Hysterische horeca: deze 12 restaurants in NL hebben een over de top interieur

11 hysterische horeca zaken - design
Tags: design

Hysterische horeca: deze 12 restaurants in NL hebben een over de top interieur

Hysterische horeca: een term die we voor het eerst hoorden in Bekt Lekker de Podcast. Trendwatchers Gijsbregt Brouwer en Maartje Nelissen doelden op over de top gedecoreerde restaurants, met kroonluchters, veren, spiegels en pluche. La Nostra Gigi en Secret Garden in Amsterdam en Dolle Diva in Amersfoort zijn mooie voorbeelden. Allemaal volgens het principe: more is more. Of: less is poor. Welke 12 restaurants in Nederland raden we aan om 'hysterische horeca' te ervaren?

Tekst: redactie Entree Magazine

Lees meer over hysterische horeca in ons achtergrondartikel: 'Hysterische horeca': waarom restaurants kiezen voor een over de top design.'

1. Gio’s by the River in Amsterdam

Gio’s by the River opende begin november aan de NDSM-Kade in Amsterdam, een initiatief van horecagroep RB-Horeca. Verwacht een combinatie van aardetinten met Italiaanse patronen, muren met azuurblauwe strepen en klassieke Italiaanse decoratie. De hoge gedecoreerde bogen die de raampartij aan de voorzijde van de trattoria omlijsten verwijzen naar de statige barokke gebouwen in Italië en zijn echte blikvangers. In het midden van de zaak verrijst een grote regenboog die dienst doet als roomdivider. In tegenstelling tot het interieur, is het menu te omschrijven als Italiaanse eenvoud. De gerechten vinden hun oorsprong in verschillende delen van Italië: van Lazio, tot Piemonte en Calabrië.

Lees meer in ons artikel 'Extravagant Italiaans restaurant Gio's by the River geopend aan NDSM-Kade in Amsterdam.'

Gio’s by the River 1-1

*Interieur Gio’s by the River in Amsterdam

2. Restaurant Goud in Rotterdam

Restaurant GOUD is het over de top restaurant van tv-persoonlijkheid en chef-kok Herman den Blijker en Nick de Kousemaeker. Het interieur verzorgde Rein Rambaldo van De Horecafabriek. Rambaldo vertelt dat het design een weerspiegeling is van de talloze ideeën van Den Blijker. Eyecatchers zijn de open keuken en de 360-graden bar. Gaaf detail: het barblad is gemaakt van gerecyclede champagneflessen en de chef's table van gerecyclede Heineken-flesjes.

Restaurant-Goud-Rotterdam-1

3. The Peacock in Zwolle

Horecaman Jan Briek opende ‘hidden bar’ The Peacock in Zwolle boven zijn café The Dublin House. Op de kaart staan alleen signature cocktails en manager is André Montijn. Briek: “Het is een grootstedelijke cocktailbar met een heel eigen sfeer. Gasten zijn overdonderd als ze na de entree via een telefooncel met een geheime code in ons luxe trappenhuis komen en op de eerste verdieping een cocktailbar treffen.”

Will Erens van designbureau Too Many Agencies: “Het doet denken aan een chique hotelbar. Bij binnenkomst word je overdonderend door veren, kleuren, glazen kralengordijnen, tapijt waar je in wegzakt, weelderige krukjes en gouden details. Het concept is onder andere geïnspireerd op de cabarets uit de jaren dertig in het Europa. Kleine, soms wat louche theaters en dancings, tentjes zoals in Parijs waar Josephine Baker ooit optrad als showgirl.” 

Lees meer in het artikel 'Zwolle heeft een nieuwe cocktailbar: The Peacock.'

