MICHELIN voegt voor december 2022 deze 3 restaurants toe aan hun gids

MICHELIN Gids december 2022

MICHELIN voegt voor december 2022 deze 3 restaurants toe aan hun gids

Nieuwe maand, nieuwe inschrijvingen! MICHELIN voegde voor de maand december 2022 drie nieuwe restaurants toe aan hun gids. Deze keer: Bistro Refter in Winsum, Hendrik van Maurick in Vught en YAMA in Rotterdam. 

 

YAMA in Rotterdam

Maak kennis met het traditionele Japanse restaurant YAMA in Rotterdam. De zaak is vrij sober ingericht, waardoor je direct een zen gevoel hebt én alle aandacht naar het eten gaat.  Gasten zitten rondom de houten toog waar Chef Yamamoto samen met zijn partner Yuko traditionele Japanse gerechten bereidt en serveert.

MICHELIN: "YAMA laat je op een persoonlijke manier kennismaken met Japan. Het sobere 'zen'-decor zorgt ervoor dat alle aandacht naar de creaties van Hiroaki Yamamoto gaat, vaak gepresenteerd op zelfgemaakte keramiek. Rond zijn eettoog is plaats voor acht gasten, die hij graag betrekt in zijn verhaal. De subtiliteit en finesse van de Japanse traditie komen onder meer tot uiting in sushi, tempura en vleesbereidingen op de binchotan. Hier en daar ontdek je ook Europese invloeden, zoals het gebruik van Nederlandse producten (de chef houdt van daslook). We onthouden onder meer een sushi van boterzacht gegaarde gerookte paling en geweldig krokante tempura van spring roll gevuld met krabvlees en eitjes van krab. Het zal je dan ook niet verbazen dat reserveren hier een must is!"

'Rond zijn eettoog is plaats voor acht gasten, die hij betrekt in zijn verhaal'

Bistro Refter in Winsum

Aan de Regnerus Praediniusstraat in Winsum vind je de gezellige Bistro Refter van Cor Klevering en Roelfien Steen. Het horecaduo begon zijn culinaire avonturen al in de jaren 90 en streek uiteindelijk neer in Bistro Refter in Winsum. De keuken bevat Franse, Italiaanse en mediterrane invloeden en voert een menu met oude vertrouwde klassiekers. Denk aan bouillabaisse, confit de canard en steak tartare. 

MICHELIN schrijft: "Verwacht hier geen creatieve uitspattingen, maar eerlijke klassiekers die een ervaren chef bereidt. De Franse keuken is zijn muze, al uit hij ook graag zijn liefde voor mediterrane smaken. Dit is het soort zaak waar je smult van een intense bouillabaisse met kraakverse vis, krokante toast, rouille en gruyère. Chef Steen verwent vleesliefhebbers dan weer met een mooie filet pur die perfect saignant is gebakken en geassocieerd wordt met een lekkere bearnaisesaus. De beknopte maar interessante kaart die je bij Bistro Refter krijgt voorgeschoteld, schildert ongetwijfeld een glimlach op je gezicht."

Hendrik van Maurick

In de bosrijke omgeving van Vught vind je het verscholen Kasteel Maurick. In dit middeleeuwse kasteel huist à-la-carterestaurant Hendrik van Maurick. Chef-kok en mede-eigenaar Niek van Lieverloo haalt zijn inspiratie voor de gerechten uit verre reizen die hij maakt. Op het menu staat onder andere pata negra, tataki rund en roodlof tarte tartin.

MICHELIN schrijft: "De reis naar dit middeleeuwse kasteel (1257) is een belevenis op zich. De bosrijke omgeving, de ophaalbrug, de binnenplaats … wat is dit een prachtige plek! Binnen wordt dat historische karakter gecombineerd met modern comfort. Het portret van ridder Van Maurick, met smartphone in de hand, is een eyecatcher. Achter de klassiek ogende kaart schuilen inventieve gerechten waarin Nederlandse producten op z’n Frans op smaak worden gebracht. De kwaliteit van Hollands lamsrack komt bijvoorbeeld mooi tot uiting dankzij een goed gebonden jus die is aangelegd met zwarte knoflook en bewerkte garnituren als een flan van pastinaak en gestoofde compote van ui. Deze keuken is bewerkt, levendig en ambitieus!"

Artikel delen