Dit zijn de 10 beste groenterestaurants van Nederland

Beste groenterestaurants van Nederland 2023 - Header

Dit zijn de 10 beste groenterestaurants van Nederland

Steeds vaker zien we chef-koks die duurzamer te werk gaan. Ze gebruiken lokale groente als de sterspeler op het bord en zijn veelal de aanvoerders van de Dutch Cuisine. Als we de We’re Smart Green Guide van We’re Smart World mogen geloven, doen deze tien restaurants dit het beste - en lekkerste - van Nederland. Benieuwd naar deze pioniers? Lees gauw mee, we tellen af van nummer 10 naar nummer 1.

10. De Treeswijkhoeve**, Waalre

Op nummer tien in dit rijtje staat het Brabantse restaurant De Treeswijkhoeve** in Waalre van chef-kok en eigenaar Dick Middelweerd. Naast een plek in de top 10 beste groenterestaurants van Nederland, beloonde Michelin het restaurant met twee sterren en prijkt de zaak op plek 18 in de Lekker500.

We’re Smart World schrijft hierover: “Dick Middelweerd staat bekend om zijn verrassende groentebereidingen. De ingrediënten komen van traditionele telers en zijn vaak biologisch. Vooral Frodo en Piet uit de Heidevlinder en Constance uit Heezen zijn belangrijke leveranciers voor de groenten die Dick gebruikt in zijn vegetarische menu’s.”


9. Basiliek*, Harderwijk

Ondanks de onzekere tijden in de horeca vanwege de coronapandemie, nam chef-kok Yornie van Dijk vorig jaar restaurant Basiliek* in Harderwijk over van Rik en Tabitha Jansma. Hij verkocht zijn huis en investeerde al zijn spaargeld in het restaurant dat gelegen is in een voormalige Agnietenkapel op de historische Vischmarkt. Deze grote stap loonde. Zo behaalde hij grote successen, waaronder een Michelinster en twee prestigieuze awards: Young Chef van Michelin en New Chef on the Block van Gault&Millau. Naast dat het restaurant nu ook opgenomen is in de lijst van de 100 beste groenterestaurants ter wereld zijn ze ook genomineerd voor de ‘Discovery of the Year in the Netherlands in 2023’. 

We’re Smart World: “Ons bezoek aan restaurant Basiliek* van Yornie van Dijk zullen we niet snel vergeten, wat een fantastische culinaire prestatie. We kunnen deze chef gerust de nieuwe grote groente-ontdekking van het jaar noemen. Het is mooi als jonge chefs die mede de toekomst van de keuken bepalen hun gasten met zoveel finesse en smaakbalans weten te verwennen.”

 

8. Spectrum**, Amsterdam

Aan de Amsterdamse grachten, in het elegante hotel Waldorf Astoria vind je restaurant Spectrum. In de internationale keuken serveert de Zeeuwse chef-kok en eigenaar Sidney Schutte fantastische gerechten met groente in de hoofdrol. De ingrediënten komen bij lokale leveranciers vandaan.

We’re Smart World: “Groenten spelen een grote rol in Sidney’s verfijnde bereidingen. Hij leeft zich helemaal uit in het vegetarische menu. Wij zijn fan van zijn kookstijl en geloven dat Spectrum** een internationaal culinair bedevaartsoord zal worden voor plant based-liefhebbers.”

7. Choux, Amsterdam

Sterchef Joris Bijdendijk benoemde het restaurant al als een van zijn favorieten en bij We’re Smart World bleef de zaak ook niet onopgemerkt. Op nummer zeven in het lijstje staat restaurant Choux in Amsterdam, gevestigd vlak bij Centraal Station in een industrieel gerenoveerd pand. De zaak hanteert een menu met gerechten waarin groenten de hoofdrol spelen. Natuurlijk zijn alle ingrediënten van lokale leveranciers.

We’re Smart World: “Groenten drijven chef-kok Merijn van Berlo. Hij verwerkt de groenten op een kleurrijke en smakelijke wijze. Dit doet hij niet alleen in de vegetarische gerechten: groenten spelen ook een belangrijke hoofdrol in de gerechten met vlees en vis. Van Berlo is een meester in plantaardige creativiteit en zijn keuken is een voorbeeld voor andere chefs. Het is de keuken van de toekomst.”

6. Brut172**, Reijmerstok

Een verlaten carréboerderij werd omgetoverd tot een culinair paleis. We hebben het over Brut172** in Reijmerstok van chef-kok en eigenaar Hans van Wolde. Ondanks de moeizame start die we allemaal zagen in de docuserie op Videoland loopt de zaak supergoed. Van Wolde vertelde zelfs in een interview dat hij een hotel gaat openen tegenover Brut172**, er nog meer lodges komen én hij de kassen gaat verbouwen.

“Prachtig om te zien hoe Hans van Wolde zichzelf weer overtreft met Brut172**. Hier blijft het niet bij, want de nieuwe projecten volgen elkaar op. Hans weet ondertussen ook dat alle gasten genieten van 100% plantaardige gerechten. Zodra je als chef deze kant op gaat, gaat er een nieuwe wereld open. De creativiteit en verfijning van de groentegerechten zijn van hoog niveau. Puur genieten”, schrijft We’re Smart World.


 

5. Triptyque, Wateringen

Het restaurant van Niven Kunz bemachtigt de vijfde positie in dit rijtje: Triptyque in Wateringen. De chef-kok opende de zaak met zijn vriendin Virginie van Bronckhorst en het volledige oude team van restaurant Niven. Michelin beloonde het restaurant eerder dit jaar met een groene Michelinster. Het menu bestaat volledig uit de 80/20-filosofie van Kunz en bestaat dus voor 80% uit groente en voor 20% uit vlees en vis.