The Peacock 2-1

*Interieur The Peacock in Zwolle 

4. BY AMI in Den Haag 

Ahmed Baglari opent met zijn compagnons Scott Slinger en Rob Schipper de deuren van BY AMI Chapter 2 aan de Prinsestraat in Den Haag. Jeroen van de Wier verzorgde de visuals, Studio de Bruyn deed het architectontwerp en in samenwerking met Kaja Interieurs het interieur. Baglari: "Het thema en interieur zijn kleurrijk en ‘Instagrammable’. We zijn tot het thema ‘Wonderfull forest down till night fall’ gekomen, een mooi forest interieur dat je als gast beleeft in drie delen. We hebben gebruikgemaakt van glow in the dark- en neon-effecten wat je een beetje Avatar-vibes geeft."

Lees meer in het artikel 'BY AMI in Den Haag is open: Restaurant met Avatar-vibes.'

Nieuwsbrief_BY AMI

*Interieur BY AMI in Den Haag

5. Dolle Diva in Amersfoort

Wat gasten van Dolle Diva in Amersfoort als eerste doen? Eigenaar Luc Dielissen is duidelijk: “Hun telefoon pakken om het interieur vast te leggen.” Hier kom je ogen te kort. 172 kristallen kroonluchters schitteren aan het plafond en uitbundige prints en levensgrote graffiti-werken sieren elke vezel van de zaak. Zitten doe je op rode fluwelen stoelen of aan de uitgelichte bar van natuursteen. Ja, bij Dolle Diva is iedere centimeter over de top. Net als alles op het menu trouwens: sushi wordt geserveerd op schalen met ijs en tropische bloemen en de knalroze Pink Diva is de hardloper onder de cocktails.

Lees meer in het artikel 'Dolle Diva, Amersfoort is open: over de top-zaak met uitbundig design.'

Dolle Diva - Interieur - Entreemagazine

*Interieur Dolle Diva in Amersfoort

6. La Nostra Gigi in Amsterdam

Ondernemer Benjamin van Roekel wist wat hij wilde op de plek waar hij voorheen No Rules runde: een nieuwe talk of the town waar het iedere dag bruist. Dat is gelukt. In april opende hij aan het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp restaurant La Nostra Gigi. Wie binnenkomt, komt ogen te kort. Het extravagante interieur met veel spiegels, glans en fluweel trekt direct de aandacht. Niet alleen in het restaurant trouwens: ook de uitbundig ogende cocktailbar is een bezoek waard. Het restaurant heeft een Italiaans shared dining-concept.

Lees meer in: 'Benjamin van Roekel opent La Nostra Gigi in de Pijp, Amsterdam.'

La Nostra Gigi - Interieur - Entreemagazine

*Interieur La Nostra Gigi in Amsterdam

7. Café Keetje Tippel in Amsterdam

In de Korte Reguliersdwarsstraat in Amsterdam openden Tom Adolfsen en Oscar Rookhuijzen in augustus Keetje Tippel: een kroeg met een over de top design en waar tot in de vroege uurtjes Nederlandstalige muziek klinkt, met elke avond een zanger. De kroeg is vernoemd naar een Amsterdamse prostituee uit 1870, Neel Doff, oftewel ‘Keetje Tippel’. “Vergeleken met andere kroegen in Amsterdam hebben we de focus gelegd op een uniek en opvallend interieur”, vertellen de ondernemers. Opvallend zijn onder andere de muren bekleed met tijgerprint, de tien barokke kroonluchters, de sierlijke bar, de gedrapeerde gordijnen en de gouden zuil midden in de horecazaak.

Lees meer in: 'Café Keetje Tippel opent in Amsterdam: kroeg met opvallend interieur.'

Cafe-Keetje-Tippel-Banner-Nieuw

*Interieur Café Keetje Tippel in Amsterdam

8. Lolo in Amsterdam

Het Italiaanse restaurant Lolo aan het Amsterdamse Oudekerksplein werd twee jaar geleden geopend. Gasten van Lolo worden overrompeld met een extravagant interieur en een Italiaanse tuin met lantaarnpalen en fonteinen. Een prikkelend tijgerprint, hip vintage bloemenbehang, rode dinerbanken en burlesque details zijn verwerkt in het interieur. Bijzonder zijn de gouden toiletten, waar een geheime champagnebar te vinden zal zijn. “Het interieur is in drie delen opgesplitst in de sferen burlesque, lunch en bont. Er is zelfs een echte Italiaanse buitentuin. Het design hebben wij met Too Many Agencies gedaan. Over de top Italiaans en dát in het middensegment.”

