Chris Naylor over werken in loondienst

Tags: chef

Chris Naylor over werken in loondienst

Een eigen zaak: veel horecaprofessionals dromen ervan. Maar wie liever kookt dan onderneemt, slaapt wellicht toch lekkerder bij het idee dat er maandelijks een vast salaris binnenkomt. In de mei-editie van Entree staat een groot artikel over dit onderwerp. Eén van de geïnterviewden is Chris Naylor, chef-kok van restaurant Vermeer* in Amsterdam. “Ik heb veel vrijheid, kan reizen en loop geen risico als de markt inzakt.” Bekijk portretfoto's van Naylor onder dit bericht.

Tekst: Carolien Dircken

Chris Naylor is blij is dat hij in loondienst werkt. Hoewel zijn naam op de deur van het Amsterdamse Vermeer* pronkt, krijgt hij maandelijks keurig een loonstrookje van zijn werkgever NH Hotels, waar het restaurant onderdeel van is. Aangevuld met een bonus die afhankelijk is van de omzet, dat dan weer wel. “Ik ben bijna 50 en heb een gezin. Ik koos dan ook bewust voor de zekerheid die deze constructie biedt”, legt hij uit.

'Vrij is vrij'
Hij vervolgt: “Als wij een slechte week zouden hebben, worden we alsnog uitbetaald. En als ik vrij ben, ben ik dat ook echt. In de vakantie zelfs 3 weken lang. Ik word nu misschien niet zo schatrijk als ik zou kunnen worden met een eigen zaak in deze tijd, maar ik heb heel veel vrijheid, kan veel reizen en loop geen risico als de markt, die nu zo booming is in Amsterdam, weer inzakt.”

Zelf bepalen
Naylor heeft wel een bijzondere positie. “Ik ben niet de eigenaar, maar ben hier wel de baas”, zegt hij. “Ik heb een managementfunctie en doe eigenlijk alles wat een ondernemer doet. Ik bepaal bijvoorbeeld mijn eigen menu en budget. Ook mag ik investeringen doen, maar moet ik die wel weer terugverdienen. Als de omzet ruim genoeg is, is er bijvoorbeeld geld voor marketing en een grootse verbouwing.”

Tweede ster
Dankzij zijn omstandigheden kan hij zich focussen op een tweede ster voor Vermeer. “Voor mij is het een ideale situatie. Ik heb geen directe baas zoals de meeste chefs in loondienst, maar hoef ook geen rekening te houden met investeerders die geld van me willen, zoals veel ondernemers met een eigen restaurant. En dat zie ik eigenlijk ook als werken voor een baas.”

Het hele artikel over werken in loondienst of als zelfstandige staat in de mei-editie van Entree.

 

Artikel delen