Vintage bier: 'Kansen voor horecazaken met een hart voor bier'

Vintage bier
Tags: bier

Vintage bier: 'Kansen voor horecazaken met een hart voor bier'

Bij de meeste horeca draait het om vers bier, maar het aanbieden van ‘oud’ bier biedt prachtige kansen voor horecazaken met een hart voor bier. Je kunt diverse bieren onder de juiste omstandigheden laten rijpen en deze vintage bieren op de kaart zetten of er proeverijen mee organiseren.

Bier in optima forma

Vers, dat is waar het om draait in de bierwereld. Bierdrinkers willen hun bier zo vers mogelijk en zeker bij bieren met hop in de hoofdrol is dat zelfs een absolute voorwaarde. Brouwers doen er dan ook alles aan om hun bier zo vers mogelijk bij de horecaklanten te krijgen. Daarna is het aan de horeca om kundig met het bier om te gaan, zodat het in optima forma bij de gast op tafel komt. Bierbehandeling vraagt echt aandacht.

Diverse jaargangen 

Maar er is ook een andere kant aan het verhaal. Donkere bieren met een hoog alcoholpercentage, zoals bijvoorbeeld barley wines en zware stouts, maar ook zure bieren, zoals oude geuzes, kunnen onder de juiste omstandigheden prachtig rijpen. Er zijn brouwers die jaargangen van hun bieren wegleggen om consumenten de mogelijkheid te bieden de verse variant te vergelijken met diverse jaargangen. Maar het kan ook zonder de brouwer.

Proeverijen of vintage bieren op de kaart 

Ik zie hier een prachtige kans voor horecazaken met een hart voor bier en er zijn gelukkig ook al zaken die een proeverij van jaargangen organiseren. Natuurlijk, je moet er iets voor doen. Wie een goede kelder heeft kan bieren onder de juiste omstandigheden zelf bewaren en na verloop van tijd proeverijen organiseren of vintage bieren op de kaart zetten. Met het juiste verhaal erbij bied je je gasten een prachtige ervaring. Ik mijd het in marketingkringen populaire woord ‘beleving’ maar even. Wie dat wil gaan doen, zou moeten gaan praten met biersommeliers die er ervaring mee hebben.

 

'Met het juiste verhaal erbij bied je je gasten een prachtige ervaring'

Een absolute aanrader... 

Ik was dit jaar op bezoek op Fort Everdingen om een vintage bieravond met Fiona de Lange mee te maken en kortgeleden was ik in het kader van een StiBONreünie op bezoek in de Bourgondische Bierkelder van Bas Schampers. Als je als horecaondernemer inspiratie wil opdoen is een tocht naar Fort Everdingen, waar je door Fiona wordt ontvangen in het proeflokaal van Duits & Lauret. Of naar de Foodhal Breda, waar Bas in een kelder vol bier op je wacht, een absolute aanrader.

Ervaren biersommeliers nemen je mee op reis 

Fiona heeft in Fort Everdingen een perfecte opslag voor haar bieren. En wat een omgeving! Bas bewaart zijn bier onder andere in de kelder van een klooster. Met mooie verhalen, kleine gerechten en vintage bieren nemen deze ervaren biersommeliers je mee op reis. Wie overweegt vintage bieren op de kaart te zetten, zou in Everdingen of Breda langs moeten gaan.

Mooie marges 

Hoe mooi is het om je gasten mee te nemen in de smaakevolutie van bier met bijpassende gerechtjes. Zeker de wat minder drukke avonden kan je zo een mooie invulling geven. Het kan bovendien mooie marges opleveren. Oud bier is soms net zo spannend als vers bier.

Gerard Molenaar

Schermafbeelding 2022-09-09 om 09.12.09-1

Gerard is biersommelier, schrijft voor Entree over bier en verzorgt maandelijks deze rubriek. Hij is ook betrokken bij de verkiezing Huisbier van het Jaar.

Artikel delen