Château Neercanne heeft weer een Michelinster: ‘Vier keer meer reserveringen’

Château Neercanne heeft weer een Michelinster: ‘Vier keer meer reserveringen’

Nadat restaurant Château Neercanne in Maastricht in 2018 de Michelinster verloor, pakte het restaurant dit jaar de ster weer terug. We spreken met directeur Pierre Haenen en chef Robert Levels over deze bijzondere ster, het bedrijf én over de verdere ambities. "Iedereen staat weer op scherp, het geeft een positieve flow aan de teams en het is een enorme erkenning."

Tekst: Corina Gunneman

Meer focus op ambities

Château Neercanne ontving al in 1957, als één van de eerste restaurants in Nederland, een Michelinster. Van 1986 tot en met 2018 was het restaurant ononderbroken in het bezit van een ster.

*De tekst gaat verder onder de foto's. 

20221101 - Chateau Neercane - © Chantal Arnts -35 20221101 - Chateau Neercane - © Chantal Arnts -24

 

'Onze ambitie'

Twee Michelinsterren, één Michelinster of geen een, de afgelopen decennia maakte Château Neercanne, onderdeel van de Oostwegel Collection, het allemaal mee. "Over het verlies van een ster geeft Michelin geen specifieke uitleg. We zijn in elk geval heel blij dat we er dit jaar weer een hebben gekregen. Dat was ook onze ambitie", vertelt directeur Pierre Haenen.

"We streefden ernaar om de positie, die we zo lang hebben gehad, te heroveren. De locaties van de Oostwegel Collection behoren tot het hoogste segment. Bij zo’n prachtig, historisch pand op zo’n bijzondere locatie als Château Neercanne hoort wel een Michelinster, vinden wij. Daarom hebben we een aantal bewuste keuzes gemaakt. We zijn nu vijf in plaats van zes dagen open en hebben een aparte brigade voor evenementen op locatie. Hierdoor kunnen we ons meer focussen op onze ambities."

*De tekst gaat verder onder de foto.

Château Neercanne 1
Directeur Pierre Haenen (links) en chef Robert Levels.

Erkenning op zowel culinair als servicegebied

Toen chef Gilbert von Berg in 2021 zijn vertrek aankondigde, is Château Neercanne vanuit diezelfde ambitie op zoek gegaan naar een goede opvolger. "Die vonden wij in chef Robert Levels. Zijn kookstijl past goed bij ons Franse château. Bovendien heeft hij leuke, verfrissende ideeën en durft hij zijn collega’s uit te dagen", aldus Haenen. "Dat wij nu weer een ster hebben, is een boost voor beide teams. Een erkenning op zowel culinair als servicegebied en het bewijs dat hard werken loont."

Robert Levels was euforisch, blij en verheugd de Michelinster te ontvangen. Het kwam als een verrassing voor de chef: "Voor de uitreiking was ik eigenlijk niet zenuwachtig, omdat ik het dit jaar nog niet had verwacht. Je twijfelt toch aan jezelf of je de ster waard bent." Na de bekendmaking viel er een last van Levels’ schouders af, maar er kwam ook direct een druk bij. Dit waren echter zorgen voor later. Eerst hebben ze dit moment namelijk met het hele team in Maastricht gevierd, want je doet het natuurlijk niet alleen, zegt Levels.

Vier keer zoveel reserveringen

Op de reserveringen heeft de ster eveneens een positief effect. Haenen: "De week voor de Michelin-uitreiking hadden wij op maandag en dinsdag tachtig couverts aan nieuwe reserveringen. Een week later waren dat er 282, dat is bijna een verviervoudiging. Bovendien liep begin dit jaar de lunch wat terug, nu zie je weer een stijgende lijn. En we zien ook gasten die ons na vijf jaar weer bezoeken. Een bepaald type gast hecht belang aan een ster."

*De tekst gaat verder onder de foto. 
20221101 - Chateau Neercane - © Chantal Arnts -2

Topleague van de gastronomie

De toekomst van Château Neercanne heeft Haenen duidelijk voor ogen: "We willen verder groeien. Deze plek leent zich enorm mooi voor verdere ontwikkelingen. We zijn heel lokaal gericht en ambiëren een groene Michelinster voor lunchrestaurant l’Auberge de Neercanne dat ook op ons complex ligt en al sinds 2012 een Bib Gourmand heeft. Sowieso is het de bedoeling dat we de ster voor het restaurant continueren en daarin gericht volgende stappen zetten. We willen worden genoemd in de topleague van de gastronomie en hoge ogen blijven gooien op het gebied van kwaliteit en service."

Voor nu vindt Haenen het in elk geval supergaaf dat hij met twee andere restaurants uit Maastricht (Studio van Gilbert von Berg en Au Coin des Bons Enfants van Timo Reichelt en Lino de Vrede) met een ster bekroond is. "Iedereen staat weer op scherp, het geeft een positieve flow aan de teams en het is een enorme erkenning."

20221101 - Chateau Neercane - © Chantal Arnts -74 20221101 - Chateau Neercane - © Chantal Arnts -104
Artikel delen