AI in de keuken: Hakvoort introduceert Botinkit kookrobot

Kookrobot van Hakvoort
Tags: chef

AI in de keuken: Hakvoort introduceert Botinkit kookrobot

Hakvoort Professional introduceert als eerste in Europa de Botinkit kookrobot die volledig AI is gestuurd en het gehele kookproces uit handen neemt. Met deze machine kun je tot op de cent de kostprijs van je gerechten berekenen, je arbeidskosten verlagen en altijd constante kwaliteit leveren.

Kookrobot

Één van de belangrijkste topics op de Horecava in Amsterdam was Artificial Intelligence. Er waren dan ook verschillende innovaties te zien, waaronder de nieuwe Botinkit kookrobot, geïntroduceerd door Hakvoort Professional. Deze robot is volledig AI gestuurd en neemt het kookproces van restaurants grotendeels uit handen.

Het is geen vervanging van personeel, maar de kookrobot maakt het werk beter en efficiënter, aldus verkoopadviseur/demochef Hiddo Netjes van Hakvoort Professional. Tijdens een demonstratie vertelt hij hoe je de machine zo kunt programmeren dat de kookrobot een volledig bakproces, inclusief toevoeging van kruiden, olie en vloeibare ingrediënten, automatisch afwerkt. De machine laat een stappenplan zien en neemt je gedurende de bereiding mee in alle stappen en geeft een seintje wanneer je producten moet toevoegen.

*Tekst gaat verder onder de foto

Hakvoort-Kookrobot
Hiddo Netjes geeft op de Horecava een demonstratie van de kookrobot

Voordelen

De voordelen voor een horecaonderneming zijn legio, zegt Netjes. Je weet tot op de gram en milliliter nauwkeurig hoeveel je van elk product gebruikt, waardoor je tot op de cent de kostprijs kunt berekenen. Je neemt het werk van een chef-kok uit handen, ieder personeelslid kan immers de ingrediënten (rijst etc.) gedurende het bakproces in de wok doen, de kookrobot voorprogrammeren en de units van de kruiden en liquids bijvullen. En je hebt dankzij de robot en het voorgeprogrammeerde bakproces altijd dezelfde kwaliteit.

Personeel ontlasten

Dankzij een slim digitaal kookalgoritme en een FMP-smaakmodelleringsplatform kan deze robot elke keuken nabootsen. De machine kan temperatuurregeling, roerbakken, kruiden en potsterilisatie uitvoeren – zelfs de schoonmaak gaat dus automatisch. De robot kan 24 uur per dag koken en wordt niet moe, waardoor je personeel kunt ontlasten dat anders langdurig met de wok kookt. Het verlaagt de arbeidskosten, aangezien de robot veel van de taken automatiseert die doorgaans door koks worden uitgevoerd, zoals roerbakken, kruiden en schoonmaken. Hierdoor kan het keukenpersoneel zich op andere taken concentreren, zoals het voorbereiden van bestellingen.

Keukenefficiëntie

Naast roerbakken kan de kookrobot ook gebruikt worden voor andere bereidingen, zoals voor het koken van o.a. wokgerechten, pasta’s, soepen, stamppotten en éénpansgerechten. Restaurants kunnen hierdoor een grotere verscheidenheid aan gerechten aanbieden zonder dat ze meer chef-koks hoeven in te huren. Ook is de kookrobot een kosteneffectieve oplossing voor restaurants die hun keukenefficiëntie en voedselveiligheid willen verbeteren.

Hakvoort-Kookrobot-1
De Botinkit kookrobot
Artikel delen