5 tips voor snackgerechten op de lunchkaart
Een wit broodje met een lekkere kroket is altijd een succes op de lunchkaart. Maar wil je je gasten verrassen, dan is een beetje creativiteit op snackgebied meer dan welkom. Daarom: vijf tips om de lekkerste (en margerijke) lunchgerechten en bijzondere bites op de menukaart én op tafel te zetten.
Tip 1: Snacks 2.0
Snacks alleen serveren bij de borrel, op brood of naast de friet? Dat hoeft helemaal niet! Je kunt ze ook verwerken in een heerlijk (lunch)gerecht, zoals een salade. Wat dacht je bijvoorbeeld van Nacho Cheese Bites in combinatie met mais, bonen, guacamole en een fris lente-uitje? Ga naar het recept.
Ook een simpele, maar slimme zet: rol je snack in een wrap. Met dit recept geef je een kroket een andere look en een verrassende twist. Ga je toch liever voor een broodje? Kies dan eens voor een focacciaof een knallend (roze) bietenbroodje. Kleine moeite, groot verschil. En ook niet onbelangrijk: heel Instagrammable.
Tip 2: Betere borrelcombinaties
De tijd dat lunch, diner en borrel drie duidelijk afgebakende momenten vormden, is voorbij. In steeds meer zaken kunnen gasten de hele dag ontbijten, tot zes uur lunchen of de avond doorbrengen met talloze hapjes en bites. Met een originele (all day) borrelkaart kun je je dus onderscheiden. Snacks lenen zich daar prima voor, zeker als je ze combineert en er een uitgebreide borrelplank van maakt. Wat dacht je van een bijzondere kaasplank 2.0 met warme kaassnacks en koude blokjes kaas? Borrelmaatjes die je combineert met andere kleine hapjes en dips, zoals een heerlijke High fry Borrelmaatjes? Of een twaalf-uurtje van mini-sandwiches, een gazpacho en bitterballen?
Bekijk hier de recepten met mini snacks
Tip 3: Loaded en kleurrijk
Dezelfde bite, borrelhap of snack op een andere (en rendabele) manier presenteren? Goed idee! Met mooie toppings en originele sauzen maak je van elke snack een loaded (lunch)kunstwerk. Zo kun je een kroket al snel van een upgrade voorzien door er gefermenteerde groenten naast of op te leggen en er truffelsaus bij te serveren. Ook kleurrijke creaties doen het goed bij gasten. Gebruik dus verse garnering (groenten, fruit) en sauzen die een mooi contrast vormen met de snack en het bord. Denk ook aan een originele manier van serveren (niet in een standaard bakje, maar in een mooi bord of bijzonder kringloopservies). Bovendien: maak je wat meer werk van je snackgerechten, dan mag je er ook meer voor vragen. Margemakers dus, deze snack-upgrades!
Tip 4: Aandacht voor kwaliteit
Natuurlijk kom je met je fantasie en spannende creaties een heel eind als je gasten wilt verleiden. Maar zorg ook voor kwaliteit in je producten: de smaak van de snack moet geweldig zijn, ook zonder sauzen, toppings en broodjes of salade. Kies dus voor topsnacks die je gasten kennen of aanspreken: breng de A-merken waarmee je werkt in beeld en laat zien dat je kwaliteit serveert. Zet dus niet ‚kroket‘ als beschrijving in het twaalfuurtje, maar noem de luxe, rijkgevulde kroket van Kroketterij De Bourgondiër met naam en toenaam. Dat werkt!
Tip 5: Serveer meer
Als je een snack verwerkt in een goed, vullend en verrassend (lunch)gerecht, creëer je uiteraard al marge. Maar nog handiger is het als je een gerecht verzint dat zich goed laat combineren met iets anders op de kaart. Bedenk fijne bier en snack combinaties en breng die suggesties onder de aandacht van je gasten. Of maak een goede combi-deal voor een bijgerecht bij je snacksalade. Zo help je je gasten kiezen én verkoop je meer. Win-win!
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen