Michelin voegt deze 3 restaurants toe aan hun gids voor mei 2023

Michelin restaurants 2023

Michelin voegt deze 3 restaurants toe aan hun gids voor mei 2023

De Michelin-uitreiking van 2023 vond inmiddels al meer dan een maand geleden plaats. De inspecteurs pakten flink door en voegden voor de maand mei drie restaurants toe die worden opgenomen in de gids. Welke dit zijn, lees je hieronder!

1. Blumé in Groningen

Blumé huist op de begane grond van Hotel Halbert in Groningen van Marloes Hemmel en Jan Akkermans. De hoteliers runnen het restaurant samen met executive-chef Henrice Dijks. De keuken is modern Frans, waarbij de keuken alles zelf maakt en met de seizoenen mee kookt.

Michelin schrijft: "Herkenbare smaken zijn de corebusiness van Blumé, maar dan ietwat anders dan je verwacht. Aardpeer om een chocoladedessert een aardse toon te geven, kardemom voor kruidige diepgang bij knolselderij: de chef weet met zijn out of the box-ideeën spanning te koppelen aan vakkundige bereidingen. Zo weet hij ossenhaas mooi saignant te bakken, geeft hij het vlees extra power met een verfijnde bruine fond en spelen garnituren als een uitgeholde ui met uiencrème en aardappelmousseline zeker hun rol."

Meer weten over Blumé? Lees het artikel 'Open: Restaurant Blumé in Hotel Halbert, Groningen'.

2. Goyvaerts in Eindhoven

Restaurant Goyvaerts zit in DomusDela, een voormalig kloostercomplex in Eindhoven. De zaak wordt gerund door de drie broers Jip, Yelle en Jesse Goyvaerts, die ook restaurant Victoria by Goyvaerts hebben. In de open keuken worden internationaal georiënteerde gerechten met Franse culinaire invloeden bereid.

Michelin schrijft: "De broers mixen internationale creativiteit en Franse finesse met Japanse smaakmakers. Met zoete sojasaus gelakte knolselderij sublimeren ze bijvoorbeeld door er een crème van knolselderij bij te serveren die is versterkt met een pittige kruidenmix, geassocieerd met een kruidige emulsie van een beurre blanc met salie en een vinaigrette van kervel. Deze vegetarische bereiding toont aan hoe de chefs een fijn evenwicht weten te bereiken tussen zoete/zoute/kruidige nuances. Goyvaerts, dat is power op het bord!"

3. Rozewied in Kortgene

In Kortgene openden de Belgische chef Noëmie Haentjes en de Zeeuwse chef Ferdy van Rijswijk een intiem restaurant: Rozewied. De zaak zit in een eeuwenoud pand dat de ondernemers mooi hebben opgefrist. Ze doen alles samen: van het koken en de afwas tot het inschenken van de wijnen. 

Michelin schrijft: "Klassieke combinaties tonen zich op het bord van hun moderne kant. Denk aan de associatie van lam en look, maar dan met de lichtheid en speelsheid die gasten vandaag verwachten. Een warme ballotine met vulling van kip krijgt dan weer morilles naast zich en een geraffineerde kippenvelouté die is versterkt met vin jaune, wat een intens en diepgaand resultaat oplevert. De chefs van Rozewied zetten graag de Europese terroir in de verf, met een lichte voorkeur voor vis en aandacht voor elegante sauzen."

Artikel delen