Vincent van Dijk: 'Veel niet-rokers willen rookvrije terrassen'

Vincent van Dijk
Tags: column

Vincent van Dijk: 'Veel niet-rokers willen rookvrije terrassen'

Vincent van Dijk is trendforecaster op het gebied van hospitality en food. Daarnaast is hij partner van marketingbureau HBMEO en columnist van Entree Magazine. Zijn nieuwste column gaat over weg naar een rookvrije generatie.

Als ik aan jonge mensen uitleg dat ik nog heb meegemaakt dat er in vliegtuigen en treinen gerookt mocht worden, dan voel ik me stokoud. Ook al is het eigenlijk helemaal niet zo lang geleden. In 1998 werd roken in vliegtuigen verboden en in 2004 werd de sigaret verbannen uit treinen. Het rookverbod in de horeca is recenter: 2008, kleine horeca 2014. Het is eigenlijk best bijzonder hoe snel alle discussies hierover verstomden en dat dit niet heeft gezorgd voor lege kroegen en clubs, wat destijds werd geroepen. 
'Steeds meer horecaondernemers kiezen nu zelf al voor een rookvrij terras'

En toch gaat het hier allemaal in babystapjes. Nog steeds mag er in Nederland gerookt worden op terrassen, als ze ten minste aan één kant geopend zijn. Dat betekent dat je soms nog steeds zit te eten in de walmen van vier omringende tafeltjes. Dat is erger geworden, omdat alle rokers naar buiten verbannen zijn.

Ontwikkelingen in de horeca

Maar ook hier zien we ontwikkelingen. Zo maakte McDonald’s deze zomer bekend dat er op het terras van de Nederlandse vestigingen niet meer gerookt mag worden en ook steeds meer horecaondernemers kiezen uit eigen beweging voor een rookvrij terras. KHN sputtert nog wat tegen, onder het mom van ‘gastvrijheid’, maar er is toch echt een maatschappelijke beweging op gang gekomen die het niet meer normaal vindt dat je ongevraagd meerookt. Ook al ben je ‘buiten’. Bijna twee derde van de niet-rokers vindt dat roken op terrassen verboden moet worden. Komende tijd zal de discussie hierover opvlammen.

Als er ergens altijd buiten werd gerookt was het Spanje. Een straatbeeld zonder hoog geblondeerde vrouwen met Fortuna tussen hun gestifte lippen leek ondenkbaar, maar zelfs daar zien we dat de regels in rap tempo worden aangescherpt. In steeds meer  gebieden is het verboden om te roken op terrassen en zelfs het roken op straat wordt nu aan banden gelegd. Net als het roken op stranden. Niet alleen om mensen te beschermen tegen het inademen van nicotine en fijnstof, maar ook om te voorkomen dat sigarettenpeuken op het strand en in het zeewater terechtkomen. Het gif en plastics uit sigaretten blijken funest voor vissen en planten. Op sommige stranden van Gran Canaria hangt er een boete van 1.800 euro boven het hoofd van mensen die een peuk in zee gooien.

Rookvrije generatie

In 2040 moet de nieuwe generatie opgroeien zonder contact met rokers of rook, is het beleid van ons kabinet. Over een paar jaar kunnen we ons niet meer voorstellen dat sigaretten gewoon in de supermarkt werden verkocht en dat mensen er thuis eentje opstaken in het bijzijn van hun kinderen. Ik hoop dat ik dat ook nog mag meemaken.

Artikel delen