Deze 6 zaken voegt Michelin toe aan hun gids voor februari 2023

Gerecht van YANO

Deze 6 zaken voegt Michelin toe aan hun gids voor februari 2023

Nieuwe maand, nieuwe inschrijvingen! Michelin voegt voor de maand februari 2023 maar liefst zes restaurants toe aan hun gids. De Haan in Groningen, Lagrange in Buren, Nassau in Groningen, SAAM Restaurant in Amstelveen, Wils Bakery Café in Amsterdam en YANO in Rotterdam. Hieronder lees je alles over deze restaurants.

Openingsfoto: YANO in Rotterdam

De Haan in Groningen

Restaurant De Haan in Groningen is opgericht door chef-kok Dennis de Haan. In het restaurant gaat het net even anders dan in andere horecazaken, want er zijn geen medewerkers. De chef-koks bereiden het eten en zetten de gerechten neer. Gasten moeten zelf hun brood, dranken, koffie en thee pakken. Willen ze een passende wijn bij de gangen? Dan kunnen ze deze zelf uitzoeken. 

Michelin schrijft: "De chefs leggen graag in detail uit hoe ze complexe smaken creatief verenigen. Ze schuwen geen contrasten, maar behouden steeds het evenwicht. Hun smaakbeheersing spreekt voor zich, zoals blijkt uit hun vegetarische versie van Stroganoff. Denk aan een samenspel van een crème van gele wortel, gegrilde knolselderij, gestoofde ui, paddenstoelen en krokante spitskool en rijst die werd geïntensifieerd door een verfijnde saus op basis van madeira, port en rode wijn. Daar gaan fijnproevers pas van kraaien."


Lagrange in Buren

In de historische stad Buren vind je restaurant Lagrange in een gerenoveerde schuur. Het is dé plek voor intieme etentjes in een warme setting. In Lagrange wordt vooral gekookt met seizoensgebonden ingrediënten. Sinds 2019 staat Irene Christoffel aan het roer van het fine dining-restaurant. 

Michelin schrijft: "Eenmaal binnen is de sfeer gezet. Tijd om je te verdiepen in de moderne aanpak van Franse smaken. De chef weet hoe hij een filet van wilde eend moet sublimeren. Hij geeft de filet de juiste cuisson door het traag te garen en geeft de jus de power die het vereist, maar drukt ook zijn stempel door de rillettes van de bouten op te werken met hoisin en te hullen in fijngesneden koolrabi. Door zeebaars fijn te snijden en er een quenelle sushirijst mee te beleggen, samen met gel van passievrucht, oesterblad en crème fraîche van limoen toont hij dat hij ook frisse nuances helemaal onder de knie heeft. Lokaal en werelds gaan hand in hand bij Lagrange."


Nassau in Groningen

Op het Martinikerkhof in Groningen vind je Nassau: een fine dining-restaurant met uitzicht over de monumentale Prinsentuin. De naam dankt de zaak aan de plek, want het restaurant is gevestigd in de oude slaapvertrekken van de Prins van Nassau. Een unieke locatie dus! De zaak heeft naast een à-la-carte-kaart ook een vijf- tot zevengangenmenu.

Michelin schrijft: "De chef kent het belang van een intense saus. Hij houdt van topproducten als langoustine en anjouduif, die hij in de verf zet met bewerkte gerechten. Al verrast hij evengoed met een creatie rond groenten. Hij verraste ons onder meer met een dessert waarin een krokante bol gemaakt van witte chocolade werd gevuld met een zachte schapenkaas, wat een bijzonder mooi reliëf van smaken opleverde. Roomijs van schapenmelk en vanille, ‘sneeuw’ van melkschuim en een olie op basis van gras maakten die visueel aantrekkelijk helemaal af. Wees maar zeker: finesse zit in het DNA van Nassau."

