Beste restaurants Breda: culinaire critici zijn fan van deze 9 zaken

Beste Restaurants Breda - Header

Beste restaurants Breda: culinaire critici zijn fan van deze 9 zaken

Bourgondisch Breda. Zo wordt deze stad in Brabant ook wel genoemd en dat weerspiegelt zich ook in de horeca. Van een sexy restaurant met een Franse keuken tot een uniek restaurant gehuisvest in een gerenoveerd ketelhuis waar groenten de hoofdrol spelen. Benieuwd naar de restaurants die uitblinken in deze stad? Hieronder vind je de negen beste restaurants van Breda, volgens Michelin en Gault&Millau!

1. Restaurant Wolfslaar*  

Restaurant Wolfslaar*, gelegen op het gelijknamige landgoed, belooft een betoverende culinaire ervaring onder leiding van chef-kok Maarten Camps. Sinds 2005 is het restaurant bekroond met een Michelinster. Camps doordachte benadering van ingrediënten resulteert in verrassende smaakcombinaties en texturen. Sommelier Rick van den Broek versterkt deze ervaring met zorgvuldig geselecteerde wijnen. Het team laat zich inspireren door seizoensgebonden ingrediënten, inclusief die van het landgoed zelf. 

2. Chocolat

Restaurant Chocolat bevindt zich aan de Torenstraat en wordt geleid door eigenaar en chef-kok Dorus Clement, bekend van zijn deelname aan het RTL-programma The Taste. Sinds 2017 heeft Clement de leiding over het restaurant en combineert hij internationale gerechten met Franse en Oosterse invloeden. Tijdens de lunch kiezen gasten uit verschillende gerechten, een lunchmenu of een uitgebreide lunchervaring. 's Avonds hebben gasten de keuze tussen gerechten van het à-la-cartemenu of een 4- tot 7-gangen Gastro-menu. Michelin nam de zaak op in haar gids en beschrijft Chocolat als 'sexy', waarbij Clement bekendstaat om zijn gebruik van een divers smakenpalet en het introduceren van smaakmakers zoals vadouvan en yuzu in gerechten met een Franse flair. Naast dat Chocolat in de Michelingids staat, kreeg het ook 13,5 | 20 pt van Gault&Millau.

3. Porta Sud 

Sinds 2019 is restaurant Porta Sud gevestigd in de historische Passage Zuidpoort. Het interieur van het restaurant weerspiegelt de art-nouveaustijl van de passage. Het is een klein restaurant waar eigenaar en chef-kok Ralph Geerts een moderne draai geeft aan de Italiaanse keuken.  Michelin zegt het volgende over het restaurant: “Verwacht hier geen traditionele Italiaan, maar contemporaine zuiderse smaken met lokale en Nordic invloeden.” Naast dat Porta Sud is opgenomen in de Michelingids kreeg het ook 14 | 20 pt van Gault&Millau.

4. Salon de Provence

Gastheer Bono van Veelen en chef Niels van Kooten werkten eerder allebei bij sterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen. In 2020 besloten ze samen een nieuw avontuur aan te gaan en namen ze restaurant Salon de Provence over in het bruisende stadsdeel Ginneken. De ingrediënten die ze gebruiken zijn zorgvuldig geselecteerd, waarbij ze veel belang hechten aan lokale en duurzame producten. Michelin schrijft in haar gids: “De service is vooraanstaand, de wijnen selectief en de creatieve bereidingen boeiend. Groenten zijn zeer bepalend en zorgen voor speelsheid.” Ook Gault&Millau is enthousiast over Salon de Provence en beloonde het restaurant met 14,5 | 20 pt.

5. Markant

Restaurant Markant, gevestigd in het centrum aan de Prins Hendrikstraat, is het initiatief van Martijn Struijk en Demi Hendriks. Struijk staat bekend als een vooraanstaande maître-sommelier, met ervaring bij gerenommeerde sterrenrestaurants zoals Tribeca** in Heeze, By Pascal in Oosterhout (nu gesloten) en De Lindehof** in Nuenen. Ook Hendriks heeft een uitgebreide achtergrond als sommelier. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat de wijnkaart van Markant bijzonder uitgebreid is. Op deze manier vullen de gerechten elkaar aan en wordt de wijnselectie een essentieel onderdeel van de eetervaring. Chef-kok Mathijs Eggly, tevens mede-eigenaar van Restaurant Markant, staat aan het roer van alle zorgvuldig samengestelde gerechten. Het menu biedt een combinatie van klassieke gerechten met subtiele Aziatische invloeden. Markant heeft 13,5 punt bij Gault&Millau en is opgenomen in de Michelingids.

6. Blossem

Restaurant Blossem opende in 2023 in het gerenoveerde ketelhuis van de oude Nibb-it fabriek, een initiatief van (horeca)ondernemer Rob van den Broek. De keuken staat onder leiding van Lars Drost, bekend van onder andere Ciel Bleu** in Amsterdam. Groenten spelen de hoofdrol in het seizoensgebonden menu. Van den Broek: “Wij geloven in de kracht van eenvoud. We kiezen daarom voor een compact menu. Geen uitgebreide kaart en complexe gerechten, gewoon doen waar we goed in zijn: koken met aandacht en pure smaken. Meer is niet nodig.” Blossem kreeg 13 | 20 pt van Gault&Millau.

7. Uijttewaal

Sven Uijttewaal is de chef van het restaurant, zijn broer Lars de sommelier. Sven verwierf met zijn partner Geertje Klein in 2007 landelijke bekendheid na het winnen van het programma Mijn Tent is Top van Herman den Blijker, met restaurant Coquille in Den Bosch. In 2018 begon het stel restaurant Uijttewaal aan de zuidrand van Breda aan de Ulvenhoutselaan. Het menu? Er is geen vaste kaart, de broers laten zich naast de seizoenen leiden door hun creativiteit. Uijttewaal kreeg 13,5 | 20 pt van Gault&Millau.

8. Ruitersbosch

Restaurant Ruitersbosch bevindt zich aan de rand van het Mastbos, net buiten het centrum van Breda. Het restaurant wordt gerund door het echtpaar Mark en Carlijn van der Horst. Carlijn is gastvrouw en Mark de chef-kok. Het menu van restaurant Ruitersbosch is gebaseerd op de verfijnde Franse keuken, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van dagverse en duurzame ingrediënten. Tijdens de coronapandemie heeft het restaurant een renovatie ondergaan, waardoor de ambiance sindsdien nog warmer aanvoelt. Gault&Millau beloonde de zaak met 13 | 20 pt. 

9. Barlucca

Barlucca is een stoer Italiaans restaurant met een wijnbar, gevestigd aan het Van Coothplein in Breda. Sinds 2017 zijn David da Silva en Robin Mol de eigenaren van het restaurant. Onder leiding van chef-kok Rob van Aart worden gerechten bereid, variërend van antipasti tot à la carte opties die meebewegen met de seizoenen. Het menu omvat onder andere pizza's, pasta's, en vlees- en visgerechten. Naast dineren biedt Barlucca ook ruimte voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen. In het begin van 2024 heeft het restaurant een renovatie ondergaan, waardoor het een frisse en warme sfeer heeft gekregen. Gault&Millau beloonde de zaak met 12 | 20 pt. 

Artikel delen