Lolo - Interieur - Entreemagazine

*Interieur Lolo in Amsterdam

9. Secret Garden in Amsterdam

In de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam opende vorig jaar Secret Garden van de broers en horecaondernemers Roy en Mike Poppes. Het restaurant heeft drie ruimtes (bar/lounge, restaurant en een private garden room) en een binnentuin in tropische sferen. Planten, felle kleurennatuurlijke materialen en veel groen moeten gasten het gevoel geven alsof ze zich in het Amazonegebied bevinden. Will Erens van Too Many Agencies renoveerde het monumentale pand volledig. Het menu bestaat uit Japans-Peruviaanse gerechten. 

Lees meer in: 'Wauw! High end-restaurant Secret Garden is open en zo ziet het eruit.'

Secret Garden - Interieur - Entreemagazine

*Interieur Secret Garden in Amsterdam

10. The Streetfood Club in Breda

The Streetfood Club in Breda is het ‘Theatre of Flavour’. Na The Streetfood Club in Utrecht openen Wes Schreutelkamp, Joost Bergsteijn, Wichert van Rijn, Sippien Baarsma én vier compagnons een tweede locatie. The Streetfoodclub Breda is gevestigd in een historisch pand waar voorheen een theater gevestigd zat. De ruimte is in een The Streetfood Club-jasje gestoken en bevat tegelijkertijd oude elementen van het Grand Theatre. Voor gasten is er een grote keuze aan zitplekken: de ruime zaal, de twee balkons met uitzicht op de zaal en het grote terras. Het menu biedt Latijns-Amerikaanse en Aziatische gerechten. The Streetfood Club won de categorie Best New Dine & Drink Concepten 150+ guests.tijden de Entree Awards 2022.

Lees meer in: 'Zien: The Streetfood Club Breda is het theatre of flavour.'

Streetfoodclub - Interieur - Entreemagazine

*Interieur The Streedfood Club in Breda

11. Ruby Rose in Utrecht

Wijn- en eentbar Ruby Rose, van o.a. Wichert van Rijn, Sippien Baarsma, verwijst naar het verleden van de vroegere bloemenwinkel Aurora die op dezelfde locatie gevestigd was. Bloemen, planten en groen voeren de boventoon in het interieur. Ook in de prints op de tafels en in de stoelen komen de bloemen terug. Opvallend is de centraal geplaatste bar. Met plaats voor 160 gasten biedt Ruby Rose shared dining-ervaringen met Franse, Italiaanse en Spaanse gerechten. Van Rijn is tevens eigenaar van The Streetfood Club, The Rum Club, Fico en WT Urban.

Lees meer info over Ruby Rose en de eigenaren in: 'Deze ondernemers zetten Utrecht op zijn kop met o.a. Ruby Rose en Carmel Market.'

Ruby Rose - Interieur - Entreemagazine

*Interieur Ruby Rose in Utrecht

12. 't Heemelrijck in Amsterdam

In januari opende 't Heemelrijck restaurant in de Amsterdamse Pijp, met Nars Hemelrijk als derde generatie eigenaar en Benjamin van Roekel, bekend van restaurant No Rules, als mede-eigenaar. Het restaurant, ontworpen door Will Erens van Too Many Agencies, neemt gasten mee terug naar de jaren 50/60 met stoffen tapijten en Delfts Blauw decor. In de zaak draait het om nostalgie en authenticiteit. Zo staan er oer-Hollandse gerechten op de kaart als snert, suddervlees en stamppot. Het zijn familierecepten van de familie Hemelrijk die sinds 1949 zijn ontwikkeld.

Lees meer in: 'Nars Hemelrijk en Benjamin van Roekel openen 't Heemelrijck in Amsterdam.'

Heemelrijck - Interieur - Entreemagazine

*Interieur 't Heemelrijck in Amsterdam

Artikel delen