SAAM Restaurant in Amstelveen

Na de titel van hoogste nieuwkomer tijdens de Gault&Millau 2023 uitreiking staat SAAM Restaurant in Amstelveen nu ook in de Michelin Gids. Ze zijn pas vier maanden open, dus dit belooft veel goeds voor de toekomst. Eigenaren zijn Koen van der Plas, die eerder werkte bij Inter Scaldes*** (Kruiningen) en Kasteel Heemstede*, Margot Janse, die eerder werkte bij Le Quartier Français (Zuid-Afrika), Jasper Hermans en Henk Jan Beltman, ex-CEO van Tony Chocolonely.

Michelin schrijft: "Zuid-Afrika meets Nederland in deze cosy zaak aan de Amstelzijde strip, die van buitenaf iets wegheeft van een glazen serre. Enkele grote namen uit de horeca, zowel chefs als sommeliers, laten beide culinaire culturen samensmelten. Zo staat Koen van der Plas mee in voor de wijn en helpt Margot Janse bij het ontwerpen van de gerechten. Ingrediënten als granadilla, suurvygie en geitenvlees worden verwerkt in moderne creaties met uitgesproken smaken. Denk aan een rouleau van zeetong die wordt bijgestaan door een geglaceerde mousselinesaus en bedekt wordt met sorgo (een tarwesoort) die is geparfumeerd met kerrie. Niet vertrouwd met Zuid-Afrikaanse ingrediënten? Geen zorg, want men staat steeds klaar met de nodige uitleg."


Wils Bakery Café in Amsterdam

Chef Joris Bijdendijk opende vorig jaar Wils Bakery Café aan het Stadionplein in Amsterdam-Zuid. De zaak is een combinatie van een bakkerij en een bistro en is het zusje van restaurant Wils*. De menukaart bevat klassieke gerechten, zoals slakken in kruidenboter, oeufs mayonaise en Gasconne kalfsschnitzel.

Michelin schrijft: "Je loopt een relaxte zaak binnen met een Scandinavische bistro-vibe, ziet de bakker deeg kneden en ondertussen komen sommige gasten brood kopen. Vergis je echter niet: je vindt hier ook een leuke kaart met bewerkte gerechten. Deze Amsterdamse versie van een Franse bistro eert klassiekers als slakken in kruidenboter, pithivier van houtduif met ganzenlever en tarte tatin. Voor het dessert werd Elstar appel flinterdun gesneden en niet té zoet gekaramelliseerd. Een biscuit met een lichte amandelsmaak onderop was lekker knapperig. En dan was er nog een grote quenelle tonkaroomijs en een verse crème anglaise om deze geweldige afsluiter af te maken. Wils Bakery Café is rijk van smaak, genereus en geïnspireerd. Extra plus: de prijs-kwaliteitverhouding is helemaal geweldig!"


YANO in Rotterdam

Eigenaarskoppel Yuri en Britta Wattimena opende vier maanden geleden YANO in Rotterdam. De zaak is - net als SAAM Restaurant in Amstelveen - bestempeld tot hoogste nieuwkomer tijdens de Gault&Millau 2023 uitreiking. Nu is de zaak ook toegevoegd aan de Michelin Gids voor februari 2023. Een knappe prestatie in zo'n korte tijd.

Michelin schrijft: "Scandinavische lijnen, een Japanse zen-vibe en een algemene gezelligheid typeren YANO. Je wordt hier ontvangen door de galante Britta alvorens chef Yuri Wattimena zijn ervaring laat spreken. Deze keuken is kleurrijk en beheerst pittig. Hij vult zijn Franse basis aan met zijn half Molukse afkomst en andere uitheemse invloeden. Of hij nu rosé gegaarde duif combineert met een ravioli van butternut en een jus van duif die geparfumeerd is met koffie, of een kort gebrande langoustine associeert met een discreet kruidige pipián verde en aromatische huacatay: zijn visueel uitgesproken creaties kennen geen grenzen en maken het verschil. Dit ervaren koppel heeft alles in huis om je fine dining op hun eigen manier te laten beleven."

Artikel delen