Deze restaurants voegt MICHELIN toe aan hun gids voor januari 2023

Ambrozijn in Valkenburg

Deze restaurants voegt MICHELIN toe aan hun gids voor januari 2023

De maand januari is bijna voorbij en MICHELIN voegde deze maand twee nieuwe restaurants toe aan hun gids. Deze keer: Ambrozijn in Valkenburg (winnaar Entree Awards 2022 Best New Restaurant Design) en Poortman in Veeningen. 

Ambrozijn in Valkenburg

In de voormalige Irenekerk in het Limburgse Valkenburg zit sinds eind 2021 fine dining-restaurant Ambrozijn. Chef Sven Nijenhuis en gastvrouw Joëlle Nijenhuis runnen de zaak, het restaurant is ontworpen door Tim Reiters.

MICHELIN: "Het voormalige Irenekerkje (1891) is vandaag een restaurant waar design hoogtij viert. Het vroegere orgel is een bar geworden, brute zwarte muren omringen je, het nieuwe dakgebinte springt in het oog, rondom de volledig open keuken bewonder je het werk van Sven Nijenhuis … deze plek is bijzonder. Te meer omdat de talentvolle chef gezwind speelt met Franse cuissons en nieuwerwetse technieken. Met verfijnde sauzen en oog voor gedetailleerde smaakmakers drukt hij zijn stempel. Het gedetailleerde samenspel van tonijn in carpaccio, zure room, zwarte knoflook en een zeer verfijnde jus van dashi toont de diepgang aan die chef Nijenhuis typeert. Dit is ambrozijn voor fijnproevers!"

Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben3
Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben_2 Entree Awards 2022_Ambrozijn_Fotograaf Guy Houben_3

Poortman in Veeningen

Het ligt al honderd jaar op de Bloemberg in Veeningen, Drenthe: restaurant Poortman. Chef-kok Maurice Grendelman runt het restaurant samen met zijn partner Anandi van Dijk onder begeleiding van sterrenchef Jarno Eggen.

MICHELIN: "Poortman heeft al meer dan honderd jaar op de teller staan. Het is van café-restaurant geëvolueerd naar een echt restaurant, waar de authentieke herinneringen bijdragen aan de gezelligheid. Klassiekers als de uitgesproken smaak van kalfstong met spitskool of zacht gegaarde hazenpeper met zoet opgemaakte rode kool worden met evenveel metier bereid als een wereldse ceviche van zeebaars met beheerste friszurigheid of een uitbundig groentegerecht rond knolselderij. Generositeit staat hier vast op de kaart, zonder de finesse van bijvoorbeeld een wildjus in de weg te staan. Je zult het al raden: kiezen uit het aantrekkelijke à-la-carte-aanbod is een ware opgave. Want wees maar zeker dat bij Poortman de smaak overheerst!"

Artikel delen