meer vertellen over de spirits die je gebruikt en het verhaal vertellen over de oorsprong van de cocktail. En wil je dat je creatie Instagram-waardig is? Leef je dan uit met tiki-cocktails: die kun je op bijzondere wijze serveren. Of wil je graag losgaan op een signatuurcocktail? Leer dan eerst hoe je de spirits écht kunt laten schitteren in een bestaand recept en creëer dan pas een eigen variant, met de kennis die je hebt. Zonder de klassiekers te vergeten.

Artikel delen