We’re Smart World: “Chef-kok Niven Kunz was met zijn voormalige restaurant Niven één van de eerste Nederlandse chefs die wij in 2013 uitriepen tot Beste Groenterestaurant in de We’re Smart Green Guide. Het blijkt dat dit nog steeds terecht is. In het nieuwe restaurant staan ook de groenten centraal in naam, smaak en hoeveelheid. Een uniek menu om van te genieten. Wij blijven fan van de 80/20-filosofie van deze pionier.”

4. Bolenius*, Amsterdam

Op de Zuidas in Amsterdam vind je sterrestaurant Bolenius*. 'Het vlaggenschip van de Dutch Cuisine', zoals de zaak zichzelf omschrijft. Hier tovert chef-kok en eigenaar Luc Kusters al twaalf jaar met groenten. In 2016 ontving Bolenius* de eerste Michelinster en in 2021 volgde een groene Michelinster. Dat is niet zo gek, want Kusters haalt de groenten uit zijn eigen moestuin, direct naast het restaurant. Duurzamer kan bijna niet. 

“Bolenius* is tot Beste Groenterestaurant van Nederland uitgeroepen in 2015. Inmiddels behoort de zaak tot de toprestaurants van Nederland. Chef-kok Luc Kusters brengt de ‘eat local’-gedachte in praktijk met een eigen groente- en kruidentuin van 100 m2 die naast het restaurant ligt. Ook bewoners van de Zuidas tuinieren hier. Kusters is ook één van de initiatiefnemers van Dutch Cuisine, een stichting van chef-koks die een duurzame kijk op de Nederlandse eetcultuur wil brengen. Een belangrijk doel hiervan is de verhouding tussen groenten (80%) en vis en vlees (20%). Het groentemenu van Bolenius* is een ode aan de moestuin en lokale producten”, schrijft We’re Smart World.


3. De Librije****, Zwolle

Al jaren behoort dit restaurant tot de top van Nederland: De Librije*** in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer. Ook in de top 10 beste groenterestaurants van Nederland mag de zaak niet ontbreken, want Boer staat bekend om het gebruik van lokale, duurzame producten. Sinds 2004 heeft De Librije*** drie Michelinsterren en in 2021 werd de zaak beloond met een groene Michelinster.

We’re Smart World: “Jonnie en Thérèse Boer varen hun eigen koers. Hun stijl is wars van conventies en bevat veel humor en passie. Vanaf het begin werkte Boer met groenten en kruiden uit de directe omgeving. In de kassen van Eef Stel heeft Boer een eigen afdeling waar bijzondere kruiden en groenten worden gekweekt. Van citroenverbena tot kardoen en van minigroenten tot eetbare bloemen. Het groentemenu van De Librije*** is geweldig. Voor Nederlandse chef-koks is Boer één van de grondleggers van de culinaire revolutie. Het restaurant is gehuisvest in de oude vrouwengevangenis in Zwolle en heeft ook negentien hotelkamers.”


2. Flore**, Amsterdam

In hotel De L’Europe in Amsterdam huist de sterrenzaak Flore**, waar gasten conscious fine dining ervaren. Voorheen zat hier de sterrenzaak Bord’Eau* van chef-kok Richard van Oostenbrugge. Hij droeg het stokje over aan Bas van Kranen, die de plek uiteindelijk omtoverde tot het vernieuwende en gedurfde restaurant Flore**. Van Kranen is een meester in het namaken van dierlijke gerechten met plantaardige producten. Hij is dan ook vaak te vinden in de natuur om kruiden te plukken en deze te verwerken in het menu. Daarnaast komen alle andere ingrediënten van lokale en duurzame boerderijen.

We’re Smart World: “Wij zijn al jaren fan van het culinaire talent Bas van Kranen, maar tijdens ons laatste bezoek waren we opnieuw overdonderd. Het 100% plantaardige menu was overheerlijk en mooi opgebouwd. Onze gast, de culinaire journalist, vertelde zelfs dat het zijn lekkerste maaltijd van het jaar was. Flore** ontving eerder al de We’re Smart Discovery of the Year Award 2019. De zaak stijgt in de We’re Smart TOP100 van Best Vegetables Restaurants of the World naar nummer 6. Welkom terug in de TOP10 Bas!”


1. De Nieuwe Winkel**, Nijmegen

De nummer 1 in deze top 10 is De Nieuwe Winkel** in Nijmegen van Emile van der Staak. We’re Smart World riep wederom  dit jaar de zaak uit tot beste groenterestaurant ter wereld. Van der Staak is de groentelegende van Nederland en samen met botanist Wouter van Eck trekt hij eropuit om te plukken in biologische tuinen en in het voedselbos. Met de kruiden en planten experimenteert Van der Staak totdat hij de mooiste smaakcombinaties heeft gevonden die gasten kunnen proeven in het compleet plantaardige menu van De Nieuwe Winkel**.

We’re Smart World: “Elk jaar bezoeken we veel restaurants, maar zelden is een verhaal zo perfect verteld, zijn de smaken zo goed uitgebalanceerd en is de kennis en motivatie van het team zo sterk als hier. Het niveau van De Nieuwe Winkel** groeit met de dag. We willen Emile, Wouter en het team feliciteren met de nummer één positie in de We’re Smart TOP100 van de wereld. De Nieuwe Winkel** is het beste groenterestaurant ter wereld.”

Artikel delen