Beerpairing & borrelsnacks: dit moet je weten
Dat bier en borrelhappen prima samen gaan, weet iedereen. Maar wist je dat de smaak van een bepaalde snack nog beter uitkomt als je er het juiste type bier bij serveert (of andersom natuurlijk)? Tijd voor een spoedcursus beerpairing met borrelsnacks.
Van Pale Ales in alle soorten, smaken, geuren en kleuren tot stevige Quadrupels: de bierkaart van een gemiddeld (eet)café of restaurant wordt steeds uitgebreider. De (buurt)brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond en gasten proeven en proberen met liefde de meest bijzondere bieren. Liefst met een smakelijke snack erbij, uiteraard.
Bewezen succesformule
Wie serieus werk maakt van de bierkaart, doet er dan ook goed aan om óók serieus werk te maken van beerpairing. Zoek uit welke gerechten het beste passen bij de biersoort. Dat kunnen ook snacks zijn. Sterker nog: bier en borrelhappen zijn een bewezen succesformule.
Ga voor de A van het pairing-ABC
Biersommeliers werken met een ABC om te bepalen welke eet-/drankcombinatie de ultieme smaakexplosie geeft. Als ze gaan voor ‘A’, dan zoeken ze naar 'accenten' die elkaar versterken. Dit is de makkelijkste weg naar succes. Wat je doet? Je zoekt de hoofdsmaak van de snack of borrelhap die je wilt combineren met bier, en zoekt een bier met dezelfde hoofdsmaak. Een zoete hap? Dan ga je voor een zoetig (amber)bier, of een fruitige tripel.
En de B en C?
De B van het ABC staat voor ‘brug’ en de C voor ‘contrast’. Deze methodes zijn lastiger, waardoor je ook sneller de plank misslaat. Durf je het veilige pad te verlaten, dan kun je hiermee volop experimenteren. Bij de brugmethode zoek je naar twee vergelijkbare hoofdsmaken die elkaar aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan kruidig bier met stoofvlees. Wil je écht los? Zoek dan het contrast tussen smaken. Lastig, maar als het lukt, krijg je verrassende combi’s, zoals een Souflesse mini kaassouffle met een bittere maar fruitige dubbel IPA. De zoute smaak van de kaas tempert het bittere bier en de fruitige biertonen maken de kaas juist zoeter. Een hele fijne combinatie!
Ken de kenmerken
Je hoeft geen sommelier te zijn om lekkere combinaties te maken. Als je weet welke bieren zoet zijn, welke zuur, bitter of fruitig, dan kom je al een eind met het matchen op de juiste 'accenten'. Tripels, dubbels, ambers en blonde bieren zijn over het algemeen wat zoeter en IPA’s hebben een sterkere bitterheid. Witbier en weizen zijn wat frisser en zuurder. Bij twijfel? Altijd proeven.
Ga voor beproefde beerpairing met borrelsnacks
Nogmaals: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn genoeg koks, sommeliers en liefhebbers die beproefde combinaties van bier en spijs (en dus borrelsnack) hebben gemaakt. Biersommelier en chef Arvid Bergström zocht voor Van Geloven uit welke snacks het lekkerst combineert met welk bier.
Bitterballen en bier
Zo bedacht hij bij elke bitterbal uit het Van Geloven-assortiment een ideale beerpairing. De Van Dobben Rundvleesbitterbal past, vanwege de volle body van de ragout en de zachte, romige smaak van het vlees, volgens hem heel goed bij een blonde tripel (zoetig, met redelijk wat koolzuur). De romige Kwekkeboom Rundvleesbitterbal is licht pittig van smaak en combineert volgens hem dan weer perfect met een kruidige, zoete Herstbock. En de Leffe bitterbal én rundvleesbitterbal van Kroketterij de Bourgondiër smaken nóg lekkerder met een dubbel, vindt hij.
Benieuwd naar alle combinaties tussen snacks en bier die Bergström maakte en aanraadt? Zie hier zijn ultieme lijst voor beerpairing met borrelsnacks:
Heb jij een perfecte match gevonden tussen bier en borrelsnacks die niet in dit lijstje staat? We zijn erg benieuwd!
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen